La ARENA AUTO FEST 2023 se va putea ajunge și cu troleibuzul! Itinerarul liniei dedicate

21 Iun. 2023, 13:58
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Iun. 2023, 13:58 // Actual //  MD Bani

Trei zile au rămas până la startul ARENA AUTO FEST 2023 şi cu această ocazie mai avem un anunţ pentru vizitatori! Anunţul este legat de modul de deplasare către şi dinspre locaţia evenimentului – Arena Chişinău.

Evident că parcarea din preajma Arena Chişinău va rămâne deschisă pentru oricine doreşte să vină cu maşina personală, mai ales familiile cu copii, vizitatorii având la dispoziție 817 locuri de parcare.

Astfel, organizatorii s-au gândit la o alternativă care să reducă atât din cheltuieli pentru carburant, cât şi din timpul necesar statului în eventuale ambuteiaje, evident fiind şi o soluţie eco-friendly.

Pentru a nu încărca traficul în zona Arena Chişinău, Primăria Municipiul Chişinău – care este și partenerul evenimentului ARENA AUTO FEST 2023, va lansa în zilele de sâmbătă și duminică o linie specială de troleibuz din centrul orașului către locaţia evenimentului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În fiecare dintre zilele de 24 şi 25 iunie, în intervalul orelor 11:30-21:30, din 15 în 15 minute, vor circula troleibuze pe itinerarul Circul Chişinău – Arena Chişinău – Circul Chişinău pentru toţi cei care doresc să lase maşina personală acasă sau care nu au deloc una. Taxa pentru o călătorie rămâne cea standard – 6 lei.

Amintim că accesul publicului la eveniment va fi de la ora 12:00, iar programul durează până la 21:00.

Primăria Municipiul Chişinău este unul dintre partenerii ARENA AUTO FEST 2023.

Biletele la eveniment le puteți găsi pe AFISHA.MD sau Ticket.AutoBlog.MD!

Realitatea Live

14 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în primul trimestru al anului 2024, marcând cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. Conform raportului prezentat de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, această creștere survine după o perioadă de stagnare în 2023.

În perioada ianuarie-martie 2024, prețurile locuințelor au atins un nivel maxim istoric, cu o creștere estimată de 9,8%. Cu toate acestea, numărul de tranzacții imobiliare a scăzut, indicând o înviorare a pieței prin prețuri mai mari, dar cu activitate redusă. „Ultima dată când prețurile au fost atât de mari a fost în 2008,” a subliniat Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Statisticile arată că în 80% din cazurile de acordare a asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. De asemenea, 7,337 femei, 2,428 minori, 1,296 persoane cu dizabilități, 1,690 victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. În 3,561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență. În 1,700 de cazuri, solicitările de asistență juridică au fost respinse, datorită verificărilor veniturilor solicitanților.

Evoluția prețurilor a variat de-a lungul anilor. În 2023, prețurile au stagnat, dar în primul trimestru al anului 2024, prețurile au crescut cu 9,8%. Ioniță a remarcat că prețurile apartamentelor în Chișinău au avut o dinamică fluctuantă în ultimele două decenii, cu creșteri semnificative în anii 2000 și scăderi marcante în perioada crizei economice globale.

Economistul a evidențiat că în 2024, prețurile apartamentelor noi au crescut cu 11,9% în valoare anuală, iar piața secundară a înregistrat o creștere anuală de 9,8%. Acest fenomen este rar întâlnit în ultimii zece ani, indicând o preferință crescută pentru apartamentele de pe piața secundară.

Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost un alt subiect abordat de Ioniță. El a menționat că rata medie a dobânzii la creditele imobiliare a scăzut la 8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu 13% în perioada 2021-2022. Acest fapt, alături de creșterea veniturilor populației, a făcut ca accesul la creditele ipotecare să devină din nou o soluție viabilă pentru achiziționarea de locuințe.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a afirmat că piața imobiliară din Chișinău se află într-o fază de reechilibrare după o perioadă de stagnare și incertitudine. Creșterea prețurilor este susținută de cererea pentru locuințe noi și secundare, iar tendința de creștere a veniturilor contribuie la menținerea accesibilității locuințelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău