La ce să fim atenți când vrem să luăm un credit? Cât ne costă și cum îl alegem. Ce este DAE

25 Oct. 2021, 15:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
25 Oct. 2021, 15:32 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În dorința de a atrage clienți, instituțiile care vor să ne împrumute bani fac publicitate în care ne prezintă diferit costurile unui credit. Cu scopul de a informa publicul larg despre cât ne costă un credit, Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat o serie de infografice de educație financiară.

Astfel, BNM prezintă toate elementele dobânzii anuale efective (DAE) și cum alegem corect între ofertele de credit propuse.

Să presupunem că dorim să luăm un împrumut de 1 000 de lei pentru un an cu demararea rambursării din a doua lună. Cum alegem între
următoarele oferte:
1. Plată lunară de 100 lei (DAE = 42%)
2. Dobândă anuală de 10%, fără alte comisioane (DAE = 10,47%)
3. Dobândă de 0% cu comision lunar de administrare de 2% (DAE = 26,8%)

E firesc ca fiecare dintre noi să își dorească creditul al cărui cost total este cel mai mic pentru întreaga perioadă. Dar cum decidem atunci când ofertele sunt prezentate diferit…?

Ce este DAE?

Pentru a putea compara mai multe oferte de credit se utilizează calculul de Dobândă Anuală Efectivă (DAE). Acesta include toate plățile pe care le facem pentru un împrumut exprimat ca procent anual din valoarea creditului. În situația ipotetică prezentată mai sus, oferta a
doua ar avea cel mai mic DAE, fiind și cea mai convenabilă.

Așadar, pentru ca să nu ne rătăcim printre oferte și ca să nu scăpăm din vedere alte comisioane și taxe legate de împrumut, trebuie să ne uităm la DAE – cel mai eficient instrument pentru compararea produselor de la diferiți creditori.

 De unde știm cât e DAE?

DAE este aplicabil la toate produsele de credit – credite de consum, împrumuturi nebancare, credite ipotecare, leasing sau carduri de credit. Legea îi obligă pe cei care fac publicitate la credite să includă DAE de fiecare dată când prezintă date referitor la costul total al creditului. Ba mai mult, înainte ca să semnăm contractul de împrumut creditorul este obligat să ne comunice care este DAE. Nu trebuie să confundăm DAE cu rata dobânzii, deoarece ele au roluri diferite în contextul creditelor bancare și împrumuturilor nebancare. Rata dobânzii este folosită la calcularea dobânzii în timp ce DAE este un indicator care exprimă în formă procentuală costul total al creditului/împrumutului.

Astfel, elementele DAE sunt: rata dobânzii, comisioane, taxe, asigurare, perioada de împrumut.

 La ce să mai fim atenți?

Deoarece nivelul DAE afectează consumatorii de credite, este responsabilitatea noastră să solicităm această informație atunci când ea nu ne este comunicată, nu o găsim sau lipsește din contract. Mai mult ca atât, dacă considerăm că nu avem cunoștințele necesare de a alege cel mai bun credit, ar fi bine să apelăm la un prieten sau rudă care ne poate ajuta. Persoanele mai puțin familiarizate cu sistemul financiar cel mai ușor pot cădea în plasa unor credite prea scumpe sau care nu corespund necesităților. Trebuie să reținem că creditul cu cel mai mic DAE este produsul care ne costă cel mai puțin. Totodată, când comparăm ofertele, trebuie să alegem produse similare ca volum și perioadă de împrumut, în caz contrar, s-ar putea ca DAE să nu ne mai ajute.

Așadar, înainte de a solicita un credit, alege oferta cea mai convenabilă pentru tine. Acum că știi ce înseamnă DAE îți va fi mult mai ușor să înțelegi cât ne costă cu adevărat un credit.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 14:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 14:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a aprobat primul ajutor de stat destinat industriei alimentare, în valoare de 30 de milioane de lei, pentru compania Imcomvil Grup. Firma are legături comerciale directe cu gigantul rus SolPro – parte a imperiului „Rusagro”, deținut de oligarhul Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent pentru fraudă și corupție la nivel înalt.

Imcomvil Grup, companie moldovenească specializată în producția de snacksuri și distribuția de produse alimentare, va deveni primul beneficiar al ajutorului de stat pentru investiții în industrie. Potrivit autorităților, compania va primi aproape 30 de milioane de lei, sub formă de granturi și facilități fiscale.

Concret, 7,5 milioane de lei vor fi acordate ca grant nerambursabil, iar 22,7 milioane de lei reprezintă scutiri de 50% din impozitul pe venit, în cadrul mecanismului guvernamental de susținere a investițiilor în industrie.

Imcomvil Grup va investi din surse proprii circa 60 de milioane de lei, care vor fi folosiți pentru modernizarea infrastructurii, optimizarea proceselor operaționale și instalarea de echipamente moderne. Planul investițional prevede crearea a cel puțin 60 de noi locuri de muncă.

Compania este deținută de soții Viaceslav și Lilia Curchi, și furnizează produse alimentare pentru sectorul HoReCa, fiind distribuitor oficial al unor branduri internaționale precum Heinz, Corny, dar și al companiei ruse SolPro, cunoscută pentru marca „Московский провансаль”.

SolPro face parte din grupul Rusagro, controlat de oligarhul rus Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent în Rusia pentru fraudă și abuz de putere. Acesta este cunoscut drept „regele maionezei” în mediul de afaceri rusesc.

Programul de ajutor de stat vizează susținerea investițiilor în industrii strategice precum electronica, industria chimică, farmaceutică, auto, textilă, a materialelor de construcție și industria alimentară.

Mecanismul de sprijin presupune returnarea a până la 60% din valoarea investiției, din care 25% sub formă de grant și 75% prin reducerea cu 50% a impozitului pe venit.

Bugetul total alocat pentru anul 2025 este limitat la aproximativ 200 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor va fi redus, iar selecția este competitivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ