Leadership camp – oportunitate pentru tinerii din Moldova și Ucraina de a-și consolida cunoștințele antreprenoriale

21 Iul. 2023, 11:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Iul. 2023, 11:16 // Actual //  MD Bani

Tineri din toate regiunile Republicii Moldova și Ucraina s-au reunit în cadrul unei tabere de dezvoltare a competențelor de liderism. Evenimentul, desfășurat pe parcursul a două zile, le-a oferit participanților o experiență educațională atât în sectorul antreprenorial, cât și lecții practice de leadership.

Această tabără a fost organizată cu scopul de a oferi tinerilor oportunități valoroase de dezvoltare personală și profesională, promovând în același timp spiritul antreprenorial și reziliența în rândul acestora. Elevii, cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, au fost îndrumați de trainerii Constantin Platon și Evghenii Trocin.


Laurenția Filipschi, Directoarea executivă Junior Achievement Moldova a accentuat importanța participării la eveniment atât a tinerilor din Republica Moldova, cât și a celor din Ucraina: „Tabăra de dezvoltare a competențelor este un eveniment destinat tinerilor din Moldova și Ucraina, viitori lideri în promovarea educației antreprenoriale. Ne-am propus ca participanții din ambele țări să aibă acces la o platformă unică unde să poată comunica, să facă schimb de experiență, să formeze parteneriate și să promoveze importanța educației antreprenoriale. Antreprenoriatul este un element important pentru fiecare, nu doar pentru a deveni oameni de afaceri, dar și ca să-și dezvolte și formeze viața proprie sau ca să-și asigure bunăstarea familiilor lor”.

Gheorghe Coșcodan, Director al Departamentului Marketing IuteCredit Moldova, invitat în calitate de speaker, le-a vorbit tinerilor despre parcursul său profesional pe care l-a avut până a ajunge la IuteCredit Moldova. De asemenea, a pus în discuție subiecte actuale cum ar fi cele legate de inteligența artificială, metode inovative de marketing, dar și tematici privind educația financiară. Totodată, elevii au fost antrenați în activități practice care i-au făcut să înțeleagă profund subiectele abordate de vorbitor și le-au format o viziune despre importanța formării lor profesionale și ce pași trebuie întreprinși pentru a-și vedea ideile realizate.

Compania IuteCredit este și mereu a fost interesată să ofere sprijin în activități destinate tinerei generații, fie că e vorba de educație financiară, fie că e vorba despre sport, suntem aici pentru a-i susține. De ce facem acest lucru? Pentru că este unul dintre pilonii culturii corporative a IuteCredit. Ne dăm bine seama că elevul instruit de astăzi este consumatorul responsabil de mâine. Să avem cetățeni responsabili și educați financiar este un lucru important ce interesează pe toată lumea”, a menționat Gheorghe Coșcodan.

Pe durata taberei, tinerii au analizat nevoile diferitelor comunități din care provin și au propus idei inovatoare și fezabile pentru rezolvarea acestora. Acest eveniment a reprezentat și o platformă de interacțiune și învățare reciprocă, contribuind la dezvoltarea abilităților și competențelor interpersonale.

„Am manifestat interes pentru tabără, deoarece cred că orice om trebuie să aibă o bază de cunoștințe indiferent de domeniul în care activează. Mi-a plăcut foarte mult aici pentru că am reușit să colaborăm în scurt timp după ce ne-am cunoscut și am creat o energie și un vibe atât de frumos încât am reușit să prezentăm proiecte și idei superbe”, a menționat Mihai, elev în clasa a XI-a.

Cezara, absolventă a Liceului Republican Aristotel, a împărtășit din impresii:  „Este un lucru foarte util și ne pare rău că până în prezent în școli nu s-a practicat acest lucru. Dar ne bucurăm foarte mult că se fac multe proiecte inovative care ne oferă posibilitatea să dobândim cunoștințe de la oameni care de fapt au trecut prin această experiență și care au ceva de spus și doresc să promoveze cunoștințe de valoare”.

„În timpul taberei, am reușit să învățăm de la oamenii ce activează în aceast domeniu cum trebuie să gestionăm banii.  Am făcut cunoștință cu tineri din diferite orașe. Au fost mulțe activități și am lucrat în echipe și a ieșit bine.  Consider foarte interesant și important domeniul financiar și cred că asta o să-mi fie de folos pe viitor”, ne-a comunicat Andrei, refugiat din Ucraina, absolvent al clasei a XII-a.

Această activitate a fost organizată în cadrul Proiectului „Dezvoltarea rezilienței tinerilor prin intermediul programelor UPSHIFT și Junior Achievement Moldova, care informează, inspiră, activează și împuternicesc tinerii”, susținut financiar de UNICEF (UNICEF Moldova) în parteneriat cu IuteCredit Moldova și Academia de Studii Economice din Moldova.

Despre Junior Achievement Moldova:

Junior Achievement este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune constă în motivarea şi pregătirea tinerei generaţii pentru a se afirma cu succes în economia de piaţă.

Junior Achievement activează în Moldova din anul 1995 şi este membră a reţelei JA Worldwide www.ja.org  şi a Centrului Regional de la Bruxelles, JA-YE Europa www.ja-ye.org . JA Worldwide este cea mai mare și cea mai dinamică organizație orientată spre educația economică și antreprenorială, fiind prezentă în 115 de țări.

Despre UNICEF Moldova:

Din 1995 UNICEF depune eforturi pentru asigurarea realizării drepturilor copiilor și femeilor din Moldova. Parteneriatele încheiate cu Guvernul, Parlamentul, societatea civilă, mass-media, mediul de afaceri și alții au dus la progrese în realizarea drepturilor copiilor în mai multe domenii și la angajamentul sporit al persoanelor responsabile în vederea îndeplinirii obligațiilor ce le revin conform Convenției cu privire la drepturile copilului (CDC). În activitatea sa, UNICEF abordează problemele cu care se confruntă toți copiii din țară, cu scopul de a le îmbunătăţi sănătatea, educaţia, dezvoltarea și protecția.

Despre Academia de Studii Economice din Moldova:

Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) a fost fondată la 25 septembrie 1991. Drept bază au servit două facultăţi din cadrul Universităţii de Stat – „Economie”; „Economie a Comerţului şi Merceologie” – şi Institutul Economiei Naţionale al Ministerului Economiei.

În prezent, Academia de Studii Economice din Moldova constituie un complex universitar, în cadrul căruia activează șase facultăţi cu 26 de catedre, două departamente, șapte centre, 13 servicii, Şcoala Masterală de Excelenţă în Economie şi Business, Şcoala Doctorală, Şcoala Superioară de Turism şi Servicii Hoteliere, un incubator de afaceri; Colegiul Naţional de Comerţ.

Despre IuteCredit:

IuteCredit este una dintre cele mai responsabile companii în aspect social, contribuind substanțial la dezvoltarea comunității prin implicarea activă în susținerea evenimentelor dedicate tinerilor, educației financiare și sportului atât de nivel local, cât și internațional. IuteCredit a sprijinit financiar digitalizarea programului „Finanțele mele” și „Spirit antreprenorial” elaborate de Ministerul Educației și Cercetării. De asemenea, în ultimii doi ani, compania IuteCredit a susținut și un alt proiect important din cadrul Campaniei Naționale de educatie financiară dedicate elevilor „Generatia Inteligenței Financiare”: serialul de videouri animate „Cunoaște sensul banului cu Emily”, care a fost tradus nu doar în limba rusă, ci și în limbaj mimico-gestual, astfel fiind sporit gradul de incluziune în educatia financiară a tuturor copiilor, inclusiv a celor cu deficiențe de auz.

P.

Realitatea Live

24 Mai 2024, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
24 Mai 2024, 17:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Digitalizarea sistemului educațional reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. Tranziția digitală înseamnă crearea unui sistem comun care permite autorităților să reformeze sistemul de învățământ, iar instituțiilor de resort să aibă acces la date actualizate. În acest sens, cu sprijinul Uniunii Europene și al Guvernului Austriei, sunt demarate o serie de proiecte care au menirea de a îmbunătăți și consolida sistemul educațional digital.

În cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), în parteneriat cu Fundația Europeană pentru Formare (ETF), a organizat un eveniment dedicat digitalizării sistemului de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT).

Acesta a reunit principalii actori ai dezvoltării sistemului ÎPT: Centrele de Excelență, comunitatea donatorilor care sprijină consolidarea ÎPT, industria TIC și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, care au lansat discuții și dezbateri privind importanța accelerării digitalizării învățământului profesional, având la bază rezultatele unei cercetări aprofundate efectuate de către ETF.

Documentul de cercetare relevă principalele constatări pe acest domeniu și include o serie de recomandări adaptate atât la nivel național, cât și la nivel instituțional, bazate pe rezultatele unui sondaj amplu care acoperă toate cele 88 de instituții ÎPT din Moldova, fiind completat de o serie de interviuri cu actorii implicați activ la realizarea acestui deziderat.

Componentele de bază ale documentului țin de: infrastructura digitală a instituțiilor de învățământ, competențele digitale ale cadrelor didactice de toate categoriile, aplicațiile educaționale, inclusiv pentru evaluarea digitală a elevilor care permite feedback rapid și cuantificat, oportunitățile de formare a competențelor digitale pentru predare-învățare, nivelul competențelor digitale ale elevilor și oportunitățile de dezvoltare a acestora prin acreditarea în baza cursurilor autorizate de către minister.

Mai mult, documentul oferă  informații esențiale despre programele de formare concepute pentru perfecționarea competențelor digitale a personalului didactic, care reprezintă drept o oportunitate de formare continuă menită să consolideze comptențele digitale ale pedagogilor, cât și date despre instrumentele digitale dezvoltate, întru buna gestionare a informațiilor despre volumul de muncă al elevilor și profesorilor. Această abordare, pedagogia digitală, are menirea să susțină elevii în asimilare facilă și animată a informației teoretice și practice. Obiectivul central este formarea competențelor profesionale ale elevilor din ÎPT prin instrumente digitale, care fac procesul de învățare mai ușor, mai rapid, mai țintit, mai interesant.

De asemenea, Sistemului Informațional de Management în Educației (SIME) este consolidat cu suportul Uniunii Europene și Guvernului Austriei. Acest fapt îi va permite Ministerului Educației și Cercetării să ia decizii strategice privind dezvoltarea sistemului de educație și formare profesională, având la bază date veridice și actualizate asupra funcționalității sistemului ÎPT pe întreg teritoriul țării.

Ce înseamnă modernizarea SIME? Aceasta presupune extinderea funcționalității cu două module noi, și anume: „Registrul electronic” – care va fi utilizat de către profesori și va permite gestionarea datelor privind rezultatele elevilor, prezența, monitorizarea calificărilor oferite de instituții, printre altele, și „Agenda electronică” care va permite monitorizarea automată a prezenței elevilor și va preveni tendințele de absenteism. În mod similar, profesorii vor putea utiliza agendele electronice pentru a monitoriza progresul academic al elevilor și vor putea distribui cu ușurință anunțuri, teme, conținut educațional, dar și multe altele.

Până la finele anului 2025, toate activitățile sus menționate se vor realiza în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale” întru realizarea obiectivelor privind alinierea standardelor la nivel internațional a sistemului educație, la capitolul utilizării instrumentelor TIC în procesul de predare – învățare, obiectiv stipulat în Strategia Națională „Educație – 2023”.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău