Liderii UE au ajuns la un acord asupra sancțiunilor pentru Belarus după incidentul cu avionul

25 Mai 2021, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Mai 2021, 09:47 // Actual //  MD Bani

Uniunea Europeană a convenit luni să impună sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea companiilor aeriene de a utiliza spațiul aerian și aeroporturile din blocul de 27 de națiuni, pe fondul furiei față de devierea forțată a unui avion de pasageri pentru a aresta un jurnalist de opoziție.

În ceea ce liderii UE au numit duminica o „deturnare” a avionului de zbor Ryanair care zboară din Grecia în Lituania, aceștia au cerut și eliberarea imediată a jurnalistului, Roman Pratasevich, un dușman cheie al președintelui autoritar din Belarus, Alexander Lukashenko.

Un scurt videoclip cu Pratasevich a fost difuzat luni seara la televiziunea de stat din Belarus, la o zi după ce a fost scos forțat din zborul Ryanair.

Așezat la o masă cu mâinile încrucișate în fața lui și vorbind rapid, Pratasevich a spus că se află într-o stare de sănătate satisfăcătoare și a spus că tratamentul său în custodie este „maxim corect și conform legii”. El a adăugat că oferă dovezi anchetatorilor despre organizarea unor tulburări în masă.

Sancțiuni din partea UE

În acțiunea lor neobișnuit de rapidă la Bruxelles, liderii UE au cerut, de asemenea, tuturor transportatorilor din UE să evite să zboare peste Belarus, au decis să impună sancțiuni oficialilor legați de devierea de zbor de duminică și au cerut Organizației Aviației Civile Internaționale să înceapă o investigație cu privire la ceea ce au consideră o mișcare fără precedent și ceea ce unii spuneau că reprezintă terorism de stat sau piraterie.

Liderii au cerut consiliului lor „să adopte măsurile necesare pentru a interzice survolarea spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și pentru a împiedica accesul la aeroporturile UE a zborurilor operate de aceste companii aeriene”. Pe lângă Pratasevici, aceștia au cerut și autorităților din Minsk să o elibereze pe iubita sa rusă, Sofia Sapega, care a fost scoasă din avion cu împreună cu jurnalistul rus.

Textul a fost aprobat rapid de liderii hotărâți să se opună unei „reacții puternice” la incident din cauza „pericolului serios al siguranței aviației și al pasagerilor la bord de către autoritățile din Belarus”, a declarat pentru CNBC un oficial al UE care știa direct despre discuții, dar care nu era autorizat să vorbească public despre discuțiile private.

Pe scurt, ce s-a întâmplat

Ryanair a declarat că controlorii de zbor din Belarus au anunțat echipajului că există o amenințare cu bombă împotriva avionului, care traversa spațiul aerian din Belarus duminică și a ordonat aterizarea acestuia. Un avion de vânătoare MiG-29 din Belarus a fost zdrobit pentru a escorta avionul într-o demonstrație de forță a lui Lukașenko, care a condus țara cu un pumn de fier de peste un sfert de secol.

Autoritățile din Belarus l-au arestat apoi pe activistul în vârstă de 26 de ani, jurnalistul și criticul proeminent al lui Lukașenko. Pratasevich și prietena sa rusă au fost scoși din avion la scurt timp după ce a aterizat, iar autoritățile nu au spus unde sunt reținuți. Zborul Ryanair FR4978, care a început în Atena, Grecia, a fost permis în cele din urmă să continue spre Vilnius, Lituania.

 

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO