Livrare strategică – Moldova trimite primele 3 milioane de metri cubi de gaze în Transnistria

01 Feb. 2025, 11:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Feb. 2025, 11:31 // Actual //  Ursu Victor

Compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat sâmbătă primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, prima de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, la 1 ianuarie, a anunțat compania.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că livrările au ca scop umplerea sistemului de gaze din Transnistria, care se confruntă deja cu o lipsă de gaz pentru a menține presiunea.

La jumătatea lunii ianuarie, administrația separatistă a fost nevoită să suspende ‘complet’ furnizarea de apă caldă atât pentru încălzire, cât și pentru consumul zilnic, iar gazele sunt folosite doar pentru pregătirea hranei.

Regiunea separatistă prorusă, cu aproape jumătate de milion de locuitori, s-a confruntat cu întreruperi de agent termic, căldură și electricitate.

Transnistria, care nu se află sub jurisdicția Chișinăului din anii 90 ai secolului trecut, era aprovizionată gratuit de compania rusă Gazprom, dar aceste gaze tranzitau Ucraina, care nu a mai reînnoit contractul dintre Kiev și Moscova ce a expirat la 1 ianuarie, ceea ce a dus la întreruperi de căldură și curent electric.

Republica Moldova a fost ferită de întreruperi datorită importurilor de electricitate și gaze din România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Ian. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Ian. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Produsele agricole primare din Republica Moldova reprezintă aproximativ 62,1% din totalul exporturilor moldovenești pe piața Uniunii Europene, având o valoare de 637,9 milioane de euro. În contrast, produsele alimentare procesate moldovenești exportate în UE se situează la 38,3% din totalul exporturilor de produse alimentare, cu o valoare de 402,4 milioane de euro, potrivit unui studiu al Agenției de Investiții.

În ultimii zece ani, comerțul cu produse alimentare primare între Republica Moldova și Uniunea Europeană a înregistrat o creștere constantă, cu o rată anuală de creștere de 18,5%. Aceasta este o performanță remarcabilă, având în vedere că importurile de produse alimentare din UE au crescut cu o rată anuală de doar 5,93%.

De asemenea, comerțul cu produse alimentare procesate a înregistrat o creștere semnificativă, cu o rată anuală de creștere de 13,36%. Cu toate acestea, balanța comercială rămâne deficitară, Moldova importând mai multe produse alimentare procesate decât exportă în UE.

Principalele produse agricole primare cu cel mai mare potențial de export în UE sunt grâul, porumbul și semințele de rapiță. Aceste produse au o valoare ridicată a exporturilor și înregistrează creșteri anuale semnificative. În același timp, produsele alimentare procesate din Moldova, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, vinurile și sucurile de fructe și legume, au, de asemenea, un potențial mare de export datorită valorii ridicate și creșterii constante.

În ceea ce privește structura exporturilor moldovenești de produse agroalimentare în UE în 2023, produsele primare (materii prime agricole) domină, dar produsele procesate își câștigă terenul. Printre principalele produse de export se numără uleiul de floarea-soarelui, cu o valoare de 212,1 milioane EUR, urmat de grâu, cu 163,5 milioane EUR, și semințele de floarea-soarelui, cu 115 milioane EUR.

Printre produsele procesate exportate se regăsesc vinurile (59,5 milioane EUR), sucurile de fructe și legume (29,3 milioane EUR), produsele de brutărie (17,5 milioane EUR), fructele procesate (16,9 milioane EUR), fructele uscate (14,4 milioane EUR), ciocolata (6,5 milioane EUR), preparatele alimentare (6,3 milioane EUR), dulcețurile (5,9 milioane EUR) și făina de grâu (5,1 milioane EUR).

Aceste date subliniază un potențial de export considerabil al Republicii Moldova, în special pentru produsele agricole primare și cele alimentare procesate, care continuă să câștige teren pe piața Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală