Lovitura devastatoare fără precedent primită de Ucraina de la Putin: Impactul real al invaziei Rusiei a ieșit la iveală

23 Feb. 2023, 08:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Feb. 2023, 08:32 // Actual //  bani.md

La un an de la începutul războiul lui Putin din Ucraina, analiștii financiari au făcut un bilanț al dezastrului provocat de Rusia țării vecine. Impactul real al distrugerilor arată că invazia rusă a dat o lovitură fără precedent economiei Ucrainei, mai mare decât cea provocată de prăbușirea Uniunii Sovietice.

Mai multe grafice, care au fost prezentate de Bloomberg, prezintă modul în care atacul rusesc împotriva Ucrainei a afectat economia țării și cum își finanțează Kievul bugetul de război.

Un aspect important al analizei arată că economia Ucrainei a căzut dramatic, cu 32,5% în 2022, cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani. O micșorare semnificativă s-a produs în 1994, când PIB-ul Ucrainei a coborât cu 22,9%. În schimb, în 2021, produsul intern brut al țării urcase cu 3,4%.

Experții Băncii Centrale de la Kiev prognozează că în acest an, PIB-ul Ucrainei ar putea crește cu 0,3%, pe fondul unei economii slăbite. Se așteaptă ca economia să își accelereze ritmul atunci când riscurile de securitate se vor diminua.

Legat de finanțarea țării din 2022, bugetul Ucrainei a primit 51,3 miliarde de dolari din obligațiuni, împrumuturi și granturi. Kievul s-a bazat pe o combinație de surse străine și locale, pentru a-și finanța bugetul de război.
Principalul sprijin intern a venit din partea Băncii Centrale (12,8 miliarde de dolari) și a obligațiunilor de război emise de Ministerul de Finanțe. Ajutoarele au venit din Statele Unite (11,99 miliarde de dolari), Uniunea Europeană (7,96 miliarde de dolari), obligațiuni guvernamentale (7,69), Fondul Monetar Internațional (2,69), Canada (1,9), Germania (1,58), Banca Mondială (1,39), Marea Britanie (1,08).

Un alt element principal pentru rezistența Ucrainei în fața agresiunii ruse l-a constituit ajutorul militar extern. Cele mai mari ajutoare din domeniu au venit de la SUA (29,2 miliarde de dolari), Marea Britanie (2,8), Germania (2,8), Polonia (2,4), Canada (1).

Bilanțul devastator al invaziei Rusiei din Ucraina este reliefat în statisticile care arată valoarea pagubelor de război, care ar însuma 136 de miliarde de dolari, potrivit Centrului de strategie economică de la Kiev.

Totalul daunelor este împărțit astfel: clădiri rezidențiale – 52,5 miliarde de dolari, infrastructură – 35,6, mediu – 14, active ale companiilor – 13, educație – 8,2, energie – 6,8, agricultură – 6,6, transporturi – 2,9, retail – 2,4, servicii municipale – 2,3, cultură, turism, sport – 2,1, sănătate – 1,7.

Ucraina estimează că cea mai mare parte a pagubelor cauzate de rachetele și artileria rusă a fost cauzată locuințelor oamenilor. Rachetele au vizat, de asemenea, drumuri, poduri, linii electrice și centrale electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău