Lovitura devastatoare fără precedent primită de Ucraina de la Putin: Impactul real al invaziei Rusiei a ieșit la iveală

23 Feb. 2023, 08:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Feb. 2023, 08:32 // Actual //  bani.md

La un an de la începutul războiul lui Putin din Ucraina, analiștii financiari au făcut un bilanț al dezastrului provocat de Rusia țării vecine. Impactul real al distrugerilor arată că invazia rusă a dat o lovitură fără precedent economiei Ucrainei, mai mare decât cea provocată de prăbușirea Uniunii Sovietice.

Mai multe grafice, care au fost prezentate de Bloomberg, prezintă modul în care atacul rusesc împotriva Ucrainei a afectat economia țării și cum își finanțează Kievul bugetul de război.

Un aspect important al analizei arată că economia Ucrainei a căzut dramatic, cu 32,5% în 2022, cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani. O micșorare semnificativă s-a produs în 1994, când PIB-ul Ucrainei a coborât cu 22,9%. În schimb, în 2021, produsul intern brut al țării urcase cu 3,4%.

Experții Băncii Centrale de la Kiev prognozează că în acest an, PIB-ul Ucrainei ar putea crește cu 0,3%, pe fondul unei economii slăbite. Se așteaptă ca economia să își accelereze ritmul atunci când riscurile de securitate se vor diminua.

Legat de finanțarea țării din 2022, bugetul Ucrainei a primit 51,3 miliarde de dolari din obligațiuni, împrumuturi și granturi. Kievul s-a bazat pe o combinație de surse străine și locale, pentru a-și finanța bugetul de război.
Principalul sprijin intern a venit din partea Băncii Centrale (12,8 miliarde de dolari) și a obligațiunilor de război emise de Ministerul de Finanțe. Ajutoarele au venit din Statele Unite (11,99 miliarde de dolari), Uniunea Europeană (7,96 miliarde de dolari), obligațiuni guvernamentale (7,69), Fondul Monetar Internațional (2,69), Canada (1,9), Germania (1,58), Banca Mondială (1,39), Marea Britanie (1,08).

Un alt element principal pentru rezistența Ucrainei în fața agresiunii ruse l-a constituit ajutorul militar extern. Cele mai mari ajutoare din domeniu au venit de la SUA (29,2 miliarde de dolari), Marea Britanie (2,8), Germania (2,8), Polonia (2,4), Canada (1).

Bilanțul devastator al invaziei Rusiei din Ucraina este reliefat în statisticile care arată valoarea pagubelor de război, care ar însuma 136 de miliarde de dolari, potrivit Centrului de strategie economică de la Kiev.

Totalul daunelor este împărțit astfel: clădiri rezidențiale – 52,5 miliarde de dolari, infrastructură – 35,6, mediu – 14, active ale companiilor – 13, educație – 8,2, energie – 6,8, agricultură – 6,6, transporturi – 2,9, retail – 2,4, servicii municipale – 2,3, cultură, turism, sport – 2,1, sănătate – 1,7.

Ucraina estimează că cea mai mare parte a pagubelor cauzate de rachetele și artileria rusă a fost cauzată locuințelor oamenilor. Rachetele au vizat, de asemenea, drumuri, poduri, linii electrice și centrale electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 10:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 10:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Lanțul de magazine Linella, operat de Moldretail Group (Dragan Group), controlat de milioanrul Vasile Dragan, își menține poziția de lider al pieței de retail alimentar din Republica Moldova, potrivit datelor prezentate la conferința Retail & FMCG Market. În 2024, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 11,63 miliarde de lei, cea mai mare din sector.

Potrivit hărții retailului prezentate în cadrul evenimentului, în Moldova activează 940 de magazine sub 32 de branduri comerciale diferite, dintre care 55% (521) sunt situate în Chișinău.

Linella deține 122 de magazine, dar cota reală de piață a grupului este semnificativ mai mare datorită operării mai multor branduri:

Super Linella – 36 magazine
Fidesco – 31 magazine
Cip Market – 29 magazine
Express Linella – 22 magazine

Cea mai rapidă creștere în ultimul an a fost înregistrată de Local Discounter, rețeaua operată de compania Imensitate, care a ajuns la 90 de magazine în 2025, devenind astfel a doua rețea ca mărime din țară.

Printre cele mai mari rețele, după numărul de unități, se mai află: Metro, Nr1, Kaufland și Rogob.

Cifra de afaceri cumulată a celor mai mari 10 rețele de retail din Moldova a atins 1,55 miliarde euro în 2024, în creștere cu 23,4% față de 2023.

În ceeace privește cifra de afaceri, în anul 2024 Dragan Group (Linella)  a contabilizat 11,63 miliarde lei, Imensitate (Local Discounter) – 4,78 miliarde lei, Nr. 1 – 3,91 miliarde lei, Metro – 3,24 miliarde lei, Kaufland – 3,04 miliarde lei și Rogob – 1,38 miliarde lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ