Lovitură pentru Rusia de la SUA: ”Acum nu mai poţi expedia nici măcar lentile de contact”

21 Mai 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2023, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Biden a suspendat vineri exportul către Rusia a unei game largi de bunuri de consum şi a adăugat 71 de companii pe o listă neagră din domeniul comercial, în timp ce grupul celor mai bogate şapte democraţii din lume a anunţat, la rândul său, noi sancţiuni împotriva Moscovei ca urmare a războiului purtat de aceasta în Ucraina, relatează Reuters.

Noile restricţii americane vizează articole ce pot fi folosite pentru a ajuta armata rusă, inclusiv articole folosite în viaţa de zi cu zi, precum uscătoarele de rufe, plugurile de zăpadă şi maşinile de muls, ce au componente care, consideră SUA, ar putea fi refolosite pentru a sprijini maşinăria de război a Moscovei.

„Acum nu mai poţi expedia nici măcar lentile de contact sau ochelari de soare”, a declarat avocatul Kevin Wolf, fost oficial al Departamentului de Comerţ al SUA, examinând noile reguli. Wolf spune că „ar fi mai simplu să se descrie articolele care nu sunt supuse controlului la export către Rusia”.

Companiile aflate pe lista neagră includ 69 de entităţi ruseşti, una din Armenia şi una din Kârgâzstan. Acestea au fost adăugate pe „Lista de entităţi” a Departamentului Comerţului, în principal pentru că sprijină sectoarele militare ale Rusiei. Expedierea de bunuri din SUA către acestea este astfel interzisă. Între aceste companii se numără fabrici de reparaţii şi producţie de piese de avion, fabrici de praf de puşcă, de tractoare şi de automobile, şantiere navale şi centre de inginerie din Rusia.

Statele Unite şi o coaliţie de alte 37 de ţări au impus mai multe pachete de sancţiuni, de o amploare fără precedent, ca răspuns la invazia Rusiei din Ucraina. Scopul este să degradeze baza industrială a Moscovei şi capacitatea acesteia de a susţine războiul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău