După începutul invaziei lui Putin din Ucraina și impunerea sancțiunilor economice de către Occident împotriva Kremlinului, inclusiv eliminarea Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT, băncile de la Moscova au renunțat într-un procent ridicat la dolarul american, în tranzacțiile comerciale.
Acum, o analiză efectuată de Forumul Oficial al Instituțiilor Monetare Financiare (OMFIF) din Marea Britanie, îi mai dă o lovitură lui Putin, anunțând că dolarul își va menține dominația mondială și în următorul deceniu. Astfel, Statele Unite își vor asigura întâietatea în privința rezervelor valutare internaționale.
Dolarul își va menține poziția de monedă de rezervă dominantă la nivel mondial în următorul deceniu, încurcând apelurile tot mai mari din partea unor țări, precum Rusia și China, pentru adoptarea de alternative, potrivit unui sondaj anual urmărit îndeaproape de băncile centrale din întreaga lume, potrivit Financial Times.
După începerea războiului din Ucraina, Rusia și China și-au propus să treacă la așa-numita operațiune de ”de-dolarizare”, o acțiune impusă de Putin și Xi, încercare de a scăpa de cea mai puternică monedă din lume, dominată în tranzacțiile din toată lumea.
Pe măsură ce Statele Unite și alte națiuni occidentale au impus sancțiuni economice împotriva Rusiei ca răspuns la invazia sa din Ucraina, Moscova și guvernul chinez au făcut echipă pentru a reduce dependența de dolar și pentru a stabili cooperarea între sistemele lor financiare.
De la invazia din 2022, comerțul ruble-yuani a crescut de optzeci de ori. De-a lungul anilor, ponderea dolarilor americani în rezervele Rusiei a scăzut de la 46% în 2014 la 20% în 2022. Pentru a compensa această reducere, Rusia și-a sporit deținerile în alte valute, euro reprezentând 40% din rezervele valutare și yuanul chinezesc reprezentând 10%.
Forumul OMFIF a constatat că rezervele valutare ale Băncilor Centrale din lume care gestionează aproape 5 miliarde de dolari de active se așteaptă ca dolarul să continue să scadă ca proporție a rezervelor globale la un „ ritm treptat”. Cu toate acestea, va reprezenta în continuare 54% din total peste 10 ani, comparativ cu 58% în prezent, arată sondajul.
Monedele de rezervă sunt active străine deținute în cantități mari de băncile centrale pentru plăți internaționale și pentru susținerea monedelor locale.
Dominanța dolarului a scăzut treptat în ultimele decenii, pe măsură ce rolul SUA în comerțul global a scăzut, în timp ce înghețarea a peste 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale a Rusiei de anul trecut a produs un adevărat șoc la Moscova.
La începutul secolului, dolarul reprezenta mai mult de 70% din rezervele globale, potrivit datelor FMI. Sentimentul dedolarizării este în conformitate cu tendința istorică din ultimii zece ani”, a declarat Nikhil Sanghani, director general la OMFIF.„Managerii rezervelor ne spun că este puțin probabil să existe o tendință majoră din această cale.”
Sondajul OMFIF a constatat că 16% dintre băncile de rezervă plănuiau să crească expunerea la dolari americani în următorii doi ani, comparativ cu 10% care plănuiau să o reducă.
China, cel mai mare deținător de active de rezervă din lume, a făcut eforturi pentru o mai mare adoptare a monedei sale de către alte țări. Ponderea yuanului chinez ca valută de rezervă globală va crește de la 3% în prezent, până la 6% în anul 2033.
Studiul OMFIF a constatat că euro ar fi probabil cel mai mare beneficiar al tendinței de îndepărtare de dolar și de răcire a sentimentului față de China.
În prezent, euro reprezintă aproximativ 23% din rezervele globale, dar un procent net de 14% dintre băncile centrale au declarat că intenționează să-și mărească deținerile în euro în următorii 2 ani.