Lovitură pentru Rusia: O monedă internațională va domina lumea în următorii 10 ani

28 Iun. 2023, 06:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2023, 06:47 // Actual //  bani.md

După începutul invaziei lui Putin din Ucraina și impunerea sancțiunilor economice de către Occident împotriva Kremlinului, inclusiv eliminarea Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT, băncile de la Moscova au renunțat într-un procent ridicat la dolarul american, în tranzacțiile comerciale.

Acum, o analiză efectuată de Forumul Oficial al Instituțiilor Monetare Financiare (OMFIF) din Marea Britanie, îi mai dă o lovitură lui Putin, anunțând că dolarul își va menține dominația mondială și în următorul deceniu. Astfel, Statele Unite își vor asigura întâietatea în privința rezervelor valutare internaționale.

Dolarul își va menține poziția de monedă de rezervă dominantă la nivel mondial în următorul deceniu, încurcând apelurile tot mai mari din partea unor țări, precum Rusia și China, pentru adoptarea de alternative, potrivit unui sondaj anual urmărit îndeaproape de băncile centrale din întreaga lume, potrivit Financial Times.

După începerea războiului din Ucraina, Rusia și China și-au propus să treacă la așa-numita operațiune de ”de-dolarizare”, o acțiune impusă de Putin și Xi, încercare de a scăpa de cea mai puternică monedă din lume, dominată în tranzacțiile din toată lumea.

Pe măsură ce Statele Unite și alte națiuni occidentale au impus sancțiuni economice împotriva Rusiei ca răspuns la invazia sa din Ucraina, Moscova și guvernul chinez au făcut echipă pentru a reduce dependența de dolar și pentru a stabili cooperarea între sistemele lor financiare.

De la invazia din 2022, comerțul ruble-yuani a crescut de optzeci de ori. De-a lungul anilor, ponderea dolarilor americani în rezervele Rusiei a scăzut de la 46% în 2014 la 20% în 2022. Pentru a compensa această reducere, Rusia și-a sporit deținerile în alte valute, euro reprezentând 40% din rezervele valutare și yuanul chinezesc reprezentând 10%.

Forumul OMFIF a constatat că rezervele valutare ale Băncilor Centrale din lume care gestionează aproape 5 miliarde de dolari de active se așteaptă ca dolarul să continue să scadă ca proporție a rezervelor globale la un „ ritm treptat”. Cu toate acestea, va reprezenta în continuare 54% din total peste 10 ani, comparativ cu 58% în prezent, arată sondajul.

Monedele de rezervă sunt active străine deținute în cantități mari de băncile centrale pentru plăți internaționale și pentru susținerea monedelor locale.

Dominanța dolarului a scăzut treptat în ultimele decenii, pe măsură ce rolul SUA în comerțul global a scăzut, în timp ce înghețarea a peste 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale a Rusiei de anul trecut a produs un adevărat șoc la Moscova.
La începutul secolului, dolarul reprezenta mai mult de 70% din rezervele globale, potrivit datelor FMI. Sentimentul dedolarizării este în conformitate cu tendința istorică din ultimii zece ani”, a declarat Nikhil Sanghani, director general la OMFIF.„Managerii rezervelor ne spun că este puțin probabil să existe o tendință majoră din această cale.”

Sondajul OMFIF a constatat că 16% dintre băncile de rezervă plănuiau să crească expunerea la dolari americani în următorii doi ani, comparativ cu 10% care plănuiau să o reducă.

China, cel mai mare deținător de active de rezervă din lume, a făcut eforturi pentru o mai mare adoptare a monedei sale de către alte țări. Ponderea yuanului chinez ca valută de rezervă globală va crește de la 3% în prezent, până la 6% în anul 2033.
Studiul OMFIF a constatat că euro ar fi probabil cel mai mare beneficiar al tendinței de îndepărtare de dolar și de răcire a sentimentului față de China.

În prezent, euro reprezintă aproximativ 23% din rezervele globale, dar un procent net de 14% dintre băncile centrale au declarat că intenționează să-și mărească deținerile în euro în următorii 2 ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău