Lovitură primită de Rusia, cădere masivă în topul puterilor mondiale. Cum stau SUA, Marea Britanie, Germania și Ucraina

08 Mart. 2023, 08:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mart. 2023, 08:29 // Actual //  bani.md

Firma de consultanță Brand Finance din Londra a întocmit și publicat topul puterilor mondiale conform Global Soft Power Index din 2023, în care Rusia a căzut masiv față de anul 2022. Astfel, regimul lui Putin a coborât pe locul 105 de pe poziția 23 de anul trecut, în clasamentul celor mai influente puteri ”soft” din lume, condus de Statele Unite, Marea Britanie și Germania.

Topul anual Global Soft Power Index 2023 cuprinde 121 de țări, iar România a coborât pe locul 64 de pe 50, în anul 2022. Salturi importante au făcut Ucraina, care a urcat pe poziția a 37-a (de pe locul 51, anul trecut) și Emiratele Arabe Unite, care a ajuns pe treapta a 10-a (suind 5 poziții), potrivit Investment Monitor.

Global Soft Power 2023 are în frunte Statele Unite -74,8 puncte, urmate de Marea Britanie -67,3, Germania – 65,8, Japonia – 65,2, China – 65, Franța – 62,4, Canada – 60,7, Elveția – 58,5, Italia – 56,6 și EAU – 55,2. România a primit 38,9 puncte.

Indexul Global Soft Power a fost întocmit ținând cont de trei mari factori legați de puterea soft a țărilor în lume: familiaritate, reputație și influență. La rândul lor aceștia au cuprins: cultura, relații internaționale, guvernare, afaceri & comerț, media & comunicații, educație & știință, populație & valori, viitor sustenabil.

„În timp ce națiunile au apelat la puterea soft pentru a restabili comerțul și turismul după o criză de sănătate devastatoare, ordinea mondială a fost perturbată de puterea dură a invaziei ruse a Ucrainei”, a declarat David Haigh, președinte și CEO al Brand Finance de la Londra.

În schimb, SUA sunt de neegalat ca superputere soft în lume. Sub președintele Joe Biden, SUA și-au revendicat primul loc în Global Soft Power Index 2023. Odată cu întărirea dolarului și proiectele de investiții pe scară largă ale guvernului federal, larg mediatizate, percepțiile asupra economiei SUA sunt în creștere.

În Marea Britanie, 2022 va fi amintit ca sfârșitul unei ere. Trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani pe tron, a zguduit națiunea. Anul trecut va intra și în istoria Marii Britanii pentru că a avut trei prim-miniștri.

Pe de altă parte, puterea ”soft” a Ucrainei a crescut dramatic, până pe locul 37 mondial. Deși nu se află în topul general, țara ocupă locul trei în lume pentru categoria „afaceri pe care le urmăresc îndeaproape”, în același timp și-a îmbunătățit rapid poziția în următoarele sectoare: „respectă legea și drepturile omului”, „tolerant și incluziv”, „lider în tehnologie și inovare” și „lideri admirați la nivel internațional”, ultimul dintre acestea fiind un merit pentru președintele Volodimir Zelenski.

Joseph Nye, un expert american, cu studii la Harvard și Pinceton, a introdus conceptul de ”soft power” al statelor lumii, la sfârșitul anilor ’80, el vorbind de abilitatea unui stat de a obține ceea ce își dorește, fără a folosi forța militară sau economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău