Lufthansa vrea să preia o parte dintr-o companie aeriană italiană

19 Ian. 2023, 10:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
19 Ian. 2023, 10:03 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Grupul german Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, a anunţat miercuri că a înaintat o ofertă pentru preluarea unei participaţii minoritare la ITA Airways, o companie aeriană italiană succesoare a fostei Alitalia, transmite Reuters.

„Planul este să ajungem la un acord cu privire la achiziţionarea iniţială a unei participaţii minoritare precum şi cu privire la opţiunile pentru preluarea restului acţiunilor la o dată ulterioară”, a informat Lufthansa într-un comunicat de presă, adăugând că speră să semneze un memorandum de înţelegere cu Ministerul italian al Economiei şi să treacă în faza discuţiilor cu caracter exclusiv.

Lufthansa nu a precizat care este participaţia pe care o vizează la compania publică italiană, născută în 2021 din cenuşa Alitalia, şi pe care Guvernul de la Roma încearcă să o vândă de un an.

Directorul general de la Lufthansa, Carsten Spohr, are în vedere de mult timp piaţa italiană, cea mai importantă piaţă pentru grupul Lufthansa după pieţele sale interne şi cea din SUA.

„Importanţa Italiei pentru călătoriile de afaceri şi cele private rezidă în economia sa puternică orientată spre export şi statutul său de una din cele mai bune locuri de vacanţă din Europa”, se precizează în comunicatul de presă.

Oferta celui mai mare transportator aerian european vine după două tentative ratate ale Lufthansa de a intra în capitalul Alitalia, în 2009 şi 2019.

În luna februarie a anului trecut autorităţile de la Roma au dat undă verde pentru privatizarea ITA Airways, controlată în totalitate de stat, după mai mulţi ani de căutări fără succes pentru a găsi un cumpărător pentru fosta Alitalia.

Grupul german, care pe lângă Lufthansa deţine şi companiile Austrian, Swiss, Eurowings şi Brussels Airlines, profită de o relansare puternică a traficului aerian şi în doilea trimestru din 2022 a realizat primul său profit trimestrial din ultimii doi ani.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău