Lufthansa vrea să preia o parte dintr-o companie aeriană italiană

19 Ian. 2023, 10:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Ian. 2023, 10:03 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Grupul german Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, a anunţat miercuri că a înaintat o ofertă pentru preluarea unei participaţii minoritare la ITA Airways, o companie aeriană italiană succesoare a fostei Alitalia, transmite Reuters.

„Planul este să ajungem la un acord cu privire la achiziţionarea iniţială a unei participaţii minoritare precum şi cu privire la opţiunile pentru preluarea restului acţiunilor la o dată ulterioară”, a informat Lufthansa într-un comunicat de presă, adăugând că speră să semneze un memorandum de înţelegere cu Ministerul italian al Economiei şi să treacă în faza discuţiilor cu caracter exclusiv.

Lufthansa nu a precizat care este participaţia pe care o vizează la compania publică italiană, născută în 2021 din cenuşa Alitalia, şi pe care Guvernul de la Roma încearcă să o vândă de un an.

Directorul general de la Lufthansa, Carsten Spohr, are în vedere de mult timp piaţa italiană, cea mai importantă piaţă pentru grupul Lufthansa după pieţele sale interne şi cea din SUA.

„Importanţa Italiei pentru călătoriile de afaceri şi cele private rezidă în economia sa puternică orientată spre export şi statutul său de una din cele mai bune locuri de vacanţă din Europa”, se precizează în comunicatul de presă.

Oferta celui mai mare transportator aerian european vine după două tentative ratate ale Lufthansa de a intra în capitalul Alitalia, în 2009 şi 2019.

În luna februarie a anului trecut autorităţile de la Roma au dat undă verde pentru privatizarea ITA Airways, controlată în totalitate de stat, după mai mulţi ani de căutări fără succes pentru a găsi un cumpărător pentru fosta Alitalia.

Grupul german, care pe lângă Lufthansa deţine şi companiile Austrian, Swiss, Eurowings şi Brussels Airlines, profită de o relansare puternică a traficului aerian şi în doilea trimestru din 2022 a realizat primul său profit trimestrial din ultimii doi ani.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău