Lula îi spune pas lui Putin. Președintele brazilian nu va participa la Forumul Economic de la Sankt Petersburg

27 Mai 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2023, 06:54 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat vineri că a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin şi că a declinat invitaţia liderului rus de a participa la Forumul Economic Internaţional care va avea loc în iunie la Sankt Petersburg, dar că şi-a reafirmat dorinţa de a media discuţii de pace cu ambele părţi implicate în războiul din Ucraina, relatează EFE şi Reuters.

Lula scrie într-o postare pe Twitter că i-a mulţumit lui Putin pentru invitaţia de a participa la Forumul economic de la Sankt Petersburg, dar că a fost nevoit să o refuze pentru că „nu poate călători în Rusia în acest moment”.

„Am reiterat disponibilitatea Braziliei, precum şi a Indiei, Indoneziei şi Chinei de a discuta cu ambele părţi implicate în conflict în căutarea păcii”, a adăugat Lula, după ce a discutat telefonic, de asemenea, cu preşedintele chinez Xi Jinping la începutul acestei săptămâni.

Kremlinul a confirmat convorbirea şi a declarat că Putin i-a spus lui Lula că Rusia este deschisă la dialog cu privire la Ucraina.

De la preluarea mandatului la 1 ianuarie, Lula a insistat asupra necesităţii ca un grup de ţări să medieze o încetare a focului şi să aducă Rusia şi Ucraina la masa negocierilor.

Propunerea sa, bazată pe tradiţia braziliană de non-intervenţie şi neutralitate, prevede ca un grup de naţiuni neimplicate în război să angajeze atât Rusia, cât şi Ucraina în discuţii.

Propunerea sa nu a avut ecou în rândul ţărilor occidentale, care o resping, deoarece apreciază că liderul brazilian pune pe picior de egalitate „ţara agresoare cu cea agresată”.

Liderul brazilian de stânga trebuia să se întâlnească tete-a-tete cu preşedintele ucrainean Volodimyr Zelenski în marja summitului G7 din Japonia în această lună, dar întâlnirea nu a mai avut loc din cauza lipsei de sincronizare în programul celor doi, au explicat ulterior oficiali ai celor două delegaţii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău