Lupușor aruncă bomba: Economia Moldovei merge din inerție spre dezastru

01 Apr. 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova a intrat oficial într-o „recesiune economică tehnică”, iar grupurile vulnerabile vor fi cele mai afectate, avertizează economistul Adrian Lupușor, director executiv al centrului analitic Expert-Grup, în cadrul podcastului „Pe Agendă” de la Europa Liberă.

După o descreștere a PIB-ului în a doua jumătate a anului 2024, economia moldovenească se află acum într-o stagnare accentuată, în special din cauza declinului din agricultură și industria prelucrătoare – două sectoare care au tras în jos economia în trimestrele III și IV ale anului trecut.

„Chiar dacă agricultura nu are o pondere mare în PIB, de fiecare dată când avem o secetă, economia fie stagnează, fie intră în recesiune. Asta s-a întâmplat și în 2024”, a explicat Lupușor.

Directorul Expert-Grup atrage atenția că problemele nu sunt doar conjuncturale, ci reflectă o tendință structurală periculoasă. „De aproape un deceniu, economia Moldovei încetinește constant. Suntem ca o mașină care și-a epuizat combustibilul și merge din inerție”, afirmă el.

Această dinamică fragilă lasă societatea expusă, în special cele mai vulnerabile categorii, care nu dispun de rezerve sau capacități de adaptare pentru a face față șocurilor economice. De aici și apelul economistului către guvernare: „Recesiunea e un semnal de alarmă. Este timpul să schimbăm abordarea economiei.”

Pentru a evita stagnarea cronică, Lupușor propune tranziția spre un model economic bazat pe valoare adăugată sporită, inovare și eficiență. Statul trebuie să joace un rol esențial, prin politici de sprijin care să încurajeze investițiile în domenii competitive.

„Avem nevoie de un stat care nu doar gestionează sărăcia, ci investește în dezvoltare. Politicienii trebuie să-și schimbe și retorica – nu e suficient să promiți locuri de muncă, ci locuri de muncă bine plătite, cu valoare adăugată”, a spus el.

Noua ministră a Economiei, Doina Nistor, pare să preia această viziune, declarând recent că vrea o economie „bazată nu doar pe costuri reduse, ci pe tehnologie și inovație”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO