Magnatul cerealelor înfruntă un șoc: Boom în exportul de floarea-soarelui – Fermierii își vând recolta în străinătate

11 Sept. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Sept. 2024, 17:24 // Actual //  bani.md

În primele opt luni ale anului 2024, exporturile de floarea-soarelui din Republica Moldova au înregistrat o creștere impresionantă, depășind volumul exportat pentru întreg anul 2023. Cantitatea totală exportată a atins 344.560 de tone, cu 2,7 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2023, potrivit analizei lui  Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Deși prețul mediu de export a crescut ușor, de la 8,08 lei/kg în 2023 la 8,21 lei/kg în 2024, preferința fermierilor de a vinde către traderi în locul procesatorilor locali (Piața este dominată de milioanrul Vaja Jhashi n.a) a jucat un rol crucial în această evoluție. Procesatorii locali au fost afectați de termenele lungi de plată și de scăderea prețului uleiului pe piețele internaționale, iar fermierii au ales să colaboreze cu traderi care ofereau condiții comerciale mai avantajoase.

„Printre cei mai mari exportatori de floarea-soarelui se numără compania Rusagro-Prim, cu o cotă de piață de 15% (52.000 tone), urmată de OromImpex (12%) și Ancom-Agro (8%). În 2024, s-au remarcat și companii noi care au crescut semnificativ volumul exportat, cum ar fi Global Farming International și Unicaps”, a mai spus Rija.

Principalele destinații de export rămân stabile, cu 57% din cantitate vândută către România (196.062 tone), 16% către Turcia și 8% către Bulgaria. Turcia a oferit cel mai bun preț, de 8,3 lei/kg, în timp ce România și Bulgaria au cumpărat la un preț mediu de 7,8 lei/kg.

Traderii internaționali români, precum Expur S.A., Bunge România SRL și Prutul S.A., sunt principalii cumpărători de floarea-soarelui din Moldova, iar alte volume mari au fost achiziționate de companii din Turcia, Elveția și Bulgaria.

Vaja Jhashi, cunoscut ca un influent om de afaceri și un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc, controlează 60% din piața cerealelor din Moldova prin intermediul grupului Trans Oil. De asemenea, acesta domină și piața uleiului din țară, având în portofoliu fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți, una dintre cele mai importante afaceri ale holdingului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău