Mai bogat decât familia regală: Rishi Sunak devine cel mai bogat prim-ministru din istoria Regatului Unit

25 Oct. 2022, 15:39
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
25 Oct. 2022, 15:39 // Au Bani //  MD Bani

Rishi Sunak este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie, care a devenit și cel mai puternic după ce a ocupat funcția de prim-ministru. Evenimentul în cauză poate marca primul moment din istorie când locuitorii din Downing Street vor deveni mai bogaţi decât cei din Palatul Buckingham, scrie The Washington Post.

Britanicii sunt obişnuiţi să fie conduşi de elite – Boris Johnson fiind unul dintre cele mai bune exemple recente – dar Sunak nu este doar bogat, ci este foarte bogat, ceea ce i-a determinat pe unii contestatari să se întrebe dacă nu cumva averea lui îl face, totuşi, prea bogat pentru a fi prim-ministru.

Susţinătorii săi spun că tocmai trecutul său ca ministru de finanţe şi anii petrecuţi în scopul acumulării averii lui masive îl fac apt să conducă o naţiune profund afectată în aceste vremuri tumultuoase din punct de vedere economic.

Sunak, un fost bancher, şi soţia sa, Akshata Murty, au o avere care se ridică la aproximativ 730 de milioane de lire sterline (830 de milioane de dolari), potrivit Sunday Times Rich List. Pe lista din acest an, publicată înainte de moartea reginei, averea Elisabetei a II-a a fost estimată la aproximativ 370 de milioane de lire sterline (420 de milioane de dolari), prin comparaţie.

Banii cuplului provin în principal din participaţia lui Murty în compania tatălui ei, Infosys. Ea deţine, de asemenea, Catamaran Ventures UK şi are acţiuni la multe alte companii de succes. Cuplul are cel puţin trei case în Marea Britanie, precum şi o proprietate în Santa Monica, California, evaluată la aproximativ 6 milioane de dolari.

Potrivit The Guardian, soţii Sunak – părinţii a două fiice, Krishna şi Anoushka – îşi petrec săptămâna în casa cu cinci dormitoare din vestul Londrei şi weekendurile în North Yorkshire la un conac georgian. Ziarul susţine că celebrul conac a fost „transformat într-un refugiu de wellness cu o piscină interioară, o sală de sport, un studio de yoga, o cadă cu hidromasaj şi un teren de tenis”.

La începutul acestui an, soţia lui Sunak s-a aflat în centrul unui scandal fiscal după ce a reuşit să evite plata impozitelor britanice pentru veniturile substanţiale pe care le-a câştigat în străinătate.

Criticii lui Sunak au căutat să pună în valoare educaţia sa privilegiată. Ei subliniază că a urmat cursurile Colegiului Winchester, vechi de 600 de ani, unde taxele anuale pentru studenţi depăşesc astăzi 52.000 de dolari.

În aceste vremuri tulburi de preţuri ridicate la energie şi inflaţie fulgerătoare, susţinătorii lui Sunak sunt de părere că istoricul său – nu bogăţia, ci propria experienţă în finanţe şi trezorerie – îl fac omul potrivit pentru funcţia de prim-ministru.

Jeremy Hunt, ministrul finanţelor din Regatul Unit care va spera să-şi păstreze slujba şi în timpul mandatului lui Sunak, a venit în sprijinul noului prim-ministru. El a declarat pentru Daily Telegraph că poporul britanic caută pe cineva care să poată trece prin criza prezentă.

„Finanţele noastre publice, credibilitatea pieţei şi reputaţia internaţională au primit o lovitură serioasă. Pentru a restabili stabilitatea şi încrederea, avem nevoie de un lider în care se poate avea încredere pe parcursul acestor vremuri dificile”, a scris Hunt.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău