Mai multă lumină și mai ieftină în comuna Tohatin. Un sistem autonom a fost instalat cu suportul AEE

07 Iul. 2021, 13:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2021, 13:16 // Actual //  MD Bani

Un Sistem autonom de iluminat dotat cu corpuri de iluminat LED și panouri fotovoltaice a fost instalat în comuna Tohatin, municipiul Chișinău.

Proiectul „Creşterea siguranţei rutiere pe drumurile de importanţă naţională prin modernizarea sistemului de iluminare a trecerilor pietonale” este realizat în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr. 7, în domeniul Surselor de energie regenerabilă privind promovarea tehnologiilor de valorificare a energiei solare prin finanțarea Proiectelor Demonstrative și are drept obiectiv îmbunătăţirea siguranţei traficului rutier și circulaţia pietonilor în zona comunei Tohatin.

Acest sistem funcţionează după principiul în care energia solară captată de panoul fotovoltaic, este transformată în energie electrică, care ulterior, esteconsumată de corpul de iluminat pentru iluminarea zonei din perimetrul trecerii pietonale.

Sistemul autonom de iluminat este compus dintr-un panou solar pentru producerea energiei din surse regenerabile cu o putere de 150 W, un corp de iluminat de tip LED de 36 W, baterie pentru stocarea energiei și asigurarea funcționării autonome, un soft pentru gestionarea functionării sistemului și senzori pentru detectarea prezenței pietonilor sau automobilelor în aria de funcționalitate.

Caracteristicile sale, oferă posibilitatea de a fi integrat cu sistemul de gestionare la distanță, deține un detector de prezență care este inclus în fiecare felinar, ducând la detectarea pietonilor în momentul în care aceștea traversează strada. Acest sistem funcționează în regim de Stand by la 20 % din luminozitatea sa totală și se activează la 100 %,  la detectarea mișcării pietonilor.

Această instalație, mai deține un sistem de măsurare a temperaturii, de reglare automată a orei de vară/iarnă și o platformă online pentru gestionarea și monitorizarea sistemului solar de iluminat stradal care permite controlul total al parametrilor necesari privind optimizarea resurselor energetice pentru a maximiza durabilitatea sistemului.

Acest sistem de iluminare este o soluție ideală în iluminatul solar inteligent pentru trecerile de pietoni, care duce la creșterea vizibilității, siguranței și reducerea riscurilor de accidente.

Reamintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău