Maia Sandu: Refugiaţii care au rămas în Moldova a ajuns la 3% din populaţia stabilă. Avem nevoie de sprijin

06 Mart. 2022, 13:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mart. 2022, 13:09 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, că Moldova are nevoie de sprijin, în condiţiile în care numărul refugiaţilor care au ales să rămână în ţară ajunge la 3% din populaţia stabilă.

„Această criză a refugiaţilor pune presiuni foarte mari pe aconomia noastră. Dacă judecăm după cifrele de astăzi numărul de refugiaţi care au ales să rămână în Republica Moldova alcătuiesc 3% din numărul populaţiei stabile. O cifră destul de impunătoare şi bineînţeles că aceste cifre vor creşte. Este datoria noastră morală să îi ajutăm pe toţi, dar avem nevoie de sprijin de la partenerii noştri ca să putem să îi ajutăm şi pe ceilalţi care urmează să vină”, a spus Maia Sandu.

Ea susţine că războiul din Ucraina are efecte asupra economiei Republicii Moldova.

„Implicaţii de ordin economic, pentru că Republica Moldova are sau avea relaţii economice foarte strânse cu Ucraina, şi acum toate companiile care aveau aceste relaţii sunt afectate în mod semnificativ. Bineînţeles că este foarte greu să avem rezultate în atragerea investitorilor străini, aşa cum ne-am propus, în situaţia pe care o avem în această regiune”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu susţine că Moldova are nevoie de sprijin financiar, de mecanisme clare de realocare a refugiaţilor şi de experţi în gestionarea acestor crize.

Se estimează că 240.000 de oameni din Ucraina au traversat frontiera în Republica Moldova pentru a-şi salva viaţa.

„Statele Unite vor face tot ce e posibil pentru a ajuta Moldova cu asistenţa pe care o acordă acestor oameni. Administraţia Biden a cerut Congresului să aprobe un fond de 2,75 de miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară pentru nevoile oamenilor din Ucraina sau al altor ţări care ajută la gestionarea acestei crize. Comunitatea internaţională are această răspundere a de ajuta Moldova să gestioneze acest impact al războiului şi vom transmite acest mesaj şi în alte organisme internaţionale”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău