Majorarea salariului minim nu are un impact major asupra salariaților. Vorbim de anumite percepții. Este în beneficiul autorităților pentru reduce evaziunea fiscală, respectiv agenții economici nu vor putea plăti salarii mici, a explicat, pentru bani.md, economistul Viorel Gîrbu.
Potrivit lui, evaziunea fiscală va fi mai mică. Or, salariul de 3500 de lei pe economie este un pic mai mare față de minimul de existență.
„Majorarea salariului va duce la colectarea mai mult impozite la buget din încasările angajaților. Nu este un indicator relevant, în condițiile în care foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova pleacă peste hotare pentru a câștiga mai un venit mai mare”, a punctat Gîrbu.
Cabinetul de miniștri a aprobat, ieri, 29 septembrie, prin hotărâre de Guvern, unificarea salariului minim la nivel de țară. Acesta va constitui 3500 de lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore și va fi aplicat atât în sectorul bugetar, cât și în cel real.
Prin această unificare, va fi asigurată echitatea salarizării în cele două sectoare de activitate, principiu prevăzut atât de Constituția Republicii Moldova, cât și de obligațiile internaționale asumate de țara noastră.
Salariul minim pe țară a fost stabilit pentru ultima dată în anul 2014, în cuantum de 1000 de lei.