Marea Demisie s-a transformat în Marele Regret! Au demisionat, dar nu au găsit un job mai bun

15 Nov. 2022, 10:01
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2022, 10:01 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Ultimii angajați care s-au alăturat fenomenului supranumit „Marea Demisie” se chinuie să își găsească un nou loc de muncă mai mult decât se așteptau, iar situația lor duce la apariția unui nou fenomen: „Marele Regret”, scrie Fortune.

Un nou sondaj al companiei Harris Insights and Analytics a analizat experiența prin care au trecut 2.000 de persoane care își caută un loc de muncă, potrivit Bloomberg. Peste 70% dintre ei au spus că a fost mai greu să își găsească un job mai bun decât anticipau înainte să își dea demisia de la vechiul job.

Piața locurilor de muncă este un mediu foarte confuz în acest moment. Din angajații care intenționează să își păstreze locul de muncă, aproape două treimi au spus că acest lucru se datorează faptului că le place ceea ce fac în acest moment și de aceea nu au niciun motiv să plece. Unul din cinci angajați au recunoscut că nu au un job de vis, dar că salariul și beneficiile sunt prea bune ca să renunțe la ele. Restul de 17% au spus că ar fi ideal să poată să își schimbe locul de muncă, dar că într-o economie atât de nesigură și cu o lume în prag de recesiune, nu doresc să își riște securitatea financiară pe care o au dacă nu își dau demisia – și pe bună dreptate.

În timp ce companiile raportează creșteri puternice ale numărului de angajări noi luna trecută, șomajul a început din nou să câștige teren. Companii precum Meta, Peloton, Twitter sau Lyft au concediat deja zeci de mii de angajați în ultimul timp. Aceste condiții instabile ar putea să șocheze milioanele de angajați care anul trecut simțeau că dețin puterea asupra angajatorilor.

Aproape trei sferturi dintre cei care își caută un loc de muncă sunt de părere că managerii care se ocupă de angajări lasă de dorit, ignorând de multe ori cererile candidaților și refuzând să îi primească la interviu. În consecință, două treimi dintre aceștia au spus că regretă faptul că nu au început să caute un loc muncă nou mai devreme și cam tot atât de mulți au spus că le-ar fi fost mai ușor să își găsească un job pe placul lor anul trecut sau în 2020. Un sfert dintre angajații care și-au dat demisia în timpul pandemiei au ajuns să își regrete decizia.

Suntem la capătul unui drum lung: 60% dintre cei care își caută un loc de muncă spun că procesul a durat peste 6 luni și mulți dintre ei spun că au aplicat pentru mai mult de 50 de joburi. Frustrarea și căutările îndelungate pentru un loc de muncă au dus la situația în care 51% dintre șomeri sunt de acord că, în aceste condiții, ar accepta orice job care li se oferă. Acesta este încă un semn că Marea Demisie s-ar putea să fi ajuns la final. Dar lucrurile nu au arătat prea bine pentru cei care și-au căutat un loc de muncă de mai mult timp. Un raport din luna iulie realizat de Joblist a descoperit că un sfert dintre angajații care și-au dat demisia în timpul pandemiei au ajuns să își regrete decizia.

Un sondaj Harris din martie 2022 a descoperit că peste o treime dintre participanții care regretă că și-au dat demisia au spus că la noul loc de muncă echilibrul dintre viața personală și job s-a deteriorat, noul job este diferit de ceea ce li s-a spus despre el și că le este dor de mediul în care lucrau la vechiul loc de muncă.

Mărturiile angajaților sugerează faptul că puterea a revenit în mâinile angajatorilor, care s-ar putea să mizeze tot mai mult pe „angajații bumerang” – persoane care și-au dat demisia, dar care nu au reușit să își găsească un loc de muncă mai bun și acum se întorc la jobul vechi – atâta timp cât sunt de acord să nu le scoată ochii angajaților cu decizia pe care au luat-o atunci când au plecat.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 14:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 14:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a aprobat primul ajutor de stat destinat industriei alimentare, în valoare de 30 de milioane de lei, pentru compania Imcomvil Grup. Firma are legături comerciale directe cu gigantul rus SolPro – parte a imperiului „Rusagro”, deținut de oligarhul Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent pentru fraudă și corupție la nivel înalt.

Imcomvil Grup, companie moldovenească specializată în producția de snacksuri și distribuția de produse alimentare, va deveni primul beneficiar al ajutorului de stat pentru investiții în industrie. Potrivit autorităților, compania va primi aproape 30 de milioane de lei, sub formă de granturi și facilități fiscale.

Concret, 7,5 milioane de lei vor fi acordate ca grant nerambursabil, iar 22,7 milioane de lei reprezintă scutiri de 50% din impozitul pe venit, în cadrul mecanismului guvernamental de susținere a investițiilor în industrie.

Imcomvil Grup va investi din surse proprii circa 60 de milioane de lei, care vor fi folosiți pentru modernizarea infrastructurii, optimizarea proceselor operaționale și instalarea de echipamente moderne. Planul investițional prevede crearea a cel puțin 60 de noi locuri de muncă.

Compania este deținută de soții Viaceslav și Lilia Curchi, și furnizează produse alimentare pentru sectorul HoReCa, fiind distribuitor oficial al unor branduri internaționale precum Heinz, Corny, dar și al companiei ruse SolPro, cunoscută pentru marca „Московский провансаль”.

SolPro face parte din grupul Rusagro, controlat de oligarhul rus Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent în Rusia pentru fraudă și abuz de putere. Acesta este cunoscut drept „regele maionezei” în mediul de afaceri rusesc.

Programul de ajutor de stat vizează susținerea investițiilor în industrii strategice precum electronica, industria chimică, farmaceutică, auto, textilă, a materialelor de construcție și industria alimentară.

Mecanismul de sprijin presupune returnarea a până la 60% din valoarea investiției, din care 25% sub formă de grant și 75% prin reducerea cu 50% a impozitului pe venit.

Bugetul total alocat pentru anul 2025 este limitat la aproximativ 200 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor va fi redus, iar selecția este competitivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ