Mașinile ARENA AUTO FEST 2023: Noul 911 Dakar este una din atracțiile Porsche de la eveniment

15 Iun. 2023, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Iun. 2023, 09:00 // Actual //  MD Bani

Dragi prieteni, după cum probabil ați auzit, în zilele de 24 şi 25 iunie AutoBlog.MD organizează ARENA AUTO FEST 2023 – cea mai mare expoziție auto din Moldova! Iar pentru că au rămas mai puţin de două săptămâni până la eveniment, dorim să vă informăm despre câteva atracții mai speciale care vor putea fi văzute în standurile amenajate.

Prietenii noştri de la Porsche Center Moldova vor fi prezenți cu o flotă variată de maşini, inclusiv pentru a marca aniversarea de 75 de ani a brandului auto german. Printre acestea se va găsi şi unicul Porsche 911 Dakar din Moldova, model pe care unii norocoşi au avut ocazia să-l vadă în premieră săptămâna trecută în PMAN.

Ce fel de automobil este acesta? Este un tribut adus participării şi succeselor înregistrate de Porsche în celebrul raliu de anduranţă, mai ales câștigătorului legendar al ediţiei din 1984: 911 Carrera 3.2 4×4 Paris-Dakar (953). Noul 911 Dakar este o mașină sport, care este la fel de potrivită pentru conducere în off-road, precum și pentru performanțe pe șosea. Însuşi Ferry Porsche a spus că „911 este singura mașină pe care o poți conduce dintr-un safari african la Le Mans, apoi la teatru și pe străzile din New York”.

Fie pe asfalt, pietriș sau nisip, suporturile mai rigide de motor, luate de la 911 GT3, măresc dinamica de conducere a lui 911 Dakar, mai ales în afara asfaltului. Împreună cu direcția pe puntea spate și stabilizarea activă a ruliului PDCC, rezultatul este un pachet de șasiu reglat optim, care stăpânește chiar și cele mai dificile pasaje de raliu în siguranță și confort.

Toţi cei 480 de cai putere sunt transferați către toate cele patru roţi printr-un PDK cu opt trepte. Alături de cei 570 Nm, noua mașină sport sprintează până la 100 de km/h în doar 3.4 secunde.

Dakar este singurul 911 care are un șasiu sport ce-l face cu 50 mm mai zvelt decât modelul standard. Iar dacă spațiul devine în continuare strâns sub apărătoarea din oțel inoxidabil pe drumuri cu pietriș, sistemul de ridicare special dezvoltat poate mări garda la sol cu alţi 30 mm pentru a-i permite să atingă viteze de până la 150 km/ h. Viteza maximă la 80 mm este de 170 km/h.

Se mai remarcă prin: o capotă similară cu a lui 911 GT3, realizată din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP) deosebit de ușor, cu prize de aerisire integrate; un spoiler spate fix care a fost dezvoltat pentru o aerodinamică optimă, asigură forța de apăsare necesară pe secțiunile rapide; protecție frontală din oţel inoxidabil cu inele din aluminiu forjat ranforsat; jante forjate din aliaj ușor de 19/20 inch, cu anvelope pentru toate terenurile nou dezvoltate, praguri cu capace din oțel inoxidabil și extensii izbitoare ale arcurilor roţilor; etc.

Preţul unui Porsche 911 Dakar în Republica Moldova este de 235.000 de euro. Doar 2.500 de maşini vor părăsi fabrica auto din Germania. Te invităm la ARENA AUTO FEST 2023 ca să vezi maşina cu ochii tăi!

Biletele la eveniment le puteți găsi pe Ticket.AutoBlog.MD!

Mai multe detalii pe pagina evenimentului!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

De la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, armata rusă a lansat mai mult de 10.000 de rachete și peste 13.000 de drone de diferite tipuri asupra teritoriului ucrainean. Potrivit unui calcul al „Radio Liberty”, costul total al muniției utilizate pentru distrugerea Ucrainei a depășit 18 miliarde de dolari.

Aceste estimări se bazează pe date publice și opinii ale experților, însă, așa cum subliniază publicația, o mare parte a informațiilor despre atacuri sunt clasificate, ceea ce sugerează că cheltuielile reale ar putea fi chiar mai mari.

Până în februarie 2024, cheltuielile totale ale Rusiei pentru echipamente, întreținerea și desfășurarea trupelor pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei au ajuns la aproximativ 211 miliarde de dolari, conform Reuters, citând datele Pentagonului. În plus, între 2024 și 2027, Moscova intenționează să aloce 1,3 trilioane de ruble pentru reconstrucția teritoriilor ocupate ale Ucrainei, distruse de armata rusă, potrivit unui proiect de buget federal. Această sumă este de 22 de ori mai mare decât cheltuielile pentru dezvoltarea regiunii Caucazul de Nord în aceleași perioade.

În proiectul de buget pentru 2025, cheltuielile pentru „apărare națională” sunt semnificativ mărite, urmând să ajungă la un record de 13,2 trilioane de ruble, cu 22% mai mult decât în 2024 și aproape dublu față de 2023. Cheltuielile militare vor reprezenta 6,3% din PIB și vor constitui 32,5% din toate cheltuielile bugetare, un nivel nemaiîntâlnit din perioada sovietică.

În paralel cu majorarea cheltuielilor militare, proiectul de buget pentru 2025 include creșteri semnificative ale tarifelor pentru serviciile publice. Energia electrică va deveni cu 12,6% mai scumpă, gazul cu 10,3%, iar costurile totale pentru utilități vor crește cu 11,9%, dublu față de nivelul inițial al indexării. De asemenea, în 2024, tarifele pentru transportul feroviar de pasageri vor crește cu 11,6%.

În același timp, infrastructura țării continuă să se deterioreze rapid. Ministerul rus al Construcțiilor estimează că gradul de uzură al conductelor este critic, 60% din acestea necesitând înlocuire. Conform datelor Fundației pentru reforme în sectorul locuințelor și utilităților, uzura ajunge la 70%. Stațiile de epurare din Rusia au un grad mediu de uzură de 80%, iar în unele regiuni acesta ajunge la 90%, a declarat anul trecut Sergey Kolunov, membru al comitetului Dumei de Stat pentru construcții și locuințe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău