Mastodontul Moldetelecom rămâne monopolist în rețelele publice de telefonie

17 Nov. 2021, 09:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Nov. 2021, 09:31 // Actual //  bani.md

Comunicațiile electronice din Republica Moldova au început să fie modernizate peste un deceniu în urmă, dar schimbări de-a lungul anilor nu au fost înregistrate. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice anunță că urmează să desemneze operatorul național de telefonie Moldtelecom drept furnizor cu

Din 2004, momentul liberalizării de-iure a sectorului de comunicaţii electronice, structura topologiei interconectării furnizorilor nu a suferit nici o schimbare esenţială. Pentru furnizorii de talie mică care nu se pot încă bucura de efectele economiei de scară, continuă să domine interconectarea directă doar cu reţeaua S.A.„Moldtelecom”, aceasta fiind folosită şi pentru tranzitul de apeluri către alte reţele. În mod similar, chiar şi furnizorii majori care sunt interconectaţi indirect cu alţi furnizori, trebuie să se bazeze pe aceleaşi conexiuni de interconectare indirectă pentru a transmite traficul lor de ieşire către aceste reţele”, constată ANRCETI.

De asemenea, aşa cum se poate observa din tabelul de mai jos, S.A.”Moldtelecom” deţine în continuare o cotă de piaţă înaltă pe piaţa de tranzit de trafic în reţelele publice de telefonie, în funcţie de volumul traficului tranzitat, aceasta situându-se la nivelul de 93,56%.

entru furnizorii de talie mică care nu se pot încă bucura de efectele economiei de scară, continuă să domine interconectarea directă doar cu reţeaua S.A.„Moldtelecom”, aceasta fiind folosită şi pentru tranzitul de apeluri către alte reţele. În mod similar, chiar şi furnizorii majori care sunt interconectaţi indirect cu alţi furnizori, trebuie să se bazeze pe aceleaşi conexiuni de interconectare indirectă pentru a transmite traficul lor de ieşire către aceste reţele”, explică ANRCETI.

În aceste condiţii, S.A.„Moldtelecom” deţine controlul asupra unei infrastructuri greu de duplicat, utilizată de marea majoritate a celor care achiziţionează servicii de tranzit de trafic în Republica Moldova pentru furnizarea de servicii de apeluri către utilizatorii finali la nivelul pieţei cu amănuntul. Totodată, S.A.„Moldtelecom” are încheiate acorduri de interconectare directă cu majoritatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă. Investiţia necesară pentru a duplica infrastructura aferentă tranzitului de trafic a S.A.„Moldtelecom” este o barieră pentru concurenţii săi, în special în afara zonelor urbane unde nu există economii de densitate, iar costul mediu de furnizare a serviciilor este mai mare.

 

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău