Mastodontul Moldetelecom rămâne monopolist în rețelele publice de telefonie

17 Nov. 2021, 09:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Nov. 2021, 09:31 // Actual //  bani.md

Comunicațiile electronice din Republica Moldova au început să fie modernizate peste un deceniu în urmă, dar schimbări de-a lungul anilor nu au fost înregistrate. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice anunță că urmează să desemneze operatorul național de telefonie Moldtelecom drept furnizor cu

Din 2004, momentul liberalizării de-iure a sectorului de comunicaţii electronice, structura topologiei interconectării furnizorilor nu a suferit nici o schimbare esenţială. Pentru furnizorii de talie mică care nu se pot încă bucura de efectele economiei de scară, continuă să domine interconectarea directă doar cu reţeaua S.A.„Moldtelecom”, aceasta fiind folosită şi pentru tranzitul de apeluri către alte reţele. În mod similar, chiar şi furnizorii majori care sunt interconectaţi indirect cu alţi furnizori, trebuie să se bazeze pe aceleaşi conexiuni de interconectare indirectă pentru a transmite traficul lor de ieşire către aceste reţele”, constată ANRCETI.

De asemenea, aşa cum se poate observa din tabelul de mai jos, S.A.”Moldtelecom” deţine în continuare o cotă de piaţă înaltă pe piaţa de tranzit de trafic în reţelele publice de telefonie, în funcţie de volumul traficului tranzitat, aceasta situându-se la nivelul de 93,56%.

entru furnizorii de talie mică care nu se pot încă bucura de efectele economiei de scară, continuă să domine interconectarea directă doar cu reţeaua S.A.„Moldtelecom”, aceasta fiind folosită şi pentru tranzitul de apeluri către alte reţele. În mod similar, chiar şi furnizorii majori care sunt interconectaţi indirect cu alţi furnizori, trebuie să se bazeze pe aceleaşi conexiuni de interconectare indirectă pentru a transmite traficul lor de ieşire către aceste reţele”, explică ANRCETI.

În aceste condiţii, S.A.„Moldtelecom” deţine controlul asupra unei infrastructuri greu de duplicat, utilizată de marea majoritate a celor care achiziţionează servicii de tranzit de trafic în Republica Moldova pentru furnizarea de servicii de apeluri către utilizatorii finali la nivelul pieţei cu amănuntul. Totodată, S.A.„Moldtelecom” are încheiate acorduri de interconectare directă cu majoritatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă. Investiţia necesară pentru a duplica infrastructura aferentă tranzitului de trafic a S.A.„Moldtelecom” este o barieră pentru concurenţii săi, în special în afara zonelor urbane unde nu există economii de densitate, iar costul mediu de furnizare a serviciilor este mai mare.

 

 

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:02 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții de 2,8 miliarde EUR prin programul Connecting Europe Facility (CEF), care va finanța 94 de proiecte destinate modernizării transportului pe întreg continentul. Inițiativa vizează căi ferate mai ecologice, porturi și terminale modernizate, rețele de trafic digitalizate și infrastructuri mai reziliente la schimbările climatice.

Pentru Republica Moldova, pachetul include o finanțare nerambursabilă de 3,5 milioane EUR, destinată modernizării conexiunii feroviare Iași (România) – Ungheni (Moldova). Proiectul prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple, reducând semnificativ timpul de deplasare peste Prut și mărind capacitatea de transport transfrontalier de marfă și pasageri. Totodată, va fi realizată prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, eliminând unul dintre cele mai importante blocaje de infrastructură la granița cu UE.

Autoritățile de la Chișinău salută decizia Bruxelles-ului, subliniind că electrificarea legăturii feroviare cu Iași-ul va accelera integrarea Republicii Moldova în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și va stimula comerțul regional în coridorul UE–Moldova–Ucraina. De la asocierea la CEF, în 2023, Moldova și Ucraina pot aplica în mod direct la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură strategică.

Comisarul european pentru transporturi a declarat că „investițiile anunțate astăzi susțin obiectivele Pactului Verde și consolidează reziliența rutelor de transport la nivel european, inclusiv în vecinătatea estică”. Lucrările pe tronsonul Iași–Ungheni sunt programate să înceapă în a doua jumătate a anului 2026, cu finalizare estimată în 2028.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO