Măsura disperată a autorităților în criza energetică! Există tentația de a apela la rezervele valutare ale BNM

26 Oct. 2022, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Oct. 2022, 12:44 // Actual //  Lupu Eduard

Deși autoritățile anunță compensații la tarifele la gaz, fostul director ANRE, Octavian Calmîc nu crede că autoritățile Republicii Moldova vor obține suma necesară de la partenerii de dezvoltare.

„Legea bugetului pentru anul 2022 prevede o sumă de 870 mil. de lei drept compensații. Dar Guvernul tanghează bugetul de 5 miliarde de lei, dar surse de acoperire încă nu există. Trebuie să înțelegem că în situații similare se află toate statele din UE. Toți consumatorii cer compensații și mai mult ca atât există costurile de război care sunt întreținute care sunt întreținute de partenerii occidentali. Or, Republica Moldova nu cred că va obține toată suma pe care noi și-o dorește”, a explicat fostul director ANRE, Octavian Calmîc

Potrivit lui, Republica Moldova trebuie să încerce să supraviețuiască cu resursele proprii.

„E dificil, ritmul de creștere al veniturilor este inferior față de cel al cheltuielilor. Iar în lipsa resurselor din străinătate va exista tentația de a se apela la rezervele Băncii Naționale a Moldovei. Eu cred că există aceste discuți pe holuri, pentru că sunt niște rezerve strategice care pot fi utilizate pe perioade scurte de timp în cazul în care nu există alți parteneri”, a mai spus Calmîc.

Fostul director ANRE afirmă că alocarea banilor din rezerva valutară a statului se face prin hotărâte de Parlament.

Potrivi datelor Băncii Naționale a Moldovei, în prezent rezerve valutare sunt în sumă de 4,22 miliarde dolari.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău