Ministrul Electricității și Energiei din Egipt, Tarek El Molla a menționat că aprovizionarea cu gaze din Mediterana ar fi „salvatoare pentru Europa în vremuri de criză” și „ar putea în cele din urmă să-i satisfacă nevoile de gaze dacă se fac investițiile potrivite”.
Pe 15 octombrie, președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a mulțumit Egiptului pentru eforturile depuse de a coordona în comun exploatarea resurselor regionale de gaze naturale subacvatice.
În același timp, o serie de zăcăminte de gaze din Estul Mediteranei au probleme legate de rivalitățile și conflictele regionale dintre Egipt și Turcia – zăcămintele din apropierea Libiei și Greciei – și zăcămintele din apele teritoriale ale Ciprului. La fel și depozitele dintre Grecia și Turcia, a explicat politologul egiptean Said Sadek.
„Marea Mediterană este plină de gaze… destule pentru a exporta, dar problema este lupta, mai ales situația cu Libia și va dura timp. Turcia vrea o bucată din plăcintă și au încercat să facă presiuni asupra Greciei”, a spus Sadek.
El a adăugat că dictatorul rus Vladimir Putin i-ar fi spus președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, atunci când acesta din urmă a vizitat Moscova, că ar trebui să „continue gazoductul Turkish Stream care merge din Rusia până în Turcia până în Europa de Est”.
Analistul energetic american Paul Sullivan este de acord cu Sadek, subliniind că „există mult gaz în regiunea de est a Mediteranei, dar va dura mult timp pentru a dezvolta zăcămintele infrastructura de transport.
Potrivit analistului, „în timp, zăcămintele de gaze din estul Mediteranei pot livra mult mai mult gaz în Europa și în alte părți.”