Michael Burry, investitorul care a anticipat criza pieţei imobiliare în 2008, pariază împotriva ETF-ului ARK Innovation

18 Aug. 2021, 15:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Aug. 2021, 15:43 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Michael Burry pariază împotriva ETF-ului ARK Innovation lansat de celebra investitoare Cathie Wood, potrivit Bloomberg. Investitorul care a anticipat criza imobiliară din 2008 şi a câştigat sute de milioane de dolari după ce a pariat împotriva pieţei şi-a găsit o nouă ţintă.

Fondul lui Burry – Scion Asset Management – a deschis în T2/2021 o poziţie de tip put împotriva a 235.500 de acţiuni ale ETF-ului ARK Innovation, conform unor informaţii care au ieşit la iveală la începutul săptămânii. Valoarea poziţiei sale se ridică la 31 mil. dolari. ETF-ul lansat de Cathie Wood, precum şi firma sa ARK Investment Management au reuşit să atragă miliarde de dolari de la investitori în utimul an, după ce pariurile sale cu specific în zona de tehnologie au reuşit să bată piaţa în 2020, scrie Ziarul Financiar.

Cu toate acestea, Wood şi ARK Investment nu prea reuşesc să-şi menţină performanţele, în contextul în care au apărut îngrijorări cu privire la preţurile unor acţiuni, dar şi cu privire la inflaţia în creştere.  Michael Burry lansează de câteva luni avertismente referitoare la evaluările nesustenabile din piaţă. În iunie, el a avertizat că investitorii de retail ar putea fi atraşi în „mama tuturor crahurilor”, prin pariurile pe care le plasează în criptomonede şi în aşa-numitele „meme stocks”.

Realitatea Live

03 Dec. 2025, 14:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Grîu Tatiana
03 Dec. 2025, 14:54 // Bani și Afaceri //  Grîu Tatiana

Noi cerințe de calitate pentru pâinea și pastele făinoase au fost aprobate în cadrul ședinței Guvernului din 3 decembrie. Documentul introduce un cadru actualizat la regulile existente din 2007.

Regulamentul acoperă toate etapele lanțului alimentar, de la selecția materiilor prime până la depozitarea produsului final. Sunt definite clar tipurile de produse de panificație, inclusiv cele proaspete, congelate, cu umplutură sau fără, sortimente cu umiditate redusă sau produse tradiționale precum lipia, lavașul ori ciabatta, dar și pastele făinoase în diverse categorii, inclusiv cele fără gluten. Documentul conține clasificări precise pentru fiecare grupă de produse și descrie caracteristicile fizico-chimice admise, de la gradul de porozitate a miezului pâinii până la elasticitatea pastelor după fierbere, cu variații în funcție de tipul de făină utilizat.

Pe segmentul materiilor prime sunt introduse cerințe obligatorii: sarea folosită la panificație trebuie să fie iodată, apa trebuie să respecte parametrii legii privind calitatea apei potabile, iar ingredientele și produsele sunt supuse limitelor maxime de contaminanți stabilite în regulamentele sanitare. De asemenea, se impune respectarea condițiilor de depozitare: pâinea, chiflele, produsele tradiționale și cele fără gluten trebuie păstrate la minimum 6°C, cu umiditate de cel mult 75%, iar aluatul foietaj are nevoie de aproximativ 18°C. Pentru produsele congelate și semifabricatele din aluat se menține temperatura obligatorie de minus 18°C, pentru a asigura calitatea și siguranța alimentară.

Noile norme cer ca producătorii să documenteze trasabilitatea loturilor, să aplice proceduri de autocontrol și să fie pregătiți să retragă de pe piață produsele neconforme. Produsele trebuie comercializate astfel încât să își păstreze proprietățile nutritive și senzoriale, iar etichetarea lor trebuie să fie clară, completă și conformă legislației privind informarea consumatorului. Totodată, transportarea și distribuția se vor putea face doar cu mijloace autorizate sanitar-veterinar, pentru a preveni deteriorarea sau contaminarea.

Normele introduc și un capitol distinct pentru panificația fără gluten, precum și pentru produsele fortificate cu fier și acid folic — domenii abordate pentru prima dată într-o reglementare națională, în contextul creșterii consumului de produse specializate.

Noile cerințe vor intra în vigoare peste trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care întreprinderile își vor ajusta procedurile tehnologice, documentația și condițiile de producție. Controlul aplicării acestora revine Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII