Michael Burry, investitorul care a anticipat criza pieţei imobiliare în 2008, pariază împotriva ETF-ului ARK Innovation

18 Aug. 2021, 15:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Aug. 2021, 15:43 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Michael Burry pariază împotriva ETF-ului ARK Innovation lansat de celebra investitoare Cathie Wood, potrivit Bloomberg. Investitorul care a anticipat criza imobiliară din 2008 şi a câştigat sute de milioane de dolari după ce a pariat împotriva pieţei şi-a găsit o nouă ţintă.

Fondul lui Burry – Scion Asset Management – a deschis în T2/2021 o poziţie de tip put împotriva a 235.500 de acţiuni ale ETF-ului ARK Innovation, conform unor informaţii care au ieşit la iveală la începutul săptămânii. Valoarea poziţiei sale se ridică la 31 mil. dolari. ETF-ul lansat de Cathie Wood, precum şi firma sa ARK Investment Management au reuşit să atragă miliarde de dolari de la investitori în utimul an, după ce pariurile sale cu specific în zona de tehnologie au reuşit să bată piaţa în 2020, scrie Ziarul Financiar.

Cu toate acestea, Wood şi ARK Investment nu prea reuşesc să-şi menţină performanţele, în contextul în care au apărut îngrijorări cu privire la preţurile unor acţiuni, dar şi cu privire la inflaţia în creştere.  Michael Burry lansează de câteva luni avertismente referitoare la evaluările nesustenabile din piaţă. În iunie, el a avertizat că investitorii de retail ar putea fi atraşi în „mama tuturor crahurilor”, prin pariurile pe care le plasează în criptomonede şi în aşa-numitele „meme stocks”.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală