Miliardarii care au plătit zeci de milioane de dolari pentru apartamente de lux în New York – sunt nemulțumiți. DE CE?

26 Sept. 2021, 09:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
26 Sept. 2021, 09:15 // Au Bani //  MD Bani

Ascensoare defecte, inundații și zgomote intolerabile sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă zilnic miliardarii rezidenți într-una din cele mai scumpe și frumoase clădiri din New York, scrie BBC.

Acum, locuitorii blocului zgârie-nori de la 432 Park Avenue, cunoscută ca „strada miliardarilor” din Manhattan, dau în judecată dezvoltatorii pentru că nu au soluționat aproximativ 1.500 de presupuse defecte ale clădirii.

În plângere se arată că problemele clădirii au „pus în pericol și au deranjat” locuitorii și oaspeții.

Blocul a fost dat în folosință în 2015. Printre cumpărători s-au numărat Jennifer Lopez și fostul logodnic Alex Rodriguez, magnatul saudit Fawaz Alhokair și un membru al familiei care deține marca Jose Cuervo Tequila, potrivit New York Times. Unitățile individuale s-au vândut cu zeci de milioane de dolari fiecare, se spune în ziar.

Procesul de 250 de milioane de dolari depus joi la Curtea Supremă din New York a declarat că problemele din clădire au inclus o explozie electrică în iunie care a lăsat locuitorii fără curent electric și zgomote și vibrații inexplicabile „oribile”.

Cifra nu include daune punitive sau procese individuale care pot veni ulterior.

Un total de 1.500 de defecte de construcție și proiectare au fost identificate de inginerii angajați de consiliul de apartamente al clădirii.

New York Times a citat că un rezident descrie jgheabul de gunoi al turnului ca sunând „ca o bombă” atunci când este folosit.

Multe dintre probleme sunt descrise în proces drept „probleme de siguranță a vieții”. Procesul susține că lifturile clădirii, de exemplu, i-au lăsat pe locuitori blocați ore în șir în mai multe rânduri.

„Proprietarii de unități au plătit zeci de milioane de dolari pentru a achiziționa unități. Departe de spațiile ultra-luxoase cărora li s-a promis, totuși, proprietarilor de unități li s-a vândut o clădire afectată de avarii și eșecuri”, se arată în plângere.

Sponsorul clădirii – o companie formată din dezvoltatorii CIM Group și Macklowe Properties pentru a construi turnul – a declarat într-o declarație adresată presei locale că 432 Park este „primul rezident din Manhattan” și o „adăugire iconică” la orizont.

Declarația susține, de asemenea, că consiliul de condominii „a restricționat accesul” la proprietate pentru a soluționa problemele și că asociația de proprietari și „anumiți rezidenți vocali” își înțeleg greșit obligațiile de sponsor.

Realitatea Live

19 Mart. 2024, 11:28
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
19 Mart. 2024, 11:28 // Slider //  MD Bani

Chișinău, 19 martie 2024 – „Silverlink: aplicația ta la orice vârstă”! Aceasta este ideea câștigătoare a Hackathon-ului „Tineri pentru vârstnici: împotriva singurătății”, care s-a desfășurat recent la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) împreună cu Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

La Hackathon au participat peste 50 de tineri specialiști IT, majoritatea studenți la Universitatea Tehnică din Moldova, participanți în startup-uri și profesioniști din alte domenii, care au fost ghidați de mentori să dezvolte o aplicație dedicată persoanelor vârstnice, pentru a-i ajuta să fie mai conectați digital și să combată singurătatea.

Tinerii au interacționat și cu persoane în vârstă, care le-au povestit din prima sursă cu ce provocări se confruntă.

Prezentă la deschiderea evenimentului, Felicia Bechtoldt, Secretară de Stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale a menționat că, potrivit prognozelor demografice, în 2040 generațiile cu vârsta de peste 50 de ani vor constitui aproximativ jumătate din totalul populației Republicii Moldova. Conform Studiului „Generații și Gen” (GGS), înaintarea în vârstă este asociată cu un nivel înalt al singurătății. Aproximativ a treia parte din populația 60+ ani resimte un sentiment de singurătate, vârstnicii fiind mai des expuși stărilor depresive comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Karina Nersesyan, Reprezentanta UNFPA în Moldova, a spus că Republica Moldova îmbătrânește, iată de ce este imperativ să fie identificate soluții pentru  a conecta vârstnicii la realitățile lumii moderne. Dialogul intergenerațional cu tinerii sporește coeziunea socială și este în avantajul tuturor. Programele de sprijin pentru o viață activă și sănătoasă la o vârstă înaintată fac parte din strategia de reziliență demografică a UNFPA.

În total, la Hackathon au participat 10 echipe ghidate de mentori, care au lucrat intens la dezvoltarea unui prototip IT, care să susțină persoanele vârstnice în ameliorarea sentimentului de singurătate.

Echipa „Pinguinii” a impresionat juriul cu cea mai bună, inovativă, aplicabilă, cost-eficientă și sustenabilă soluție adaptată nevoilor vârstnicilor și a obținut marele premiu de 15 000 de dolari pentru dezvoltarea în continuare a prototipului.

Soluția propusă de echipa câștigătoare, „Silverlink”, este o aplicație prietenoasă, ușor de utilizat, concepută special pentru vârstnici, pentru a-i conecta cu cei dragi, a-i ajuta să-și redescopere pasiunile și a explora noi interese. Acesta este un asistent de Inteligență Artificială pentru toți vârstnicii, care va ajuta inclusiv persoanele în vârstă cu competențe digitale mai limitate.

Potrivit autorilor, discuția dintre utilizator-asistent decurge prin intermediul mesajelor vocale, asistentul preia cuvintele utilizatorului, le convertește în text, transmite textul API-ului, obține un răspuns sub formă de text și expediază răspunsul către utilizator în forma unui mesaj vocal citit de asistentul de Inteligență Artificială.

Printre funcționalitățile importante ale acestei aplicații se numără împărtășirea stării de spirit, încărcarea fotografiilor de la activități, acces la știrile locale, posibilitatea de a purta conversații cu cei dragi.

„Noi, cei de la Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, ne bucurăm să sprijinim tinerii în dezvoltarea unor soluții inovatoare care, pe de o parte conectează  generații și, pe de altă parte, ajută vârstnicii să nu se simtă izolați social”, a menționat Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

„Acest hackathon reunește două direcții de activitate de bază ale Fundației Moldcell: incluziunea digitală a vârstnicilor și dezvoltarea createch-ului. Parteneriatul nostru în cadrul acestui eveniment exemplifică modul în care integrăm aceste direcții, unde tinerii inovatori își valorifică creativitatea și expertiza tehnologică, pentru a dezvolta soluții care contribuie direct la incluziunea digitală a vârstnicilor pentru o îmbătrânire activă și sănătoasă”, a adăugat Irina Strajescu, Directoarea Executivă a Fundației Moldcell.

Aplicația „Silverlink” destinată persoanelor vârstnice urmează să fie dezvoltată în următoarele 6 luni și face parte din acțiunile ce contribuie la realizarea Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027, implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu suportul UNFPA Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău