Miliardarul rus Valeri Kogan, fostul co-proprietar Domodedovo, își vinde cu discount „Versailles-ul” din New York

31 Mart. 2025, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 17:11 // Actual //  Ursu Victor

Fostul co-proprietar al aeroportului „Domodedovo”, miliardarul rus Valeri Kogan, își lichidează rapid proprietățile de lux din străinătate. Ultimul activ important vândut este un apartament spectaculos în emblematicul hotel Plaza din New York. Inițial listată pentru 50 de milioane de dolari, proprietatea a ajuns să fie scoasă la vânzare pentru doar 23 de milioane, potrivit publicației New Post. Tranzacția se află în faza finală, însă numele cumpărătorului și suma exactă nu au fost dezvăluite.

Locuința, situată la etajul 10 al clădirii de pe celebra Fifth Avenue, are o suprafață de 492 metri pătrați, patru dormitoare, patru băi și o mică turelă în stil castel. Interiorul este descris de agenții imobiliari drept un „Versailles extrem”, cu finisaje din aur de 24 de carate, piatră naturală prețioasă, tencuială venețiană, tavane boltite, candelabre de cristal, mobilier făcut la comandă și vedere panoramică asupra Central Park.

Kogan pare să-și continue astfel „maratonul vânzărilor” început după invazia Rusiei în Ucraina din 2022. La începutul lunii martie, el a vândut un alt apartament în clădirea exclusivistă 15 Central Park West pentru 33,89 milioane de dolari – de asemenea, la un preț aproape la jumătate față de cel inițial. Interiorul acelui imobil includea un șemineu din malahit, mese din onix, uși vitrate și decorațiuni aurite.

În 2023, el a renunțat și la reședința de vară din Greenwich, Connecticut, vândută cu 10,4 milioane de dolari. Iar în Israel, familia Kogan și-a lichidat un penthouse din Tel Aviv pentru 33 de milioane, în condițiile în care prețul cerut inițial era dublu. În prezent, cel mai valoros activ rămas este un palat baroc din Caesarea, scos la vânzare pentru 149,5 milioane de dolari (față de 259 milioane inițial), cu o suprafață de 7.000 mp și decoruri fastuoase – coloane de marmură, candelabre imense și abundență de aur.

Deși nu se află sub sancțiuni internaționale, averea lui Valeri Kogan, estimată de Forbes la 2,5 miliarde de dolari, se află sub presiune. În Rusia, autoritățile au început o anchetă privind privatizarea aeroportului Domodedovo. În ianuarie 2025, un tribunal din regiunea Moscovei a dispus instituirea administrării externe asupra aeroportului și a pus sechestru pe activele grupului „Domodedovo”, inclusiv pe cele deținute de Kogan și partenerul său Dmitri Kamenskii – un posibil pas spre re-naționalizarea infrastructurii aeriene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Contrabandiștii moldoveni își freacă palmele în așteptarea unei noi oportunități: Uniunea Europeană se pregătește să majoreze semnificativ accizele la produsele din tutun și să extindă impozitarea și asupra țigărilor electronice și a produselor inovatoare cu nicotină, potrivit unui document intern al Comisiei Europene obținut de Politico, citat de European Pravda.

Potrivit proiectului de reformă a directivei europene privind accizele, se propune:

O creștere de 258% a taxelor pentru tutunul de rulat manual, folosit frecvent de fumători pentru țigări artizanale.
O majorare de 139% pentru acciza aplicată țigărilor convenționale.
Extinderea taxării și asupra țigărilor electronice (vape-uri) și a pliculețelor cu nicotină, produse din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din UE.
Inițiativa vine ca răspuns la solicitările a 16 state membre, în frunte cu Țările de Jos, care au cerut Comisiei să armonizeze regimul fiscal pentru noile produse cu nicotină, invocând distorsiuni pe piața unică.

Documentul CE analizează trei scenarii de taxare, cel mai ambițios dintre ele urmând să genereze venituri suplimentare de 15,1 miliarde de euro anual la bugetele statelor membre.

Bruxelles-ul își fundamentează politica pe studii care arată că accizele mari la tutun au fost „cel mai eficient instrument” pentru reducerea consumului de nicotină în Europa. Totuși, diferențele mari de prețuri dintre statele UE și țările din vecinătate, cum este Republica Moldova, ar putea stimula contrabanda și piața neagră de produse din tutun.

Pe acest fond, traficul ilegal de țigări din afara granițelor UE, în special prin rute precum Moldova – România – Uniunea Europeană, riscă să se intensifice, oferind grupărilor de crimă organizată noi surse de venit.

Ultimele date ale arată că produsele provenite din Duty Free din Republica Moldova au deținut cea mai mare pondere pe piața neagră din România, cu peste 27%, urmate de cele din Republica Moldova, care au înregistrat o creștere semnificativă de 4,4 p.p., ajungând la 23,5%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO