Miliarde de ruble din bugetul de stat al Rusiei au fost risipite pentru VPN-uri după interzicerea Youtube

24 Oct. 2024, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Oct. 2024, 13:29 // Actual //  Ursu Victor

În urma blocării accesului la platforma Youtube, autoritățile ruse au înregistrat o creștere dramatică a cheltuielilor pentru servicii VPN, cu bugetul alocat pentru aceste achiziții ajungând la 14,1 miliarde de ruble în primele nouă luni ale anului 2024. Aceasta reprezintă o creștere de 683% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de serviciul „Контур. Закупки” și publicate de „Коммерсант”.

Majoritatea acestor cheltuieli au fost făcute de Departamentul de Tehnologii Informaționale (DIT) din Moscova, care a semnat trei contracte în valoare de 9,8 miliarde de ruble. Numărul total de licitații pentru VPN a crescut cu 20%, atingând 490.

În același timp, companiile de stat au cheltuit 311 milioane de ruble pentru servicii VPN, înregistrând o creștere de 122% comparativ cu anul precedent. Numărul achizițiilor a crescut cu o treime, ajungând la 56.

Serviciile contractate vor fi furnizate în perioada 2024-2026, cu furnizori precum „Акадо телеком”, „Ситроникс” și „Ростелеком”. Reprezentanții acestor companii nu au comentat informațiile.

Un expert de la „Контур. Закупок”, Vasilii Danilchik, a menționat că achizițiile de VPN în Rusia se desfășoară prin proceduri închise, fiind accesibile doar anumitor servicii guvernamentale legate de securitatea națională.

Vladimir Volkov, vicepreședinte al „Ростелеком”, a asociat cererea crescută de servicii VPN cu preocupările privind securitatea infrastructurii IT, pe fondul unui număr tot mai mare de atacuri DDoS și tentative de furt de date personale.

Roskomeadzor, agenția responsabilă cu reglementarea comunicării în Rusia, a blocat serviciile VPN încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Aceasta acționează pe baza legii „O comunicare”, care permite interzicerea serviciilor care nu filtrează informațiile ilegale.

Până în 2030, Roskomnadzor intenționează să aloce 59 de miliarde de ruble pentru modernizarea echipamentelor tehnice destinate combaterii amenințărilor, care permit blocarea resurselor internet în spațiul rus. Această modernizare ar putea reduce eficiența serviciilor VPN, complicând accesul la conținutul interzis, dar nu îl va elimina complet, conform experților.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 10:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Apr. 2025, 10:17 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Centrul analitic Expert-Grup avertizează, într-o notă de poziție recentă, că proiectul de modificare a bugetului de stat pentru anul 2025 – supranumit de Guvern „Bugetul Plus” – este, în esență, un buget electoral, cu accente populiste și riscuri majore de utilizare partizană a fondurilor publice. Documentul semnat de experta Marina Soloviova critică modul în care guvernarea a promovat acest proiect fără respectarea normelor de transparență, dar și lipsa coerenței economice în utilizarea fondurilor europene.

Potrivit Expert-Grup, rectificarea bugetară extinde deficitul cu 4 miliarde de lei, în contextul în care cheltuielile sunt majorate cu 7,7 miliarde lei, iar veniturile cresc cu doar 3,7 miliarde lei. Deși Guvernul justifică modificările prin integrarea pachetelor de sprijin oferite de Uniunea Europeană pentru reziliență energetică și creștere economică, experții semnalează că o parte semnificativă a banilor este direcționată spre proiecte cu impact economic incert, dar cu potențial electoral ridicat – cum ar fi programul „Curtea Europeană”, care vizează amenajarea curților de bloc din Chișinău.

„Renovarea peisagistică și instalarea foișoarelor nu vor genera o creștere economică suficientă pentru a justifica datoria publică acumulată”, subliniază Expert-Grup, întrebându-se de ce astfel de proiecte sunt finanțate din împrumuturi europene, în condițiile în care Planul UE pentru Moldova cere investiții în sectoare cu valoare adăugată mare, precum infrastructura energetică sau tehnologii moderne.

Totodată, nota de poziție scoate în evidență lipsa consultărilor publice: proiectul a fost aprobat de Guvern în aceeași zi în care a fost publicat pentru dezbatere, iar Parlamentul l-a votat în prima lectură chiar înainte de expirarea termenului de colectare a comentariilor. În plus, experții atrag atenția că distribuția fondurilor în cadrul programelor „Europa este aproape 2025” sau „Satul European” este opacă și deschide larg ușa clientelismului politic, în special prin favorizarea localităților conduse de primari afiliați partidului de guvernare.

„Este esențial ca mijloacele din Mecanismul UE pentru reformă și creștere să nu fie irosite pe proiecte cu caracter populist și electoral, ci să contribuie la o tranziție reală spre o economie competitivă și durabilă”, concluzionează Expert-Grup.

Documentul include mai multe recomandări adresate Guvernului, printre care reluarea consultărilor publice, revizuirea priorităților de investiții și respectarea principiilor autonomiei locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European