Milionarii statului de la Moldovagaz! Salariile fabuloase ridicate de membrii consiliului

30 Mai 2024, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2024, 12:50 // Actual //  bani.md

Cei șase membri ai Consiliului de Observatori de la Moldovagaz au ridicat 12,3 milioane de lei, în anul 2023, potrivit informațiilor postate de Alexandr Petkov, primarul orașului Bălți și unul din acționarii companiei.

Fiecare membru din consiliul Moldovagaz a ridicat câte 2,05 milioane de lei. Este vorba de Vitalii Markelov, Serghei Kuzneț, Kirill Neumin și Dmitrii Handoga. Toți sunt reprezentanții Gazprom. Din partea statului Republica Moldova, care au ridicat câte 2 milioane de lei sunt Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei și expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

„Reprezentanții statului au introdus un proiect de decizie de modificare a cuantumului remunerației membrilor Consiliului de Supraveghere în jos. O mișcare atât de ieftină. Pentru că știau foarte bine că reprezentanții Gazprom în Consiliu nu vor susține acest proiect și, ca urmare, va rămâne aceeași formulă – 4,4% din costurile anuale de întreținere a întregului personal al SA Moldovagaz. Nu din venituri, nu din profit, ci din costuri. Or, anul viitor, urmare a unei creșteri a salariilor angajaților companiei, remunerația acestor șefi va fi chiar mai mare decât prezentul cuantum de 2 milioane de lei”, susține acționarul.

Moldovagaz, compania fiică a gigantul rus Gazprom a contabilizat un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, față de pierderile de 323 milioane de lei în anul 2022, potrivit raportului financiar al companiei.

Moldovagaz este controlată de concernul rus Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice – 35,3%, iar Tiraspoltransgaz – 13,14%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală