Milionarul care s-a pensionat la 43 de ani. Pașii pe care i-a urmat pentru a-și atinge scopul

06 Iul. 2021, 13:24
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Iul. 2021, 13:24 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Să te pensionezi devreme este posibil, dar ai nevoie să muncești puțin.

Bloggerul Jim White de la Route to Retire a părăsit locul de muncă la 43 de ani în 2018, cu peste 1 milion de dolari economisiți. Astăzi, averea sa netă este de 1,6 milioane de dolari la 45 de ani.

Pentru a-și atinge obiectivul, a făcut mai multe lucruri pentru a-și crește veniturile și a crește rata de economii. Iată cei șase pași pe care i-a urmat:

1. A început prin a-și privi banii

În primul rând acesta a început să folosească un software de gestionare a banilor.

„Am început să-mi adaug toate conturile și să văd totul într-un singur loc, aceasta mi-a deschis ochii complet. A fost prima dată când am văzut de fapt cât de multe datorii am și am rămas uimit”, a spus White pentru Insider.

Folosind software-ul de gestionare a banilor, și-a dat seama unde trebuie să se îmbunătățească și a găsit un punct de plecare.

2. Și-a plătit datoria de consum

După ce și-a dat seama că datoria lui era o problemă, a început să o abordeze.

„Cu puțin înainte de absolvire, aveam în jur de 30.000 de dolari pe carduri de credit”, a spus el pentru Insider. „A fost doar datoria consumatorilor, cheltuită pe neesențiale”.

În cele din urmă, a reușit să o plătească.

„A durat câțiva ani. Și odată ce s-a făcut, m-am concentrat doar pe achitarea mașinii mele”, a spus el.

Experiența sa de plată a datoriilor l-a făcut să privească diferit banii.

„Când ai datorii, pierzi de două ori. În primul rând, pierzi o parte din bani în fiecare lună pentru a-i rambursa. Al doilea este că acei bani ar fi putut fi puși în economii sau investiții și ar fi putut începe să crească și lucreze pentru tine „, a spus el.

3. Și-a calculat suma pe care ar trebui să o economisească pentru a părăsi munca cu normă întreagă

White a folosit software pentru a urmări cât a cheltuit și a economisit, iar aceste informații l-au ajutat să își calculeze suma pe care ar trebui să o economisească pentru a părăsi munca cu normă întreagă.

„[Software-ul] vă arată exact unde vă aflați din punct de vedere financiar și apoi vă puteți urmări veniturile și cheltuielile și puteți afla cât de mult cheltuiți în fiecare an față de cât faceți”, a spus el. „Asta îți poate oferi un punct de plecare pentru a-ți da seama câți bani trebuie să ai ascunși”.

El a folosit regula populară de 4% pentru a-și da seama de numărul FIRE, care arată cât de mulți bani ai avea nevoie presupunând că retragi 4% din bani în fiecare an.

4. Și-a redus cheltuielile

Odată ce a avut un obiectiv, a început să economisească mai mult. Pentru a face acest lucru și pentru a face viața mai târziu mai accesibilă, el și familia sa au redus cheltuielile.

Decizia de a închiria în loc de a deține propria casă le-a oferit flexibilitatea de a se deplasa.

5. Și-a mărit veniturile obținând creșteri

El a decis să se concentreze pe obținerea de creșteri la locul de muncă în loc să ridice forfete laterale sau muncă suplimentară pentru a-și crește veniturile.

„Cred că mulți dintre noi avem frică să facem acest lucru, inclusiv eu la început”, a spus el. „Dar în ultimii ani înainte de a-mi părăsi slujba, am început să fac asta o dată sau de două ori pe an.”

Prin simpla întrebare, a reușit să își mărească veniturile. Persistența lui i-a permis să economisească și să investească mai mult.

6. S-a plătit singur și a programat depozite automate

White a folosit populara strategie „plătește-ți primul” cu toate economiile și investițiile sale. Cu această strategie, banii sunt economisiți automat înainte de a putea fi cheltuiți.

„În fiecare zi de plată, banii intrau automat în 401 (k), la fel pentru soția mea, precum și un cont de economii de sănătate”, a spus el.

Apoi, a economisit în afara acestor conturi.

„La o zi sau două după data plății, banii s-au mutat automat din cecul meu și au intrat într-un cont de economii, iar mai mulți bani au fost mutați într-un cont de brokeraj unde au fost investiți automat”, a spus el.

Nu numai că a însemnat economisirea a mai mult, dar i-a permis și să economisească mai consecvent. Economisind în mod constant, sporindu-și veniturile și economisind mai mult, a reușit să își atingă obiectivul în valoare netă de 1 milion de dolari.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 02:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2021, 02:32 // Actual //  Lupu Eduard

Inflaţia întrece orice aşteptări, atât prin forţă, cât şi prin durată. Analişti şi jurnalişti se întreabă dacă nu cumva ar fi cazul ca lumea să înceapă să se îngrijoreze sau cel puţin politicienii, în timp ce marile bănci centrale par cel mult neliniştite. Unii fac paralele cu anii ’70, deceniul inflaţiei în America, când preşedinţii şi banca centrală au luat măsuri disperate, unele cu încălcarea principiilor capitalismului şi pieţei libere, dar cei mai mulţi asigură că o astfel de comparaţie este exagerată. Oare?

Istoria arată că inflaţia prelungită nu trebuie subestimată, mai ales dacă eşti politician. În SUA a lovit preşedinţi şi a influenţat astfel istoria lumii. În prezent, preţurile cresc cu o viteză nemaivăzută în ultimii 30 de ani. Despre cum inflaţia a schimbat preşedinţii Americii scrie National Public Radio (NPR), echivalentul american al unei radiodifuziuni naţionale. În octombrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în SUA preţurile au crescut cu peste 6%, iar cele mai mari scumpiri au fost la alimente şi energie, dar în special la energie. Preţurile benzinei îşi proclamă ascensiunea sus pe panouri, la colţ de stradă, în intersecţii, peste tot, scrie Ziarul Financiar.

Economiştii spun (şi chiar sunt de acord între ei în privinţa acestui lucru) că inflaţia actuală poate fi atribuită pandemiei şi consecinţelor acesteia: lanţuri de aprovizionare blocate, muncitori reticenţi să se întoarcă la lucru, penurii şi livrări de energie întrerupte. De asemenea, ştim că guvernul a concentrat miliarde de dolari în puterea de cumpărare a consumatorilor din primăvara anului 2020 încoace. Creşterile de preţuri ar putea fi considerate aproape inevitabile. Dar una dintre lecţiile epocilor inflaţioniste trecute este că alegătorii sunt mai puţin interesaţi de responsabilitate şi cauze decât de forţarea unei schimbări. Cu alte cuvinte, cine este în funcţie acum să nu-şi facă aşternutul prea moale. Sondajele de opinie publice au constatat o nervozitate larg răspândită: Morning Consult, de exemplu, a raportat recent că 87% dintre americani sunt „îngrijoraţi de creşterea preţurilor”. Pe măsură ce astfel de numere cresc, procentele de aprobare pentru preşedintele Biden şi partidul său democrat scad, în mod previzibil, mai ales acolo unde au scăzut deja din cauza valurilor de COVID, a controverselor privind vaccinurile şi retragerii urâte din Afganistan.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei