Ministrul Agriculturii insistă pe demisia Cristinei Frolov. Directoarea ONVV: O nedreptate la adresa mea

07 Oct. 2021, 09:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Oct. 2021, 09:32 // Actual //  MD Bani

În timp ce ministrul Agriculturii insistă pe demisia directoarei Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Cristina Frolov spune că va contesta ordinul emis pe numele său și că tot ceea ce i se incriminează sunt niște acuzații fără dovezi. Drept motiv al demisiei sale ar fi servit neregulile depistate în anchetele interne, făcute în instituție, concretizează directoarea oficiului, scrie TV8.

Despre ordinul de anulare a concursului prin care, anul trecut, a obținut funcția de directoare a Oficiului Național al Viei și Vinului, Cristina Frolov a aflat la mijlocul lunii septembrie, documentul fiind semnat de ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu.

„Voi contesta cu siguranță această decizie și o consider o nedreptate la adresa mea.”

Viorel Gherciu a declarat că, potrivit Regulamentului concursului, studiile de masterat şi, respectiv, deţinerea diplomei de masterat reprezintă o condiţie obligatorie pentru ocuparea acestei funcţii, iar Cristina Frolov încă nu deține o astfel de diplomă, la această etapă.

„ – S-a încălcat procedura și a fost anulat ordinul. – Procedura de concurs? – Exact.”

În replică, șefa Oficiului Național al Viei și Vinului susține că decizia comisiei de concurs de selectare a sa pentru această funcție a fost luată în mod transparent. Pe de altă parte, în luna august, circa 40 de vinificatori au expediat o plângere colectivă Ministerului Agriculturii, dar și Guvernului, în care și-au exprimat nemulțumirea față de activitatea acesteia. Cristina Frolov are o explicație și la acest subiect.

„Am inițiat câteva anchete și investigații interne în cadrul instituției. Anume acest lucru a provocat începutul unor atacuri asupra mea. În cadrul acestor anchete, am stabilit că exista o favorizare, la nivel înalt, a unora și defavorizarea altor producători.”

Deocamdată, Cristina Frolov spune că a primit avizul de demisie, iar până la șfârșitul lunii octombrie ar putea pleca definitiv din această funcție. Ea a obținut funcția de directoare a Oficiului Național al Viei și Vinului în noiembrie anul trecut. Până atunci, a activat, timp de opt ani, în calitate de manager general al unei vinării din țară, dar a fost și membru al Consiliului de Coordonare al ONVV, reprezentând Asociația Vitivinicolă a Regiunii Geografice Delimitate „Codru” și a deținut funcția de președinte al Asociației Naționale pentru Turism Receptor, organizație ce are ca misiune promovarea turismului în toată țara.

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 14:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
09 Iul. 2025, 14:25 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul a aprobat Calendarul indicativ pentru organizarea licitațiilor destinate acordării statutului de producător eligibil mare în perioada 2025–2026. Documentul, elaborat de Ministerul Energiei, stabilește etapele, termenele și responsabilitățile instituționale pentru implementarea acestui proces și are drept obiectiv atragerea investițiilor în sectorul energiei regenerabile și a soluțiilor de stocare.

Noua rundă de licitații este programată pentru luna octombrie 2025 și vizează construcția de centrale eoliene cu o capacitate totală estimată de până la 173 MW, dar și, în premieră pentru Republica Moldova, integrarea unor soluții de stocare a energiei de minimum 44 MWh. Această componentă de stocare este introdusă pentru a crește flexibilitatea și fiabilitatea sistemului energetic național, contribuind la stabilizarea curbei de generare a energiei electrice din surse fluctuante.

Documentul oferă predictibilitate și transparență pentru investitori, inclusiv internaționali, facilitând accesul acestora la informațiile necesare pentru a participa în condiții optime la procedurile de atribuire. Elaborarea documentației aferente licitației și consultarea acesteia cu mediul de afaceri vor avea loc în perioada iulie–octombrie 2025, iar depunerea ofertelor este planificată pentru intervalul ianuarie–martie 2026. Evaluarea și desemnarea câștigătorilor vor avea loc în iunie 2026.

Ministerul Energiei va coordona întregul proces și va raporta trimestrial Guvernului privind progresele realizate. Pentru elaborarea pachetului de licitație, ministerul beneficiază de asistență tehnică din partea Secretariatului Comunității Energetice și de sprijinul unei echipe de consultanți finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO