Mișcări tectonice la CNPF! Anunț bombă de la tribuna Parlamentului. Se schimbă legea

05 Mai 2022, 12:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2022, 12:29 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) va fi reformată prin reducerea numărului de membri ai Consiliului de Administrație al acesteia.

În cadrul ședinței în plen, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare.

Noua structură și componență a Consiliului de Administrație va fi compusă dintr-un director general și doi directori. Prin urmare deciziile vor fi luate cu un cvorum de minim doi directori din trei.

În opinia autorilor proiectului de lege, un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”,  reformarea CNPF va duce la debirocratizarea, simplificarea și eficientizarea în luarea deciziilor de către organul colegial al acesteia, precum și la reducerea cheltuielilor legate de întreținerea instituției.

”În multe țări europene, cu piețe financiare mult mai mari decât cea a Republicii Moldova, asemenea instituții funcționează foarte bine cu doar  trei, cel mult – patru directori ai organului colegial”, a argumentat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.

Menționăm că, în actuala formă de organizare, Consiliul de Administrație al CNPF are cinci membri, inclusiv președintele.

În data de 9 septembrie 2021, Parlamentul a adoptat hotărârea privind revocarea membrilor Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare: președintelui Valeriu Chițan, vicepreședinților Nina Dosca și Iurie Filip, membrului Viorel Miron. Legislativul a apreciat drept nesatisfăcătoare și lipsită de performanță activitatea membrilor Consiliului de administrație al CNPF.

Pe 7 octombrie, a fost numit un nou vicepreședinte al Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare – Vitalie Lemne. Pe 21 ianuarie 2022, Cornelia Cozlovschi a fost desemnată membru și președinte al Consiliului de administrație, iar Adrian Gheorghiță – membru și vicepreședinte.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău