Misiunea ODIMM în transformarea digitală a ÎMM, prezentată la „Moldova ICT Summit”. Prioritățile organizației

24 Sept. 2021, 11:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 11:55 // Actual //  MD Bani

În cadrul unei conferințe, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și-a prezentat prioritățile, printre acestea fii și dezvoltarea mecanismelor de sprijin privind Transformarea Digitală.

Astfel, ODIMM dezvoltă mecanisme de sprijin privind Transformarea Digitală a ÎMM care vor minimiza efectele crizei pandemice actuale și vor deveni principala resursă salvatoare în ulterioarele situații de criză. Acesta a fost mesajul cheie prezentat de ODIMM la cea de-a zecea ediție a celui mai important forum dedicat industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) – „Moldova ICT Summit”.

În context, prin susținerea digitalizării ÎMM, ODIMM își propune să stimuleze utilizarea noilor tehnologii digitale de-a lungul întregului proces de gestiune a afacerii, să instruiască antreprenorii în domeniul utilizării tehnologiilor informaționale, inclusiv implementarea platformelor de comerț electronic („e-Commerce”), să ofere acces nelimitat la educație antreprenorială gratuită în mediul digital și să încurajeze introducerea celor mai inovative soluții digitale pentru eficientizarea proceselor de lucru.

Primul pas, în acest sens, a fost făcut prin lansarea și implementarea Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM, prin intermediul căruia  peste 800 de antreprenori și-au evaluat nivelul de digitalizare a afacerilor, iar peste 500 au participat la sesiunile de instruire, dintre care 280 de companii au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere.

Pe viitor, pentru asigurarea unui acces continuu la resurse financiare și educaționale necesare pentru implementarea tehnologiilor digitale, ODIMM a dezvoltat Programul de Transformare Digitală a IMM, care urmează să fie lansat până la sfârșitul anului 2021.

O inițiativă ambițioasă care va fi lansată în viitorul apropiat este Academia Virtuală a Antreprenorilor, dezvoltată cu suportul Uniunii Europene. Academia este o platformă online de tip e-Learning, destinată antreprenorilor pentru a asigura accesul gratuit la module de instruire online, webinare și resurse de învățare cu privire la planificarea afacerilor, analiza pieței, managementul echipei, management financiar, vânzări și marketing online, etc.

Agenda ODIMM mai prevede, lansarea până la sfârșitul anului 2021a Programului Național de Suport pentru Re-tehnologizare, care va  propune oferirea suportului pentru modernizarea / re-echiparea tehnică a IMM-urilor, în scopul eficientizării proceselor de producție și competitivității pe piață. Modernizarea tehnologică a întreprinderilor se poate realiza doar prin utilizarea integrată și concomitentă a instrumentelor digitale.

Totodată, pentru perioada următoare, ODIMM planifică crearea, în premieră pentru Moldova, a unui Hub de Inovații Digitale în Moldova  pentru a spori competitivitatea ÎMM-urilor locale. Acest hub, creat cu suportul UE va permite accesul la inovații și un flux continuu de cunoștințe între sectorul privat și cercetători, mediul academic, autoritățile publice, corporații, investitori și alți actori importanți, astfel încât să permită generarea soluțiilor moderne de dezvoltare a afacerilor prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ