Misterul livrărilor de gaze în Transnistria! Bînzari: Jucătorii își cumpără timp pentru a negocia condiții mai bune

23 Dec. 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 09:46 // Actual //  Ursu Victor

Rezervarea capacităților reprezintă un pas important, însî aceasta nu garantează și transportul efectiv al gazelor, a declarat fostul director al Energocom, Victor Bînzari în podcasul Ziarului de Gardă, care a abordat subiectul livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană și incertitudinile legate de rezervarea capacităților pe conducta transbalcanică.

„Rezervarea capacităților și transportul efectiv al gazelor sunt două lucruri diferite. Poți să îți rezervi capacitatea, dar să nu aduci gaz. Este doar o rezervare, fără obligația de a transporta”, a explicat Bînzari. El a adăugat că acest mecanism este adesea utilizat de actorii din piață pentru a câștiga timp în vederea negocierii unor condiții mai favorabile.

Bînzari a precizat că rezervările se fac pe termen diferit – lunar sau chiar zilnic – ceea ce lasă loc de incertitudini până în ultimul moment. De exemplu, capacitatea pentru 1 ianuarie poate fi rezervată abia pe 31 decembrie, însă acest proces implică și costuri mai mari.

În contextul războiului din Ucraina și al întreruperii anunțate a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2024, Bînzari consideră că soluțiile pentru aprovizionarea regiunii trebuie discutate într-un format extins.

„Aceasta nu este doar o problemă a malului drept al Nistrului. Este o problemă regională care necesită implicarea tuturor părților – Moldova, Ucraina, Transnistria – și discuții la nivel înalt pentru a evalua situația în mod realist și pentru a găsi un consens larg”, a declarat el.

Bînzari s-a arătat optimist în privința găsirii unei soluții și a subliniat că Republica Moldova are deja experiență în gestionarea crizelor energetice similare, amintind de perioadele dificile din 2021 și 2022. Atunci, în contextul problemelor de aprovizionare cu energie electrică, Moldova a apelat la sprijinul partenerilor din România și a reușit să mențină aprovizionarea.

„Noi am trecut prin astfel de crize și avem deja experiența necesară. Trebuie să fim pregătiți și să discutăm într-un format mai larg pentru a găsi soluții durabile”, a concluzionat fostul director al Energocom.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Dec. 2024, 13:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 13:28 // Actual //  Ursu Victor

Sectorul electroenergetic al Republicii Moldova se află într-o perioadă dificilă, iar pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică în fața incertitudinii contextului energetic actual, ÎCS Premier Energy Distribution SA a anunțat implementarea unui program de deconectări planificate. Măsura face parte din Planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 820, și este o reacție la starea de urgență instituită pe întreg teritoriul țării începând cu 16 decembrie pentru o perioadă de 60 de zile, anunță ce la mai mare operator de distribuție a energiei electrice Premier Energy.

Programul de întreruperi va fi aplicat doar în cazul unui deficit de putere în sistemul energetic și va fi ajustat în funcție de severitatea și durata deficitului. Conform autorităților, întreruperile vor fi realizate într-un mod nediscriminatoriu și proporțional, avându-se în vedere excluderea consumatorilor de importanță vitală din acest program.

„În cazul în care se vor înregistra întreruperi, consumatorii vor fi informați în avans cu privire la data, ora și durata acestora, prin intermediul canalelor de comunicare ale operatorului și prin email. Recomandăm consumatorilor să se aboneze pentru a primi aceste notificări”, a precizat compania.

De asemenea, autoritățile au avertizat că există riscuri de întreruperi necontrolate ale energiei electrice din cauza deficitului de putere din sistemul comun Ucraina-Republica Moldova. În acest sens, Premier Energy Distribution SA monitorizează situația și colaborează cu autoritățile centrale pentru a adopta măsuri rapide și eficiente, minimizând impactul crizei asupra consumatorilor finali.

Pentru a fi la curent cu eventualele întreruperi de curent, consumatorii sunt îndemnați să își furnizeze datele de email pe pagina web a operatorului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală