Misterul livrărilor de gaze în Transnistria! Bînzari: Jucătorii își cumpără timp pentru a negocia condiții mai bune

23 Dec. 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 09:46 // Actual //  Ursu Victor

Rezervarea capacităților reprezintă un pas important, însî aceasta nu garantează și transportul efectiv al gazelor, a declarat fostul director al Energocom, Victor Bînzari în podcasul Ziarului de Gardă, care a abordat subiectul livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană și incertitudinile legate de rezervarea capacităților pe conducta transbalcanică.

„Rezervarea capacităților și transportul efectiv al gazelor sunt două lucruri diferite. Poți să îți rezervi capacitatea, dar să nu aduci gaz. Este doar o rezervare, fără obligația de a transporta”, a explicat Bînzari. El a adăugat că acest mecanism este adesea utilizat de actorii din piață pentru a câștiga timp în vederea negocierii unor condiții mai favorabile.

Bînzari a precizat că rezervările se fac pe termen diferit – lunar sau chiar zilnic – ceea ce lasă loc de incertitudini până în ultimul moment. De exemplu, capacitatea pentru 1 ianuarie poate fi rezervată abia pe 31 decembrie, însă acest proces implică și costuri mai mari.

În contextul războiului din Ucraina și al întreruperii anunțate a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2024, Bînzari consideră că soluțiile pentru aprovizionarea regiunii trebuie discutate într-un format extins.

„Aceasta nu este doar o problemă a malului drept al Nistrului. Este o problemă regională care necesită implicarea tuturor părților – Moldova, Ucraina, Transnistria – și discuții la nivel înalt pentru a evalua situația în mod realist și pentru a găsi un consens larg”, a declarat el.

Bînzari s-a arătat optimist în privința găsirii unei soluții și a subliniat că Republica Moldova are deja experiență în gestionarea crizelor energetice similare, amintind de perioadele dificile din 2021 și 2022. Atunci, în contextul problemelor de aprovizionare cu energie electrică, Moldova a apelat la sprijinul partenerilor din România și a reușit să mențină aprovizionarea.

„Noi am trecut prin astfel de crize și avem deja experiența necesară. Trebuie să fim pregătiți și să discutăm într-un format mai larg pentru a găsi soluții durabile”, a concluzionat fostul director al Energocom.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO