MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic

27 Feb. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2024, 13:05 // Actual //  bani.md

Uzina Metalurgică din Moldova (MMZ) a trecut cu succes printr-o recertificare în domeniul sistemului de management al calității și a auditului de supraveghere în domeniul managementului ecologic la compania elvețiană SGS. Un grup de experți din domeniul serviciilor de inspecție, expertiză, teste și certificare al companiei elvețiene SGS a vizitat uzina pentru a efectua un audit de trei zile, inclusiv asupra sistemului de management al calității și a managementului ecologic. Rezultatele auditului au atestat conformitatea producției cu cerințele standardelor internaționale, iar ca rezultat, MMZ a fost recertificat conform standardelor ISO 9001:2015 și a fost verificat conform standardului ISO 14001:2015.

Experții elvețieni au remarcat un nivel înalt de implicare a întregului colectiv MMZ în procesele sistemului integrat de management, de la Directorul General și directorii de departamente până la muncitorii din procesele tehnologice principale.

În timpul verificării producției principale, s-a remarcat un nivel ridicat de dezvoltare a tehnologiei, o automatizare și vizualizare înaltă a proceselor, echipamente moderne, o gamă largă de produse fabricate, mobilitatea tehnologiei, care permite anticiparea așteptărilor clienților cu privire la caracteristicile calitative. Experții grupului de audit SGS au evidențiat un nivel înalt de satisfacție a clienților de 99,9% din 100, ceea ce indică calitatea extrem de ridicată a produselor fabricii. De asemenea, s-a remarcat extinderea funcționalității sistemului de gestionare electronică a documentelor și utilizarea codurilor QR pentru gestionarea procesului de descărcare a producției finite și controlul accesului vehiculelor în complexul logistic.

A fost menționat un nivel înalt de competență al personalului laboratorului central de testare, care este acreditat în sistemul internațional ILAC și își îmbunătățește continuu competențele în programele internaționale de schimb de experiență între laboratoare. A fost remarcată și dotarea înaltă a laboratorului cu noi utilaje și sisteme de control.

De asemenea, a fost menționată implicarea experților fabricii în conferințele științifice-practice ale instituțiilor de învățământ superior din regiune cu privire la protecția mediului înconjurător. Experții SGS au remarcat că acțiunile fabricii în domeniul economisirii apei au permis reducerea consumului de apă cu 6,25% (43.239 m³) în comparație cu anul precedent, ceea ce depășește de 4 ori ținta stabilită. S-a acordat o evaluare înaltă renunțării la clor în procesul de tratare a apei și trecerea la tehnologii mai moderne în acest proces.

Conducerea fabricii subliniază faptul că implementarea proiectelor ecologice este o prioritate în planul investițional al uzinei. Investițiile în programele ecologice implementate au depășit 7 milioane de dolari americani, demonstrând o poziție activă în domeniul ecologic al uzinei. Prin planul investițional în proiecte ecologice de peste 30 de milioane de dolari, MMZ își confirmă statutul de lider în protejarea mediului înconjurător.

Proiectele cheie ale acestui program vizează protejarea atmosferei, a bazinelor acvatice și a resurselor terestre, precum și amenajarea teritoriului. Fabrica implementează activ tehnologii moderne, orientate spre reducerea emisiilor și respectarea strictă a standardelor de protecție a mediului.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău