MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic

27 Feb. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2024, 13:05 // Actual //  bani.md

Uzina Metalurgică din Moldova (MMZ) a trecut cu succes printr-o recertificare în domeniul sistemului de management al calității și a auditului de supraveghere în domeniul managementului ecologic la compania elvețiană SGS. Un grup de experți din domeniul serviciilor de inspecție, expertiză, teste și certificare al companiei elvețiene SGS a vizitat uzina pentru a efectua un audit de trei zile, inclusiv asupra sistemului de management al calității și a managementului ecologic. Rezultatele auditului au atestat conformitatea producției cu cerințele standardelor internaționale, iar ca rezultat, MMZ a fost recertificat conform standardelor ISO 9001:2015 și a fost verificat conform standardului ISO 14001:2015.

Experții elvețieni au remarcat un nivel înalt de implicare a întregului colectiv MMZ în procesele sistemului integrat de management, de la Directorul General și directorii de departamente până la muncitorii din procesele tehnologice principale.

În timpul verificării producției principale, s-a remarcat un nivel ridicat de dezvoltare a tehnologiei, o automatizare și vizualizare înaltă a proceselor, echipamente moderne, o gamă largă de produse fabricate, mobilitatea tehnologiei, care permite anticiparea așteptărilor clienților cu privire la caracteristicile calitative. Experții grupului de audit SGS au evidențiat un nivel înalt de satisfacție a clienților de 99,9% din 100, ceea ce indică calitatea extrem de ridicată a produselor fabricii. De asemenea, s-a remarcat extinderea funcționalității sistemului de gestionare electronică a documentelor și utilizarea codurilor QR pentru gestionarea procesului de descărcare a producției finite și controlul accesului vehiculelor în complexul logistic.

A fost menționat un nivel înalt de competență al personalului laboratorului central de testare, care este acreditat în sistemul internațional ILAC și își îmbunătățește continuu competențele în programele internaționale de schimb de experiență între laboratoare. A fost remarcată și dotarea înaltă a laboratorului cu noi utilaje și sisteme de control.

De asemenea, a fost menționată implicarea experților fabricii în conferințele științifice-practice ale instituțiilor de învățământ superior din regiune cu privire la protecția mediului înconjurător. Experții SGS au remarcat că acțiunile fabricii în domeniul economisirii apei au permis reducerea consumului de apă cu 6,25% (43.239 m³) în comparație cu anul precedent, ceea ce depășește de 4 ori ținta stabilită. S-a acordat o evaluare înaltă renunțării la clor în procesul de tratare a apei și trecerea la tehnologii mai moderne în acest proces.

Conducerea fabricii subliniază faptul că implementarea proiectelor ecologice este o prioritate în planul investițional al uzinei. Investițiile în programele ecologice implementate au depășit 7 milioane de dolari americani, demonstrând o poziție activă în domeniul ecologic al uzinei. Prin planul investițional în proiecte ecologice de peste 30 de milioane de dolari, MMZ își confirmă statutul de lider în protejarea mediului înconjurător.

Proiectele cheie ale acestui program vizează protejarea atmosferei, a bazinelor acvatice și a resurselor terestre, precum și amenajarea teritoriului. Fabrica implementează activ tehnologii moderne, orientate spre reducerea emisiilor și respectarea strictă a standardelor de protecție a mediului.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău