MODĂ NOUĂ printre bogaţii lumii. Ce servicii cumpără aceştia mai nou din dorinţa de a avea viaţa cât mai uşoară

17 Mai 2021, 06:05
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
17 Mai 2021, 06:05 // Au Bani //  MD Bani

Pentru investiţie, din dorinţa de ceva nou ori necesitate în urma schimbărilor stilului de viaţă cauzate de pandemie, cumpăratul unei locuinţe se numără printre dezideratele multor ultrabogaţi, mai ales ale celor din SUA, scrie The Telegraph.

Cum pe aceştia nu-i deranjează să plătească în plus ca să-şi simplifice viaţa, ceea ce înseamnă, printre altele, să angajeze personal suficient pentru diverse însărcinări, fără să-şi bată capul să-l gestioneze, lanţurile hoteliere de lux cred că au găsit soluţia: locuinţe cu servicii de cinci stele. S-au anunţat, ca atare, planuri de construcţie a unor astfel de locuinţe în clădiri care funcţionează parţial ca hoteluri într-un oraş cunoscut drept punct de atracţie pentru ultrabogaţi: New York.

Printre noile clădiri anunţate se numără Aman Residences, dezvoltată de lanţul Aman într-o clădire istorică din oraş construită în 1921, care are camere de hotel la etajele inferioare şi apartamente private la cele superioare, unde cele mai mici locuinţe au un preţ de pornire de 4,5 milioane de dolari, iar cele mai mari un preţ de cel puţin 13,5 milioane de dolari.

 

La rândul său, Six Senses urmează să inaugureze în acest an proiectul „XI” format din două turnuri a căror formă seamănă  cu numărul roman, în care vor funcţiona camere de hotel şi mai bine de 200 de locuinţe. Waldorf Astoria, care se va redeschide în 2023 după o amplă renovare va cuprinde şi el 375 de apartamente hoteliere şi 375 de locuinţe.

Lanţul Mandarin Oriental a preluat fosta clădire Gucci de pe Fifth Avenue, transformând-o în apartamente ce vor fi vândute doritorilor de locuinţe, clădirea fiind prevăzută cu sală de fitness, spa, bibliotecă şi piscină pe acoperiş cu vedere la Central Park, printre altele.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO