Modificări la Codul de executare. ”Cineva fură un miliard și nimic, iar alții împrumută bani puțini și pierd casa”

23 Sept. 2021, 17:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2021, 17:03 // Actual //  Lupu Eduard

Deputații au votat în prima lectură modificarea Codului de executare, care se referă la lista bunurilor ce nu pot fi urmărite în cazul unei persoane, care a intrat în incapacitate de plată.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba a declarat în cadrul ședinței că majoritatea populației este prinsă în mrejele sărăciei. Declinul economic îi face pe oameni să se avânte în jocuri de noroc și microcreditare. Își pun speranța într-un câștig improbabil peste noapte.

Totodată, ”împrumuturile pradă afectează populația pe o perioadă lungă de timp. Oameni încearcă să-și finanțeze rapid unele cheltuieli casnice și ajung pradă unor cămătari care sunt gata să ia și acoperișul de deasupra capului. Or, statul trebuie să facă ordine. Piața de microcreditare constituie 4 miliarde de lei, iar jumătate din credite au întârzieri. O parte din împrumuturi sunt toxice – 400 mil. de lei. Oameni care au falimentat foarte curând recuperatorii le vor vâna averile. Uite așa și trăim cineva fură un miliard și nimic nu se întâmplă, dar cineva se împrumută cu bani foarte puți și pierde casa”, a punctat Alaiba.

Astfel, potrivit modificărilor operate Evacuarea silită din bunul imobil cu destinație locativă în care debitorul își are unicul domiciliu nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie și până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada    că el și membrii familiei sale nu au la dispoziție o locuință corespunzătoare ori că debitorul și membrii familiei sale au o altă locuință corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată.

Interdicția prevăzută se aplică și în cazul declarării stării de urgență, de asediu sau de război, precum și în cazul declarării stării de urgență în sănătate publică de organele abilitate în acest sens.

Pentru lectura a doua a fost propus majorarea termenului la jumătate de an față de trei luni cât a fost inclus în prezent.

Realitatea Live

26 Sept. 2022, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 17:55 // Actual //  Lupu Eduard

Analiștii occidentali nu cred că Vladimir Putin își va duce la capăt amenințările cu folosirea armelor nucleare, în contextul răzbiului din Ucraina. Aceștia cred că dictatorul de la Kremlin nu va fi lăsat de aliații săi să folosească armele de distrugere în masă. Ei cred că este vorba despre o cacealma prin care Putin încearcă un nou șantaj la adresa țărilor occidentale, după amenințarea cu tăierea gazelor care nu a mers foarte bine.

Mai mulți analiști consideră că Vladimir Putin joacă la cacealma atunci când amenință cu folosirea armelor de distrugere în masă. Tot în acest context prezintă și mobilizarea celor 300.000 de rezerviști ruși care urmează să fie trimiși în război, pe frontul din Ucraina.

Experții cred că este reacția unui lider care minte sau care nu înțelege în ce situație se află. Aceștia sunt de părere că aliații săi nu l-ar lăsa să folosească armele nucleare și să pună în pericol inclusiv existența statului rus.

Peter Duncan, profesor la Școala de Studii Slave și Est-Europene de la University College London (UCL), este de părere că aliații lui Putin l-ar elimina înainte ca acesta să-și pună în practică amenințările cu folosirea armelor nucleare. În opinia sa, Putin este rupt de realitate, când face se folosește de amenințarea nucleară.

„Pur și simplu nu înțelege nici Rusia, nici ceea ce gândesc oamenii în străinătate, cu alte cuvinte de pretutindeni. Și de aceea fac greșeală după greșeală”, a declarat Peter Duncan.

Profesorul britanic este de părere că acest lucru se datorează în parte faptului că aliații lui Putin și propriul său serviciu de securitate se tem de el și îl induc în eroare. Aceștia îi prezintă o altă situație de fapt decât cea reală, astfel că Putin nu are informații corecte despre ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina.

„Oamenilor le este frică să-i spună adevărul. În special, FSB – Serviciul de Informații al Rusiei – se teme să-i spună adevărul, așa că el nu știe ce se întâmplă”, spune Peter Duncan.

Expertul crede că aliații lui Vladimir Putin vor interveni înainte ca acesta să apese butonul nuclear și probabil chiar îl vor elimina, dacă va încerca să meargă până la capăt. În acest scenariu, profesorul crede că aceștia „ar trebui să atragă oameni din FSB care să-i ajute să-l omoare pe Putin”.

„Încă cred că, dacă Putin ar începe să folosească arme nucleare, sau dacă i-ar ordona lui Șoigu (ministrul Apărării) și Gherasimov (șeful Statului Major al Forțelor Armate) să folosească arme nucleare, nu să le desfășoare, ci să le folosească undeva în Ucraina, cred că este foarte probabil ca [ei] să refuze și apoi să fie nevoiți să meargă împotriva lui Putin și să-l omoare pentru că nu ar fi ascultat de un ordin”, a detaliat Duncan, după cum relatează publicația spaniolă 20 Minutos, conform Rador.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău