Moldova, cuibul hackerilor! O companie IT din Israel anunță că vine să investească în Moldova

08 Feb. 2024, 11:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
08 Feb. 2024, 11:15 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Astăzi, un nou jucător important își face intrarea pe piața moldovenească a tehnologiei, odată cu venirea companiei IT israeliene Computech. Fondată în anul 2000 de către Avi Sofer, Computech s-a remarcat pe plan internațional prin soluțiile și serviciile tehnologice de ultimă generație, adaptate nevoilor variate ale companiilor, organizațiilor și instituțiilor din diverse sectoare.

Cu un accent deosebit pe două domenii principale, Computech aduce în Moldova experiența sa vastă și expertiza în infrastructura Microsoft și serviciile IT end-to-end. Divizia dedicată infrastructurii Microsoft va oferi consultanță, implementare și suport pentru o gamă largă de produse și soluții Microsoft, garantând astfel o infrastructură IT stabilă și performantă. Pe de altă parte, divizia de servicii IT end-to-end va oferi clienților o gamă completă de servicii, de la managementul infrastructurii IT până la outsourcing, asigurând flexibilitatea și scalabilitatea necesare.

Cu o echipă formată din aproximativ 40 de profesioniști IT cu o vastă experiență și expertiză, Computech promite să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea sectorului IT din Moldova.

În plus, mâine, la Cyber Forum, Computech va fi prezentă pentru a-și prezenta mai în detaliu oferta și pentru a intra în dialog cu comunitatea locală de specialiști IT și antreprenori. Prin această inițiativă, Computech își arată angajamentul de a colabora activ cu actorii locali și de a contribui la creșterea și inovarea sectorului IT din Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău