Moldova, în pericol să dispară! Populația bărbaților se topește

13 Nov. 2023, 12:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Nov. 2023, 12:55 // Actual //  bani.md

Statisticile demografice din Republica Moldova arată o situație alarmantă în ceea ce privește raportul dintre bărbați și femei, cu numărul de bărbați atingând cel mai scăzut nivel din ultimii cel puțin 50 de ani. Din cei 2,5 milioane de locuitori ai țării, 1.187 milioane sunt bărbați (47,3%), iar 1.325 milioane sunt femei (52,7%), indicând o discrepanță semnificativă.

Analiza economistului Veaceslav Ioniță dezvăluie că la o mie de femei revin doar 896 de bărbați, cel mai mic indicator din ultimul jumătate de secol. În ultimii 7 ani, numărul de femei a crescut cu 137,6 mii de persoane mai mult decât cel al bărbaților, accentuând această tendință de dezechilibru.

„Situația este diversă și la nivel de localități. Astfel din cele 898 de municipii, orașe, sate și comune din Moldova în 735 de localități numărul de femei este mai mare decât cel al bărbaților, iar în 160 de localități numărul de bărbați este mai mare decât cel al femeilor. Avem și 3 localități unde numărul de bărbați este egal cu cel al femeilor. Vorbim despre s. Mincenii de Jos (Rezina) cu câte 238 de bărbați și femei, s. Bucuria (Cahul) cu câte 265 persoane și s. Sărătenii Vechi (Telenești) cu câte 849 persoane”, a punctat Ioniță.

De asemenea, se observă că, deși anual se nasc mai mulți băieți decât fete, situația se inversează ulterior. În ultimii 3 ani, la fiecare 1.000 de fetițe născute au fost 1.066 de băieți, indicând o schimbare notabilă în dinamica demografică.

Cauzele acestei scăderi accentuate în ultimii 7 ani includ speranța de viață mai redusă la bărbați în comparație cu femeile, precum și o migrație mai puternică a bărbaților în comparație cu femeile. Fenomenul este amplificat de faptul că, după vârsta de 24 de ani, ponderea bărbaților scade continuu, accelerându-se după 55 de ani.

„Speranța de viață mai redusă la bărbați decât la femei. La acest factor de bază se mai adaugă în prezent și migrația mai puternică a bărbaților decât a femeilor. În 2016 ponderea bărbaților plecați peste hotare a fost de 20,5% similar cu cel al femeilor plecate, care tot în proporție de 20,5% erau peste hotare. În acest an estimăm că bărbații sunt plecați în proporție de 29% în timp ce ponderea doamnelor plecate peste hotare este de 26,6%. Astfel în 7 ani de zile migrația bărbaților a fost cu 5,3% mai mare decât a femeilor, fapt ce a accentuat și mai mult lipsa bărbaților din țară”, a punctat Ioniță.

Analiza la nivel de localități arată că în 735 de localități numărul de femei este mai mare decât cel al bărbaților, în timp ce în 160 de localități situația este inversă. Există și 3 localități în care numărul de bărbați este egal cu cel al femeilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală