Moldova, o puternică forță navală din regiune! Exportă cereale și importă nisip, carburanți și fertilizanți

01 Apr. 2024, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Apr. 2024, 10:18 // Actual //  bani.md

Exporturile moldovenești prin Portul Giurgiulești, în primele trei luni ale anului 2024, au constituit 441,7 mii tone de mărfuri și produse livrate. Transportul naval a jucat un rol vital în această performanță remarcabilă. Astfel, Portul Giurgiulești rămâne o verigă esențială în transportul volumelor mari de mărfuri la costuri competitive, ceea ce a contribuit semnificativ la eficiența și rentabilitatea exporturilor moldovenești, constată economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

Acesta rămâne principala cale logistică pentru importul materialelor de construcție, a carburanților, fertilizanților și minereurilor în Republica Moldova. La capitolul exporturi, calea fluviomaritimă este opțiunea preponderent aleasă pentru cereale, șrot și ulei de floarea-soarelui.

„Astfel, în primele trei luni ale anului 2024, în R. Moldova au intrat 97 de corăbii, 40 din care au adus materiale de construcție (pietriș, gribură, nisip, perlit- 56,5 mii tone), 16- fertilizanți (50,3 mii tone), 15- minereuri și cărbune, 19- carburanți”, susține Iurie Rija.

Ce ține de exporturile de cereale, economistul spuune că, grâul este cultutra cerealieră, care în 2024 se exportă cel mai activ cu barjele fluviale- din ianuarie până în martie 2024, din porturile țării au ieșit 121 barje încărcate cu 176,15 mii tone grâu. A doua cultură este porumbul- 39 de barje cu 105,4 mii tone porumb încărcat pentru aceiași perioadă.

Exportul produselor din prelucrarea oleaginoaselor se realizează la fel cu preponderență prin porturi- de la începutul anului au ieșit 13 barje încărcate cu 54,9 mii tone ulei de floareasoarelui și 16 barje încărcate cu 47,1 mii tone șrot de floarea-soarelui. Pentru a exemplifica ponderea transportului maritim, în exporturile de ulei, putem lua cifrele de reper pentru perioada ianuarie-februarie 2024, când s-au exportat în total 37,3 mii tone ulei, 79 % din care au fost realizate pe cale maritimă.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ