Moldova și Ucraina, conectate complet la piața energetică a UE până în 2027

24 Feb. 2025, 10:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Feb. 2025, 10:29 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi, la Kiev, Comisia Europeană a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, destinat să asigure securitatea sistemului său energetic și să faciliteze integrarea completă a țării în piața energetică europeană, anunță Comisia Europeană.

Acest pachet va permite conectarea completă a pieței de electricitate a Ucrainei cu cea a Uniunii Europene până la începutul anului 2027, împreună cu Moldova, și va include o integrare suplimentară în sectorul gazelor al Uniunii Europene, cu condiția ca Ucraina să accelereze semnificativ reformele necesare pe piață. Pachetul va consolida, de asemenea, securitatea aprovizionării în Ucraina și în regiune, prin ajutorul Comisiei pentru achiziționarea necesară de gaze. Esențial, prin accelerarea masivă a producției de energie regenerabilă internă, acest pachet va crește reziliența generală a sistemului energetic ucrainean.

Infrastructura energetică civilă a Ucrainei a fost ținta atacurilor rusești constante în ultimii trei ani, iar jumătate din infrastructura energetică a fost distrusă. Doar un sistem energetic complet independent poate proteja Ucraina de atacurile curente și de presiunile viitoare. Integrarea completă a Ucrainei în piața energetică a UE va constitui o parte a garanțiilor de securitate oferite de Uniunea Europeană, precum și o condiție prealabilă eficientă pentru reconstrucție, deoarece securitatea energetică este cheia pentru atragerea investițiilor în întreaga țară.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Timp de trei ani, Rusia a încercat să arunce Ucraina în întuneric prin atacuri constante asupra infrastructurii energetice. Acest lucru trebuie să se oprească definitiv. Cu pachetul pe care îl oferim astăzi, Europa va asigura Ucrainei un sistem energetic rezilient, sigur și competitiv. Mai multă energie regenerabilă și integrarea completă a piețelor energetice vor aduce o securitate energetică mai mare atât pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană.”

Pachetul oferit la Kiev astăzi include următoarele măsuri:

  • Facilitarea integrării pieței de electricitate a Ucrainei în cea a Uniunii Europene până în primăvara anului 2027, împreună cu Moldova, și integrarea suplimentară în sectorul gazelor din UE. Acest lucru va fi posibil dacă Ucraina va accelera implementarea angajamentelor existente în cadrul Planului Ucrainei și al Comunității Energetice privind cadrele legale, reglementările și obligațiile de serviciu public. Acestea includ stabilirea unui mecanism de sprijin pentru gospodăriile vulnerabile.
  • Comisia va ajuta la finanțarea achizițiilor de gaze, în special prin intermediul Facilității Ucraina, alături de partenerii săi de implementare. Acest lucru va duce la formarea unor rezerve ample de gaze pentru a asigura securitatea aprovizionării, beneficiind atât Ucraina, cât și regiunea mai largă.
  • Pachetul va accelera investițiile în energie regenerabilă, adăugând până la 1,5 GW capacitate de producție. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 25% a capacității totale de producție de energie regenerabilă a Ucrainei. Sprijinul va veni din partea Facilității Ucraina.
  • Aceste măsuri noi vor construi pe o susținere de peste 2 miliarde de euro oferite de UE în ultimii trei ani pentru a crește reziliența sistemului energetic al Ucrainei și pentru a garanta accesul oamenilor la energie. Sprijinul va veni prin Fondul pentru Suport Energetic al Ucrainei, Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii și ajutoarele umanitare, precum și veniturile din activele rusesti imobilizate.

Uniunea Europeană a îndeplinit fiecare dintre cele trei priorități stabilite de președinta von der Leyen în septembrie, când a prezentat un pachet de 156 milioane de euro pentru a răspunde nevoilor urgente ale populației ucrainene înainte de iarnă și pentru a întări sistemele energetice:

  • Reparații: 1,8 GW din capacitatea de producție a centralelor termice a fost reparată.
  • Stabilizare: Proiecte de energie eoliană și solară au fost implementate în întreaga Ucraina pentru a asigura securitatea energetică a serviciilor critice, precum și a gospodăriilor și afacerilor, inclusiv prin intermediul proiectului „Ray of Hope” care permite instalarea de panouri solare pentru alimentarea spitalelor.
  • Conectare: Exporturile de electricitate din UE pentru iarnă au crescut, iar capacitatea comercială a ajuns la 2,1 GW, iar o rezervă de urgență suplimentară de 250 MW a fost disponibilă.

Astăzi, la Kiev, Comisia și Ucraina au convenit, de asemenea, asupra unui plan de acțiune pentru a spori cooperarea în domeniul gazelor regenerabile. Prin furnizarea de surse alternative și mai curate, acest lucru va întări securitatea energetică atât în UE, cât și în Ucraina, susținând dezvoltarea și investițiile în sectorul gazelor regenerabile din Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Apr. 2025, 16:21 // Actual //  bani.md

Fostele state sovietice și țările balcanice sunt principalele ținte ale rețelei de dezinformare Pravda a Kremlinului, potrivit unui nou studiu realizat de Centrul pentru informare, democrație și cetățenie al Universității Americane din Bulgaria. Experții acestuia au studiat peste 640.000 de publicații online între decembrie 2024 și martie 2025.

Aceștia au constatat că fostele țări sovietice și Balcanii au reprezentat 52% din totalul publicațiilor de dezinformare – în ciuda faptului că aceste regiuni reprezintă o parte disproporționat de mică a populației în rândul statelor participante la studiu.

În special, primele trei țări cele mai expuse la dezinformările Pravda sunt Moldova, Letonia și Estonia, în timp ce Serbia și Armenia intră în top cinci.

Lituania, Georgia, Slovacia, Bulgaria și Republica Cehă completează top zece.

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009