Moldova sub presiunea rusă: Gligor cere acțiuni clare pentru a stopa sabotajul economic din Transnistria

10 Feb. 2025, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 13:15 // Actual //  Ursu Victor

Într-o postare pe Facebook, liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a comentat deciziile recente ale autorităților moldovenești privind furnizarea de gaze în regiunea transnistreană. „Noi am demonstrat că vrem și avem capacitatea să ajutăm oamenii de pe malul stâng. Când Kremlinul a eșuat să ofere condiții elementare de viață în regiune și a lăsat oamenii în frig și întuneric, noi, alături de prietenii europeni, am reușit să ducem căldură în casele oamenilor”, a scris Gligor, citând declarațiile premierului Dorin Recean.

Totuși, liderul Partidului Schimbării a criticat dur noua decizie a Guvernului, care a permis Federației Ruse să continue livrările de gaze în regiunea transnistreană prin intermediul unei companii din Ungaria. În plus, prețul gazului va fi achitat de o firmă din Dubai. Gligor consideră că aceasta este o cedare în fața Federației Ruse și a regimului separatist de la Tiraspol, punând sub semnul întrebării capacitatea autorităților moldovenești de a-și proteja interesele.

„Cum poți eșua în așa hal dacă Uniunea Europeană s-a oferit să achite costul gazelor? Tiraspolul refuza ajutorul UE? Foarte bine, să rămână fără gaze și energie electrică până vor accepta”, a declarat liderul. Gligor a adăugat că Republica Moldova nu mai poate tolera o „enclavă corupțională” pe teritoriul său, care subminează economia și sabotează producătorii locali.

„Fiecare cetățean din stânga Nistrului va ști de ce îngheață în propria casă”, a conchis Ștefan Gligor, subliniind că autoritățile moldovenești trebuie să își asume responsabilitatea pentru gestionarea corectă a crizei energetice și pentru protejarea economiei țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Feb. 2025, 16:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 16:03 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat prima etapă a misiunii FSAP (Financial Sector Assessment Program – Programul de evaluare a sectorului financiar), desfășurată în colaborare cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), la solicitarea instituției financiare naționale. Acest program reprezintă un pas important în evaluarea și întărirea sistemului financiar din Republica Moldova.

Programul FSAP, un instrument de evaluare aprofundată a sistemului financiar, vizează o analiză detaliată și obiectivă a reglementărilor și supravegherii sistemului bancar din țară. Printre activitățile incluse se numără realizarea unor teste de stres pentru băncile din Republica Moldova, evaluarea capacității de gestionare a crizelor economice, precum și analiza modului în care sistemul financiar sprijină accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru sectoarele economice esențiale.

Prima etapă a programului se concentrează pe stabilirea domeniilor ce vor fi abordate pe parcursul evaluării. Ulterior, misiunile de evaluare vor examina mai detaliat situația sectorului financiar, iar un raport final va fi întocmit și supus aprobării consiliilor FMI și BM.

„Prin această evaluare, Banca Națională a Moldovei își propune să obțină o imagine clară și obiectivă asupra performanței sistemului financiar. Aceasta va permite identificarea oportunităților de reformare a sectorului, implementarea standardelor internaționale, cum ar fi principiile Basel III, și consolidarea capacității de reacție în fața provocărilor economice,” a declarat Tatiana Ivanicichina, viceguvernatoarea BNM.

Procesul FSAP va sprijini BNM în consolidarea capacității de a gestiona riscurile financiare și de a promova stabilitatea economică. În plus, sprijinul acordat de FMI și BM va facilita implementarea reformelor economice, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și crearea unui mediu favorabil dezvoltării economice durabile pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală