Moldovagaz recalculează facturile pentru mai mulți consumatori. Cine va primi zeci de milioane înapoi

05 Mai 2021, 03:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Mai 2021, 03:19 // Actual //  MD Bani

Moldovagaz va recalcula facturile pentru mai mulți consumatori. Cine va primi zeci de milioane înapoi

SA „Moldovagaz” a început recalcularea costului gazelor naturale, consumate de persoanele juridice în perioada 1 ianuarie 2018 – 16 martie 2018, pentru o sumă totală de 304,369 milioane lei (inclusiv TVA). Potrivit serviciului relații publice al companiei, procesul va fi finalizat în termen de 4 luni, începând cu luna mai a anului curent. În cazul persoanelor juridice active (consumatori existenți), suma totală recalculată va fi de 98,573 milioane lei (inclusiv TVA). Este planificată compensarea a 25,019 milioane lei în luna mai, 26,407 milioane lei în iunie, 26,019 milioane lei în iulie și 21,127 milioane lei în august.

Totodată, în cazul persoanelor juridice inactive (deconectate pentru datorii, au reziliat contractul de furnizare, au intrat în procesul de insolvabilitate etc.), suma totală recalculată va fi de 24,137 milioane lei (inclusiv TVA). În luna mai, valoarea compensației pentru această categorie de consumatori se va ridica la 6,415 milioane lei, în iunie 6,503 milioane lei, în iulie 5,163 milioane lei, în august 6,055 milioane lei.

În același timp, sumele plătite anterior de către întreprinderile din complexul termoenergetic vor fi compensate în luna mai printr-o plată unică sau prin stingerea creanțelor și obligațiunilor reciproce. În cazul SA „Termoelectrica” cifra va fi de 161,355 milioane lei, iar SA „CET-Nord” 20,303 milioane lei.

Decizia de recalculare a costului gazului consumat a fost luată pe baza hotărârii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică în aprilie 2021.

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi