Moldovenii care uită să-și plătească rovinieta scapă de amendă cu o nouă perioadă de grație

06 Nov. 2024, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Nov. 2024, 10:04 // Actual //  Ursu Victor

Șoferii care omit să achite rovinieta în ziua în curs o vor putea plăti până la sfârșitul zilei următoare, evitând astfel amenzile. Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care introduce această perioadă de grație.

Noua prevedere, adoptată de Camera Deputaților în unanimitate pe 8 octombrie, permite achitarea rovinietei până cel târziu la ora 24:00 a zilei următoare. Legea, inițiată de Sorin Moldovan (PNL), intră în vigoare la 1 ianuarie 2026.

„Această modificare vine în ajutorul șoferilor care, din neatenție, nu au plătit taxa de drum și s-au trezit cu amendă acasă,” a declarat Moldovan. Sistemul de plată online, implementat recent, facilitează și mai mult achitarea acestei taxe.

Un alt exemplu de flexibilitate este taxa de pod de la Fetești, unde plata se poate efectua până la 24 de ore după trecere.

Conform legii, rovinieta trebuie achitată înainte de a circula pe drumurile naționale din România, fiind disponibilă în variante de o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful pentru un autoturism pentru un an este de 28 de euro, iar amenzile pentru lipsa acesteia pornesc de la 275 de lei pentru autoturisme și cresc până la 23.800 de lei pentru vehiculele de mare tonaj.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală