Monopol în online. Cum a ajuns una dintre cele mai mari companii să controleze cum folosim internetul

06 Aug. 2024, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Aug. 2024, 11:17 // Actual //  Lupu Eduard

Alphabet Inc, compania din spatele motorului de căutare Google, a fost găsită vinovată de acțiuni monopoliste în domeniul căutărilor online și al publicității pe internet, a decis luni, 5 august, o curte federală din Statele Unite. Aceasta este prima decizie dintr-o serie de procese în care autoritățile urmăresc marile companii din sectorul tehnologiilor.

Decizia reprezintă o victorie semnificativă pentru Departamentul de Justiție, care a acuzat Google de controlul său asupra a 90% din piața căutărilor online și 95% din căutările pe smartphone-uri.

„Curtea ajunge la următoarea concluzie: Google monopolizează și a acționat ca atare pentru a-și menține monopolul,” a scris judecătorul Amit Mehta, conform News.ro.

Hotărârea deschide calea pentru un al doilea proces în care se vor stabili posibile soluții, precum desființarea companiei sau interzicerea plăților către producătorii de smartphone-uri pentru a seta Google ca motor de căutare implicit. Procesul de „remediere” ar putea fi îndelungat, urmat de potențiale apeluri la Curtea de Apel din Districtul Columbia și la Curtea Supremă a SUA.

Disputele juridice ar putea dura până anul viitor sau chiar până în 2026.

Acțiunile Alphabet au scăzut luni cu 4,3%, ca parte a unui declin general al acțiunilor din sectorul tehnologiei.

Alphabet a declarat că intenționează să facă apel la hotărârea judecătorului Mehta. „Această decizie recunoaște că Google oferă cel mai bun motor de căutare, dar conchide că nu ar trebui să ni se permită să îl facem ușor accesibil,” a declarat Google într-un comunicat.

Mehta a menționat că Google a plătit 26,3 miliarde de dolari numai în 2021 pentru a se asigura că motorul său de căutare este implicit pe smartphone-uri și browsere, păstrându-și astfel cota de piață dominantă.

„A fi implicit este o proprietate imobiliară extrem de valoroasă. Chiar dacă un nou concurent ar fi poziționat din punct de vedere al calității pentru a licita pentru poziția implicită atunci când expiră un acord, o astfel de firmă ar putea concura numai dacă ar fi pregătită să plătească partenerilor mai mult decât miliardele de dolari în cota de venit și să îi despăgubească pentru orice diminuare a veniturilor care rezultă din schimbare,” a arătat judecătorul Mehta.

Acesta a precizat că „Google, desigur, recunoaște că pierderea obligațiilor de plată ar avea un impact dramatic asupra rezultatelor sale. De exemplu, Google a estimat că pierderea opțiunii implicite Safari ar duce la o scădere semnificativă a căutărilor și la pierderi de venituri de miliarde de dolari.”

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a numit hotărârea „o victorie istorică pentru poporul american”, adăugând că „nicio companie – indiferent cât de mare sau influentă – nu este mai presus de lege”.

Acest proces, intentat de administrația Trump, a ajuns în fața judecătorului din septembrie până în noiembrie anul trecut.

„O cesiune forțată a activității de căutare ar rupe Alphabet de cea mai mare sursă de venituri a sa. Dar chiar și pierderea capacității sale de a încheia acorduri exclusive implicite ar putea fi dăunătoare pentru Google,” a declarat analistul senior Emarketer Evelyn Mitchell-Wolf, care a menționat că un proces juridic prelungit va întârzia orice efecte imediate pentru consumatori.

În ultimii patru ani, autoritățile federale de reglementare antitrust au dat în judecată și Meta Platforms Inc, Amazon.com Inc și Apple Inc, susținând că aceste companii au menținut monopoluri în mod ilegal.

Un alt caz împotriva Google cu privire la tehnologia sa de publicitate este programat să fie judecat în septembrie.

Vorbind înainte de pronunțare, William Kovacic, profesor la Facultatea de Drept a Universității George Washington, a declarat că o victorie a Departamentului de Justiție este de natură să ridice moralul celor care aplică legea antitrust în alte cazuri. „Este foarte bun pentru campania lor mai largă de a aplica legea în mod eficient în acest sector,” a spus el.

În 2004, Microsoft a ajuns la un acord cu Departamentul de Justiție în legătură cu acuzațiile că a impus browserul său Internet Explorer utilizatorilor de Windows.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 17:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 17:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Negocierile care au durat mai bine de jumătate de an între autoritățile ruse și turcești pentru deblocarea plăților bancare au ajuns într-un impas total.

Majoritatea băncilor turce au decis să înceteze procesarea tranzacțiilor legate de Rusia și Belarus, relatează TASS, citând o sursă familiarizată cu situația. Potrivit acesteia, toate instituțiile bancare din Turcia cu participare străină au oprit deja plățile pentru companiile rusești, iar acum li se vor alătura și băncile de stat și private fără parteneri externi.

Băncile încearcă să „se protejeze de posibile probleme viitoare, precum eventuale restricții și sancțiuni”, a explicat sursa TASS. Singura bancă ce continuă să sprijine comerțul ruso-turc este Emlak Katılım, care efectuează plăți în lire turcești și ruble, în timp ce tranzacțiile în dolari și euro sunt imediat blocate de multe bănci turce.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău