Monopol în online. Cum a ajuns una dintre cele mai mari companii să controleze cum folosim internetul

06 Aug. 2024, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Aug. 2024, 11:17 // Actual //  bani.md

Alphabet Inc, compania din spatele motorului de căutare Google, a fost găsită vinovată de acțiuni monopoliste în domeniul căutărilor online și al publicității pe internet, a decis luni, 5 august, o curte federală din Statele Unite. Aceasta este prima decizie dintr-o serie de procese în care autoritățile urmăresc marile companii din sectorul tehnologiilor.

Decizia reprezintă o victorie semnificativă pentru Departamentul de Justiție, care a acuzat Google de controlul său asupra a 90% din piața căutărilor online și 95% din căutările pe smartphone-uri.

„Curtea ajunge la următoarea concluzie: Google monopolizează și a acționat ca atare pentru a-și menține monopolul,” a scris judecătorul Amit Mehta, conform News.ro.

Hotărârea deschide calea pentru un al doilea proces în care se vor stabili posibile soluții, precum desființarea companiei sau interzicerea plăților către producătorii de smartphone-uri pentru a seta Google ca motor de căutare implicit. Procesul de „remediere” ar putea fi îndelungat, urmat de potențiale apeluri la Curtea de Apel din Districtul Columbia și la Curtea Supremă a SUA.

Disputele juridice ar putea dura până anul viitor sau chiar până în 2026.

Acțiunile Alphabet au scăzut luni cu 4,3%, ca parte a unui declin general al acțiunilor din sectorul tehnologiei.

Alphabet a declarat că intenționează să facă apel la hotărârea judecătorului Mehta. „Această decizie recunoaște că Google oferă cel mai bun motor de căutare, dar conchide că nu ar trebui să ni se permită să îl facem ușor accesibil,” a declarat Google într-un comunicat.

Mehta a menționat că Google a plătit 26,3 miliarde de dolari numai în 2021 pentru a se asigura că motorul său de căutare este implicit pe smartphone-uri și browsere, păstrându-și astfel cota de piață dominantă.

„A fi implicit este o proprietate imobiliară extrem de valoroasă. Chiar dacă un nou concurent ar fi poziționat din punct de vedere al calității pentru a licita pentru poziția implicită atunci când expiră un acord, o astfel de firmă ar putea concura numai dacă ar fi pregătită să plătească partenerilor mai mult decât miliardele de dolari în cota de venit și să îi despăgubească pentru orice diminuare a veniturilor care rezultă din schimbare,” a arătat judecătorul Mehta.

Acesta a precizat că „Google, desigur, recunoaște că pierderea obligațiilor de plată ar avea un impact dramatic asupra rezultatelor sale. De exemplu, Google a estimat că pierderea opțiunii implicite Safari ar duce la o scădere semnificativă a căutărilor și la pierderi de venituri de miliarde de dolari.”

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a numit hotărârea „o victorie istorică pentru poporul american”, adăugând că „nicio companie – indiferent cât de mare sau influentă – nu este mai presus de lege”.

Acest proces, intentat de administrația Trump, a ajuns în fața judecătorului din septembrie până în noiembrie anul trecut.

„O cesiune forțată a activității de căutare ar rupe Alphabet de cea mai mare sursă de venituri a sa. Dar chiar și pierderea capacității sale de a încheia acorduri exclusive implicite ar putea fi dăunătoare pentru Google,” a declarat analistul senior Emarketer Evelyn Mitchell-Wolf, care a menționat că un proces juridic prelungit va întârzia orice efecte imediate pentru consumatori.

În ultimii patru ani, autoritățile federale de reglementare antitrust au dat în judecată și Meta Platforms Inc, Amazon.com Inc și Apple Inc, susținând că aceste companii au menținut monopoluri în mod ilegal.

Un alt caz împotriva Google cu privire la tehnologia sa de publicitate este programat să fie judecat în septembrie.

Vorbind înainte de pronunțare, William Kovacic, profesor la Facultatea de Drept a Universității George Washington, a declarat că o victorie a Departamentului de Justiție este de natură să ridice moralul celor care aplică legea antitrust în alte cazuri. „Este foarte bun pentru campania lor mai largă de a aplica legea în mod eficient în acest sector,” a spus el.

În 2004, Microsoft a ajuns la un acord cu Departamentul de Justiție în legătură cu acuzațiile că a impus browserul său Internet Explorer utilizatorilor de Windows.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mai 2025, 10:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 10:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Petrolul, motorul economic al Federației Ruse din ultimele decenii, este pe cale să devină o resursă pe sfârșite. Potrivit ministrului rus al Resurselor Naturale, Aleksandr Kozlov, rezervele de petrol explorate ale Rusiei vor ajunge doar pentru încă 26 de ani de extracție, dacă se menține ritmul actual al exploatării – circa 500 milioane de tone anual.

Declarația a fost făcută miercuri, 21 mai, în plenul Dumei de Stat, iar cifrele sunt îngrijorătoare: din cele 31 miliarde de tone estimate ca rezerve totale, doar 13 miliarde de tone sunt considerate rentabile economic. Restul se află în zăcăminte greu accesibile, care necesită tehnologii avansate și investiții majore, notează RiaNovosti.

Deși Rusia mai are la dispoziție aproximativ 95 de miliarde de tone de „resurse de petrol” nedescoperite complet, o mare parte dintre acestea sunt considerate greu de extras cu tehnologiile actuale, în contextul în care dependența de echipamente și software importate depășește 90% în sectorul de foraj.

Conform Strategiei Energetice a Rusiei până în 2050, deja în următorii ani extracția anuală ar putea începe să scadă semnificativ. În scenariul „inerțial”, producția va scădea de la 530–540 milioane de tone la 477 milioane în 2036, iar în 2050 – la doar 287 milioane de tone.

Și mai dramatic este scenariul de criză („stress-scenario”), care prevede doar 171 milioane de tone în 2050, în condițiile intensificării sancțiunilor occidentale și a tranziției globale către energie verde. În această proiecție, exporturile de petrol ale Rusiei vor dispărea complet, de la 234 milioane de tone în prezent la zero.

Pentru a menține actualul nivel de producție („scenariul țintă”), autoritățile ruse admit că este nevoie de investiții masive și obținerea suveranității tehnologice, ceea ce implică înlocuirea a peste 1.500 de poziții de echipamente considerate „critice”.

În prezent, 50% dintre utilajele miniere, 30% din echipamentele geofizice de suprafață, 20% din tehnologia pentru cercetarea zăcămintelor și 10% din echipamentele de analiză a sondelor sunt tot importate, accentuând vulnerabilitatea sectorului energetic rusesc în fața izolării tehnologice internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO