Mutarea disperată a lui Putin: A ”aruncat” Banca Centrală a Rusiei pe câmpul de luptă

25 Mai 2023, 06:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2023, 06:39 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Vladimir Putin a pus din ce în ce mai mult economia Rusiei pe picior de război de la invazia sa din Ucraina, în urmă cu mai bine de 450 de zile. În disperarea sa, președintele rus a ”aruncat” și Banca Centrală a Rusiei pe câmpul de luptă.

A desemnat un ofițer ca viceguvernator al Băncii, pentru a conduce direct furnizarea de fonduri trupelor aflate în război.

Serghei Belov, în vârstă de 52 de ani, este responsabil de ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de ”instituții din teren”, care canalizează efectiv finanțarea de la bugetul de stat al Rusiei pentru trupele aflate în luptă, potrivit Bloomberg.

Spre deosebire de guvernatorul Elvira Nabiullina și de alți oficiali de rang înalt, el nu se află sub sancțiuni internaționale. Belov a devenit viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei în mai anul trecut și supraveghează birourile de teren alături de sistemul de circulație a numerarului.

Absolvent al Academiei economice a Ministerului Apărării, el a condus anterior divizia băncii centrale din Sevastopol, un oraș din peninsula ucraineană Crimeea pe care Putin l-a anexat în 2014. Este fără precedent recent ca oficialul responsabil cu funcțiile militare ale băncii centrale să dețină și responsabilități civile, potrivit lui Nikolai Krotov, un istoric al finanțelor din Rusia.

Conduse de Banca Centrală în numele Ministerului Apărării, instituțiile din domeniu efectuează tranzacții bancare pentru a se asigura că ocolesc creditorii comerciali și evită orice expunere a secretelor de stat. Prin lege, acestea sunt o ramură militară supusă reglementărilor militare.

Banca Rusiei operează aproape 90 de astfel de birouri de teren care sunt desemnate să lucreze în apropierea unităților din prima linie. Acestea răspund nevoilor bancare de la deschiderea unui cont curent sau gestionarea retragerilor de numerar până la transferuri de bani și chiar emiterea propriilor carduri de plată.

Belov, omul de încredere al lui Putin

Deși mari părți ale economiei au fost direcționate pentru a sprijini invazia, Banca Rusiei a încercat să se prezinte drept un bastion al tehnocraților concentrați pe reglarea fină a politicii monetare într-o țară aflată sub asediu de sancțiuni internaționale fără precedent.

„Numirea unui specialist cu pregătire militară care să fie responsabil de circulația numerarului pare să se potrivească spiritului vremurilor”, a spus Oleg Vyugin, fost prim-viceguvernator la Banca Rusiei. „Acum este momentul în Rusia pentru cei din mediul militar și de securitate – au anumite oportunități pentru o carieră de succes în multe sectoare civile.”

Acțiunea lui Belov s-a extins odată cu ocuparea de către Rusia a părților din patru regiuni din estul și sudul Ucrainei, după ce un decret guvernamental a împuternicit instituțiile de teren să gestioneze resursele bugetare pentru rezidenții din teritorii. Ultimele date arată că cheltuielile pentru Apărare sunt de 36,2% din bugetul total al Rusiei, o cifră uriașă.

Camera inferioară a parlamentului Rusiei a adoptat, de asemenea, un proiect de lege în martie pentru a transfera responsabilitatea pentru plata salariilor și a indemnizațiilor tuturor personalului forțelor armate către instituțiile de teren și creditorii selectați de guvern, pentru a asigura securitatea datelor despre armată.

Originar din Tambov, sudul Rusiei, Belov și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Banca Centrală, începând ca „casier superior” la instituțiile de teren. El a fost distins cu Ordinul Meritul Militar prin decret prezidențial în 2009.

Timpul petrecut în Crimeea după anexare a însemnat că Belov a fost prezent atunci când Rusia a introdus rubla și a construit un nou sistem financiar, experiențe care ar putea fi utile pe măsură ce Rusia se străduiește să absoarbă celelalte zone ocupate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău