Mutarea disperată a lui Putin: A ”aruncat” Banca Centrală a Rusiei pe câmpul de luptă

25 Mai 2023, 06:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2023, 06:39 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Vladimir Putin a pus din ce în ce mai mult economia Rusiei pe picior de război de la invazia sa din Ucraina, în urmă cu mai bine de 450 de zile. În disperarea sa, președintele rus a ”aruncat” și Banca Centrală a Rusiei pe câmpul de luptă.

A desemnat un ofițer ca viceguvernator al Băncii, pentru a conduce direct furnizarea de fonduri trupelor aflate în război.

Serghei Belov, în vârstă de 52 de ani, este responsabil de ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de ”instituții din teren”, care canalizează efectiv finanțarea de la bugetul de stat al Rusiei pentru trupele aflate în luptă, potrivit Bloomberg.

Spre deosebire de guvernatorul Elvira Nabiullina și de alți oficiali de rang înalt, el nu se află sub sancțiuni internaționale. Belov a devenit viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei în mai anul trecut și supraveghează birourile de teren alături de sistemul de circulație a numerarului.

Absolvent al Academiei economice a Ministerului Apărării, el a condus anterior divizia băncii centrale din Sevastopol, un oraș din peninsula ucraineană Crimeea pe care Putin l-a anexat în 2014. Este fără precedent recent ca oficialul responsabil cu funcțiile militare ale băncii centrale să dețină și responsabilități civile, potrivit lui Nikolai Krotov, un istoric al finanțelor din Rusia.

Conduse de Banca Centrală în numele Ministerului Apărării, instituțiile din domeniu efectuează tranzacții bancare pentru a se asigura că ocolesc creditorii comerciali și evită orice expunere a secretelor de stat. Prin lege, acestea sunt o ramură militară supusă reglementărilor militare.

Banca Rusiei operează aproape 90 de astfel de birouri de teren care sunt desemnate să lucreze în apropierea unităților din prima linie. Acestea răspund nevoilor bancare de la deschiderea unui cont curent sau gestionarea retragerilor de numerar până la transferuri de bani și chiar emiterea propriilor carduri de plată.

Belov, omul de încredere al lui Putin

Deși mari părți ale economiei au fost direcționate pentru a sprijini invazia, Banca Rusiei a încercat să se prezinte drept un bastion al tehnocraților concentrați pe reglarea fină a politicii monetare într-o țară aflată sub asediu de sancțiuni internaționale fără precedent.

„Numirea unui specialist cu pregătire militară care să fie responsabil de circulația numerarului pare să se potrivească spiritului vremurilor”, a spus Oleg Vyugin, fost prim-viceguvernator la Banca Rusiei. „Acum este momentul în Rusia pentru cei din mediul militar și de securitate – au anumite oportunități pentru o carieră de succes în multe sectoare civile.”

Acțiunea lui Belov s-a extins odată cu ocuparea de către Rusia a părților din patru regiuni din estul și sudul Ucrainei, după ce un decret guvernamental a împuternicit instituțiile de teren să gestioneze resursele bugetare pentru rezidenții din teritorii. Ultimele date arată că cheltuielile pentru Apărare sunt de 36,2% din bugetul total al Rusiei, o cifră uriașă.

Camera inferioară a parlamentului Rusiei a adoptat, de asemenea, un proiect de lege în martie pentru a transfera responsabilitatea pentru plata salariilor și a indemnizațiilor tuturor personalului forțelor armate către instituțiile de teren și creditorii selectați de guvern, pentru a asigura securitatea datelor despre armată.

Originar din Tambov, sudul Rusiei, Belov și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Banca Centrală, începând ca „casier superior” la instituțiile de teren. El a fost distins cu Ordinul Meritul Militar prin decret prezidențial în 2009.

Timpul petrecut în Crimeea după anexare a însemnat că Belov a fost prezent atunci când Rusia a introdus rubla și a construit un nou sistem financiar, experiențe care ar putea fi utile pe măsură ce Rusia se străduiește să absoarbă celelalte zone ocupate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău