Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu membrii Asociației Investitorilor Români. Despre ce au discutat

09 Sept. 2022, 09:23
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Sept. 2022, 09:23 // Actual //  MD Bani

Prim-ministra Natalia Gavrilița i-a primit în vizită pe reprezentanții Asociației Investitorilor Români (AIR). În cadrul întâlnirii au discutat despre avansarea colaborării moldo-române prin asigurarea continuității proiectelor investiționale, aflate în derulare, și inițierea de noi proiecte reciproc avantajoase în domeniile strategice, cum ar fi cel economic, infrastructură, agricultură și IT.

„Ne bucurăm de o deschidere absolută din partea autorităților de la București și avem parte de o relație de colaborare și de prietenie foarte bună cu Guvernul României. Rezultatele sunt vizibile în toate domeniile de interacțiune”, a spus prim-ministra.

Părțile au discutat despre contextul regional și internațional actual, dar și despre cum evoluțiile pe scena mondială afectează mersul lucrurilor pe ambele maluri ale Prutului.

Prim-ministra le-a vorbit investitorilor despre viziunea Executivului pe termen scurt, mediu și lung pentru a face față tuturor crizelor, pentru a crea condiții favorabile mediului de afaceri și a spori capacitatea de atragere a investițiilor în Republica Moldova.

La rândul lor, investitorii și-au expus problemele pe care le confruntă în acest moment.

„Împreună cu colegii mei din Guvern, am decis să dedicăm luna septembrie business-ului, astfel încât să asigurăm păstrarea și creșterea numărului de locuri de muncă și să punem baze solide pentru recuperarea și creșterea economică.  Vreau să ne concentrăm pe elaborarea unor soluții ce ar veni în sprijinul celor care s-au ambiționat să facă afaceri în țara noastră, dar și să amintim despre acțiunile deja întreprinse de Executiv pentru depășirea dificultăților de ordin economic și social în această perioadă. Îmi doresc ca peste 3-4 ani să privim în urmă și să putem afirma că deciziile luate acum au fost benefice pentru economia noastră care e una bine ancorată în spațiul european”, a menționat șefa Executivului.

În prezent, în țara noastră sunt înregistrate 1562 de întreprinderi cu capital românesc. Astfel, România se clasează pe locul 2 printre principalii investitori ai Republicii Moldova, după valoarea capitalului investit, cifra investițiilor însumând circa 6 miliarde de lei.

„Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.”

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO