Ne așteaptă o CRIZĂ a forței de muncă? Ungaria şi alte state vor să introducă vaccinarea obligatorie la locul de muncă

16 Sept. 2021, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2021, 13:04 // Actual //  MD Bani

SUA, Franţa şi alte ţări au in­trodus vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de angajaţi, însă mulţi dintre aceştia au declarat că-şi vor părăsi mai degrabă locul de muncă decât să se vaccineze. De asemenea, și alte state printre care și Ungaria vor să stabilească această regulă pentru angajați. În acest context apare întrebarea: „Vor adânci astfel de măsuri criza forţei de muncă?”.

Cu toate că până în prezent în Ungaria a fost obligatorie vaccinarea pentru angajaţii din sistemul de sănătate, țara vrea să treacă la o altă etapă. Acum, se poartă negocieri pentru introducerea vaccinării drept condiţie a angajării, însă nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens, potrivit Portfolio.

De asemenea, alte state precum SUA, Franţa şi alte ţări au in­trodus vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de angajaţi, însă mulţi dintre aceştia au declarat că-şi vor părăsi mai degrabă locul de muncă decât să se vaccineze.

În SUA, milioane de angajaţi vor fi obligaţi să se vaccineze împotriva coronavirusului. Decizia celei mai mari economii a lumii ridică semne de întrebare despre impactul asupra pieţei forţei de muncă, aflată deja sub presiune, şi despre ce alte ţări vor urma o cale similară.

În Franța, milioane de cetăţeni din prima linie care au refuzat vaccinarea ar putea fie să fie suspendaţi, fie să-şi piardă locurile de muncă, potrivit Financial Times. Aproximativ 2,7 milioane de cetăţeni francezi au fost obligaţi să se vaccineze printr-o lege care a intrat în vigoare la începutul lunii august.

Măsura s-a dovedit eficientă în ceea ce priveşte creşterea rapidă a vaccinării în rândul angajaţilor din sănătate şi centrelor de îngrijire.

Guvernul german, pe de altă parte, susţine în continuare cu fermitate că nu va face vaccinarea obligatorie, o idee şocantă într-o ţară unde chiar şi dreptul angajaţilor de a şti dacă angajaţii le sunt vaccinaţi a stârnit reacţii puternice, scrie Ziarul Financiar.

Criticile privitoare la vaccinarea obligatorie includ argumentul că o astfel de măsură i-ar afecta disproporţionat pe cei cu venituri mai scăzute, dar ar fi acest lucru adevărat într-o perioadă în care piaţa locurilor de muncă este în plină efervescenţă?

Alte guverne şi companii vor monitoriza cu siguranţă îndeaproape ce se întâmplă în ţările ce impun vaccinarea obligatorie pentru a vedea cât capital politic şi propriu este investit după instituirea unor astfel de cerinţe.

Adevăratul cost al vaccinării obligatorii ar putea fi mai puţin ecolomic şi mai degrabă politic şi social.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău