Prima întreprindere socială din raionul Căuşeni – un atelier de croitorie din Chircăieştii Noi

18 Apr. 2024, 10:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 10:25 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Casa de Cultură din Chircăieştii Noi, raionul Căuşeni, găzduiește de doi ani, prima întreprindere socială din raion – „Social Textil” SRL, întreprindere care oferă servicii de croitorie, instruire şi locuri de muncă pentru femeile din categorii defavorizate din localitate. Iniţiativa aparţine tinerei Iulia Culicenco, care a deschis întreprinderea socială.

„Instruim tinerele şi femeile din categoria defavorizată a localităţii în activităţi de educaţie tehnologică şi croitorie. Un lucru care ne ţine să avem o activitate permanent şi să nu fim nevoiţi să găsim locuri de muncă în afara localităţii noastre sau şi mai rău – peste hotarele ţării”, afirmă Iulia Culicenco.

De la deschiderea atelierului şi până acum, cinci femei au căpătat abilităţi de croitor. Unele s-au angajat în cadrul întreprinderii, iar altele şi-au găsit de lucru în altă parte. Antreprenoarea susţine că activitatea atelierului de croitorie este benefică pentru întreaga comunitate.

 „Serviciile sunt foarte intrebate şi foarte necesare într-o localitate rurală unde nu fiecare îşi permite să-şi procure o haină nouă şi vine aici la noi şi o repară ca s-o poată purta în continuare”, spune Iulia Culicenco. 

90% din venitul întreprinderii sociale „Social Textil” SRL este reinvestit în calitatea locurilor de muncă şi instruiri pentru persoanele defavorizate.

„Acum, Republica Moldova pune foarte mare accent pe antreprenoriatul social şi pe ideea de antreprenoriat social. Încearcă să introducă acest termen mai frecvent, ca populaţia să audă şi să cunoască despre antreprenoriatul social şi despre ce bine vine să facă acest tip de antreprenoriat întregii economii”, conchide antreprenoarea. 

Întreprinderea socială „Social Textil” SRL a obţinut un grant prin intermediul FundațieiAlături de Voi România, din resursele financiare acordate de Uniunea Europeană.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
01 Mai 2024, 13:50 // Actual //  Soroceanu Olga

Ultimele zile însorite i-au prins pe cei de la Castel Mimi în câmpurile de lângă satul Speia, acolo unde plantează butaşi de viţă de vie. Ca în fiecare an, vinăria îşi extinde podgoriile, iar la munca colectivă participă absolut toţi angajaţii, indiferent de funcţiile pe care le deţin. Printre cei care şi-au răsuflecat mânecile se numără şi directorul Castel Mimi, Adrian Trofim. 

De această dată, au fost sădite peste 22 de hectare cu butaşi din soiurile de viţă de vie Sauvignon Blanc şi Glera. 

„Facem echipă bună la castel, dar şi în câmp. Am sădit butaşii cu mult suflet şi ne punem mari speranţe în grija naturii, ca peste ani să culegem roadele muncii şi să producem cele mai bune vinuri marca Castel Mimi”, scrie Castel Mimi pe reţelele de socializare. 

Castel Mimi este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din ţară, care exportă în peste 20 de ţări, din Japonia până în Canada, principala piaţă de desfacere fiind Republica Moldova şi România.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău