Nistrul fără apă în aval! Lazarencu: Nu există niciun pericol, dar îndemnăm populația la un consum rațional

04 Iul. 2024, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iul. 2024, 10:49 // Actual //  bani.md

În prezent, debitul râului Nistru este de 100 de metri cubi pe secundă, fără a reprezenta vreun pericol, a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. „Nu este niciun pericol, suntem în perioada apelor mici, dar îndemnăm populația la un consum rațional de apă. Situații similare, cu reducerea debitului în aval, s-au întâmplat de-a lungul anilor.”

Ministrul a subliniat că lacul de acumulare de la Dnestrovsc aduce avantaje considerabile. „Situația cu acele poze din regiunea Hotin, unde se vede că Nistrul a secat, am mai avut asemenea situații și în anii ’40, când în aval de Dnestrovsc se putea trece Nistrul mergând.”

Lacul de acumulare de la Dubăsari joacă un rol crucial atât în perioadele de inundații, cât și în cele de secetă. „Lacul de la Dubăsari, în perioada inundațiilor, ne protejează împotriva viiturilor, iar în perioadele de secetă asigură necesarul de apă potabilă. În prezent, nu avem niciun pericol, avem destulă apă în Nistru”, a afirmat Lazarencu.

La sfârșitul lunii mai, pe internet au apărut imagini video postate de internauți, din zona Hotin. Aceștia a  publicat filmări cu albia secată a râului Nistru. „Este înfiorător. Am trăit o viață, dar n-am văzut așa ceva”, spuneau internauții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău