Noi ajutoare militare pentru Ucraina. Primele blindate australiene au intrat în dotarea trupelor de la Kiev

21 Iun. 2022, 07:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iun. 2022, 07:28 // Actual //  bani.md

Australia a trimis primele transportoare blindate șenilate de tip M113AS4, care vor intra în dotarea forțelor militare ucrainene. Primul transport, de patru astfel de vehicule a fost încărcat într-un avion cargo și urmează să ajungă la Kiev. În total, Australia va ajuta Ucraina cu 14 astfel de transportoare ca parte a unui pachet de ajutor militar în valoare de 285 de milioane de dolari.

Primele patru transportoare de tip M113AS4, australiene, vor intra în dotarea trupelor ucrainene în aceste zile. Este vorba despre vehicule de luptă blindate, care au fost în serviciu în anii anii 60 – 70, dar care au fost modernizate în anii 90. Acest tip de vehicul blindat este dotat cu o armură groasă care asigură protecție împotriva bombelor și a minelor. Modelul care a fost trimis în Ucraina a fost dotat cu o turelă cu mitralieră de 12.7mm, de tip Browning și viziune pe timp de noapte.

Acest transport, de 4 vehicule blindate, face parte dintr-un total de 14, care au fost promise Ucrainei, în cadrul unui pachet de ajutor militar în valoare de 285 de milioane de dolari. Informația a fost prezentată pe site-ul Ministerului Apărării din Australia, de unde a fost preluată de presa ucraineană.

Pachetul de ajutor militar al guvernului australian mai include vehicule Bushmaster ranforsate, obuziere M777, arme antitanc, muniție, vehicule aeriene fără pilot și echipament personal destinat soldaților angajați în război.

Potrivit site-ului 9news.com.au, luptătorii ucraineni folosesc deja, în luptă, vehicule Bushmaster australiene, dar și arme antiblindate, sisteme aeriene fără pilot la bord şi muniţie.

„Mergem mai departe, căci aşa ar trebui să facem, pentru că problemele care sunt în joc în Ucraina se aplică peste tot. (…) Este atât de important ca lumea să fie solidară în sprijinul Ucrainei şi împotriva agresiunii ruseşti îngrozitoare la care am asistat „, a declarat ministrul Apărării australian, Richard Marles, pentru publicația citată.

Asistenţa suplimentară a fost salutată de ambasadorul ucrainean în Australia, Vasil Miroşnicenko. Acesta a declarat că mijloacele și echipamentele militare trimise până acum joacă un rol important în efortul de război al Ucrainei împotriva trupelor invadatoare din Rusia.

„Australia oferă peste puterile sale. Singura problemă acum este că avem nevoie de mai mult, pentru că în fiecare zi vedem 100 de soldaţi ucraineni ucişi şi 400 de răniţi”, a declarat ambasadorul ucrainean.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău