Noi oportunități pentru fetele și femeile din regiunea Cahul. Vor fi oferite cursuri pentru lucrul în mediul digital

17 Aug. 2021, 10:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
17 Aug. 2021, 10:39 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Datorită programului ICT4Women Cahul, fetele și femeile din regiunea de sud a țării vor beneficia de instruiri tehnice și sesiuni personalizate de ghidare în carieră pentru a putea presta servicii online.

În cadrul programului se vor desfășura mai multe cursuri specializate, dar și evenimente online pentru ca fetele și femeile să-și poată dezvolta abilitățile necesare pentru a lucra în mediul digital, prin intermediul platformelor internaționale de angajare, destinate liberelor profesioniste.

Astfel, programul se va desfășura în mai multe etape:

  • Etapa I (septembrie) va consta în desfășurarea unei conferințe online de instruire despre cariera în domeniul IT pentru 200 de femei. Participantele vor afla despre beneficiile muncii în mediul digital, dar și despre tendințele în acest domeniu. In urma participării la conferință doritoarele de a urma un curs în domeniul IT, vor fi invitate să suțină un test pentru a fi înscrise la una din instruirile oferite de către program.
  • Etapa a II-a (octombrie – decembrie) va dura 3 luni și va cuprinde cursuri practice în domeniile:
  • WordPress/Tilda – creare de platforme web;
  • Social Media Management/Google Ads – gestionarea platformelor, utilizarea instrumentelor de segmentare și măsurare, implementarea strategiilor, crearea planurilor editoriale, cunoașterea instrumentelor de promovare oferite de Google etc.;
  • Creare de conținut și comunicare – fundamentele comunicării online, tehnici, stiluri și formule de scriere;

Lecțiile oferite în mod gratuit, le vor ajuta pe cele 60 de participante să-și dezvolte abilitățile tehnice și pregătirea necesare pentru ramura de specializare aleasă.

  • Etapa a III-a (ianuarie) va cuprinde un atelier de instruire pentru o carieră de freelancer. Participantele vor interacționa cu specialiștii din domeniul resurselor umane, care le vor oferi detalii despre modul de angajare part-time și full-time, despre regulile de urmat pentru elaborarea unui portofoliu profesional și a unui CV calitativ, despre menținerea paginilor de pe rețele sociale și platformele de angajare pentru liberii profesioniști.
  • Etapa IV (februarie) se va desfășura sub forma unor sesiuni de mentorat. Participantele vor fi ghidate în procesul de elaborare a portofoliilor, de înregistrare pe platforme internaționale care oferă locuri de muncă la distanță și pentru aplicarea la primele proiecte în calitate de freelancer.

Fetele și femeile interesate de programul ICT4Women Cahul se pot înscrie până pe 12 Septembrie 2021, completând formularul de înregistrare. 

Doritoarele de a fi parte a inițiativei ICT4Women Cahul vor trebui să întrunească următoarele criterii de eligibilitate:

  • Să aibă 18 ani împliniți;
  • Să fie stabilite în regiunea Cahul (incl. Cantemir, Leova, Taraclia);
  • Să aibă competenţe şi abilități de utilizare a calculatorului;
  • Să cunoască limba engleză la un nivel intermediar.

Echipa proiectului va evalua formularele de înregistrare și respectarea criteriilor de eligibilitate, iar pentru a face parte din program, potențialele participante vor trebuie să mai parcurgă câțiva pași:

  • Să participe la conferința de Ghidare și Instruire în Carieră, desfășurată online;
  • Să realizeze sarcinile practice, care vor fi expediate pe mail, cu respectarea termenului limită indicat;
  • Să se prezinte la interviu, dacă acest lucru va fi solicitat.

Programul ICT4Women Cahul a fost lansat și implementat de Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO